Стоян Апостолов ще търси път да реши казуса с наказанието

  • Home
  • Стоян Апостолов ще търси път да реши казуса с наказанието

ПЪРВАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, в която ветеранът в българския автомобилен спорт Стоян Апостолов (на снимката) за първи път свика и участва днес в националния Пресклуб България, бе посветена на наложеното му преди седмица от управата на БФАС наказание с отнемане на лиценза за две години. При срещата със спортните медии в София, лайтмотивът на бургазлията, който е в спорта без никакво прекъсване от 45 години бе, че това е направено колкото умишлено, толкова и с нарушаване на неговите права по повод казуса с ударите му с Ангел Григорчев по време на русенското състезание в средата на месеца. Тук можете да чуете записа на по-важната част от срещата, свикана от Асоциацията на българските автомобилисти и нейният лидер инж. Бончо Дунев.

Случаят с контактите беше описан от сайта с новините в българския автомобилен спорт (виж ТУК), както и това, че спортните комисари на русенското трасе са предложили на националната власт да вземе отношение по поведението на пилота на Елена Тим в състезанието на група Туринг от русенското състезание в пистовото първенство.

По време на пресконференцията, освен че лансира тезата, че наказанието му е преднамерено, Апостолов посочи и факти, които според него нарушават правата му като състезател с толкова дълга и непрекъсвана професионална кариера в автомобилния спорт. Според Апостолов не е бил уведомен за наложеното му от БФАС наказание, не е бил изслушан от управата на федерацията, както и категорично отхвърля поведението му да е било обидно или непочтително – все факти и твърдения, които би трябвало да бъдат доказани при едно разследване, преди да бъде наложено наказанието.

снимка: пресклуб българия
ПОДКРЕПА… Председателят на Асоциацията на българските автомобилисти инж. Бончо Дунев бе този, който представи казуса с ветерана Стоян Апостолов от писта Русе в средата на миналия месец.

Бургазлията се позова и на това, че в доклада на спортните комисари фигурира единствено неговото поведение, но в същото време – според Апостолов – няма спомената и дума за факта, че в нарушение на правилата и – най-вече сигурността – без да бъде спрян от рейс-директора, Илия Царски се е движил в продължение на 3 обиколки, покривайки трасето с гъста бяла пелена. В същото време обаче Стоян Апостолов, който допреди 8 дни бе член на управата на федерацията така и не успя да отговори на въпроса, след като смята, че наложеното му наказание е несъизмеримо спрямо действията, защо той е гласувал за същата тази санкция с отнемане на лиценза за 2 сезона? Също така има и един доста същественият въпрос: след като по казуса не е имало проверка на място (Апостолов сам я отказва, обръщайки се към спортните комисари с „Правете каквото искате“ и напускайки фургона на секретариата), защо наказанието е максималното? Имал ли е в последните две години бургазлията други провинения, а русенският случай да рецидив в неговото поведение със служебните лица в това и предишни състезания? По въпроса Апостолов сам не направи коментар, а и никой от организиралите и присъствали на масата за пресконференцията явно не бяха помислили.

снимка: пресклуб българия

САМ ПРЕД МИКРОФОН И КАМЕРА… Бургазлията, който бе наказан от БФАС с лишаване от лиценз за 2 години, обяснява за зрителите на bTV какви са причините, за да не приема санкцията от автомобилната управа. Също така изглеждаше необяснимо незнанието му, че не е нужно да се жали пред Международната автомобилна федерация (ФИА), а е достатъчно първо да сезира спортният трибунал на БФАС, а след неговото решение – самия управителен съвет. Друг е въпросът, че може би самият Апостолов, като член на управата до 25 май добре е знаел, че БФАС има Спортен трибунал, но на практика той е фиктивен и на хартия, което означава, че реално не е действащ. Защитавайки фактите и коректността на ситуацията, изглежда най-малкото нелогично от административна гледна точка, най-обикновените казуси (а такива в пистовата дисциплина просто бъка!) да бъдат прехвърляни директно към управата на спорта.

Според чл. 75 на Наредбата за организиране и провеждане на автомобилни състезания за 2015 г. (виж ТУК) има едновременно две опции за санкции, предвидени за подобен на казуса Апостолов/Григорчев:

Чл.75. За неизпълнение на разпорежданията на длъжностно лице от водач или част от неговия екип, водача незабавно се отстранява от състезанието.

За влизане в пререкания с длъжностно лице, лицензът на виновника се отнема за шест месеца.

За обидно или непочтително поведение спрямо длъжностно лице, лиценза на виновния се отнема за две години.

Ако той е председател на АСК, виновният водач се отстранява, а клуба дължи глоба в размер на 1000 лв. Наказанията по горния член се налагат от спортните комисари на състезанието.

ФАКСИМИЛЕ от Наредбата за организиране и провеждане на автомобилни състезания за 2015

В края пресконференцията, доста непривично и само пред по-тесен кръг от журналисти, Бончо Дунев заяви, че към Апостолов имало отправяни  закани от сорта: „Аз ще те изхвърля от спорта!“.

На конкретния въпрос от сайта за новините в българския автомобилен спорт да кажат имена, и двамата предпочетоха да замълчат, което моментално направи изказването елементарно и несъстоятелно.