Стратиева: Догодина опитвам да доближа мъжете и Топ 5

  • Home
  • Стратиева: Догодина опитвам да доближа мъжете и Топ 5

ТОВА ЗАЯВИ при гостуването си днес в Пресклуб България единствената българка в европейския и световния елит на автомобилния спорт, която стана и първата жена с три титли (2014, 2015 и 2019 г.) в дисциплината рали в категорията за дамския трофей (Лейдис Къп) на регионалния шампионат на ФИА за Стария континент. В залата, заедно с Екатерина Стратиева, бяха нейният навигатор и съавтор на успеха – Георги Аврамов (на снимката горе) и родителите й, които са неотлъчно до нея на всяко едно от състезанията. „Минахме през доста изпитания през тези 3 години, след като се отказах от спорта. Тази година отидох в Чехия и след това се борих за титлата“, обясни Катя най-напред щастливото завръщане в спорта.

„В кратък срок преодоляхме трудностите – продължи тя. – Стартирахме след това в Кипър при много горещо време (над 40 градуса), на макадамова настилка, дълги трасета, камъни, но така се подготвих за шампионата в Унгария, където станах първа и изпреварих британката Набила Тежпар. До финала тя беше с 14 т. авантаж пред мен“, обобщи пътя си към своя голям успех Катя.

„В Чехия стартирахме с непознат автомобил Пежо 208 R2. Имахме битка със същата конкурентка. След това в Кипър беше много тежко – макадамовата настилка, жегата, камъните, много завои и много дълги етапи, но това ни правеше по-концентрирани.

снимка: пресклуб българия
ШАМПОНСКА ФАМИЛИЯ… (отляво надясно) Навигаторът Георги Аврамов, родителите на състезателката и най-бързата европейска дама – Екатерина Стратиева.

„Така след това в Унгария стигнахме до двубой с британката и успяхме да наваксаме изоставането с 14 т.“, разказа навигаторът Аврамов. В Унгария Катя излиза победителка, въпреки изключително тежките метеорологични условия и обилния дъжд.

„Заложихме на дългите етапи и така стигнахме до значителна преднина. В 9-ия етап бяхме с 44 сек. по-напред“, припомни Екатерина Стратиева.

Рали шампионката е очарована от професионализма и отношението на представителния френски отбор на Пежо Сантлок  Джуниър Тим към нея. Обслужването на автомобила, настройките, всичко ѝ дава чувство за сигурност.

Катя е убедена, че може да постигне много с този отбор и през следващата 2020 г. да стигне до Топ 5 в генералното класиране при автомобилите с предно предаване. Това би било изключително завоевание, като се има пред вид, че това конкуренцията е за и мъже, и за жени. В Унгария благодарение на своя автомобил Стратиева заема 3-то място отборно, а в генералното класиране за тази година е на 10-о.

Катя благодари на своите спонсори в България – Петрол, Баухаус, Сонакс и БОРО и другите компании, които ѝ повярваха, въпреки 3-годишното й отсъствие от спорта. Шампионката се надява, че подкрепата ще я има и през следващата година и вярва, че ще се изкачи на нов връх в своята кариера. Пежо-то, с което Катя Стратиева завоюва европейската рали титла при жените тази година, ще остане за нея, а с него навигаторът ѝ Георги Аврамов и Кирил Тодоров ще гонят титлата в рали спринта на страната този уикенд в Бургас.

Преди финала екипажът Тодоров/Аврамов са лидери във общото класиране.