Стоев и Каменов в шестицата на Ресита, Шенков е 28-ми

  • Home
  • Стоев и Каменов в шестицата на Ресита, Шенков е 28-ми


НА ЛИНКА ТУК може на следите на живо резултатите от втория кръг на шампионата м планинските изкачвания на Румъния Ресита 2020.

ДВАМА ОТ ТРИМАТА бивши български шампиони в планинските изкачвания – Стефан Стоев-Дългия (Силвър Кар EF 10) и Любен Коменов (Мицубиши Лансър Ево 9), са съответно 4-и и 6-и след официалните квалификации на второто от румънските състезания в шампионата, а Павел Шенков (ВАЗ 2107) е на 28-а позиция от 46 стартирали автомобила. В своите категории Каменов е лидер на E2/3000, Дългия – 4-и в CN/E2-SC, докато уникалната русенска Лада (единствен подобен автомобил в това състезание!!!) е най-бързата машина от E2-1600. От тримата, единствено непобеденият на българските трасета лададжия има старт зад гърба си, докато на Стоев и Каменов тепърва предстои да влизат във форма. „Едва ли съм толкова бърз, колкото ви се иска – коментира края на квалификационната събота Стефан Стоев. – Просто конкуренцията зададе много високо темпо.“

ФАКСИМИЛЕ от резултатите, поместени на сайта на румънската федерация.

През 2019 в Ресита Стоев печели първото място, падайки в самото състезание до 2:06 мин за 4820 метра, като причината за това е, че първо Симоне Темпестини (Радикал SR 8), а след това Емил Нестор (Норма 20MFC) правят времена, които притискат лазят по егото на габровеца и това го, принуждава за по-бързи квалификационни постижения (резултатите виж в карето вдясно).

„Ясно е, че всичко в състезанието ще се решава от избора на гумите“, категоричен е дългия. За старта на двата манша той има нови гуми, а днешните резултати са направени със стари Пирели. „Но какво ще е времето, защото ако вали ще е едно, ако температурите скочат – друго. Дали ще избера твърда или мека смес?“ Както обаче е известно от участията у дома, Стоев е типична габровска скръндза за времената и мощност в квалификациите.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto
ГАБРОВСКО СЕЛФИ… Заобиколен от своите в екипа, Стефан Стоев позира за селфито, направено от Петър Минчев (крайният вдясно), който пък геройски е жертвал половината от лявата буза.

И „гаранция Франция“ – има секунди в запас, колкото и неприятно да е бил изненадан днес с постижението на Емил Нестор, чиято Норма 20M FC регистрира 2:05, време, което е по-добро от резултатът за победата на Стоев от 2019 г. „Никой тук не го е очаквал! И – само като факт – влошаването [на времената] в четвъртото качване се дължеше на едни разпоени жички на буутс-контролера и… на неточни настройки, които направих…“ Както Стоев преди дни на селскостопанско летище, така и Каменов край Панагюрище е правил единствено функционален тест на бегачката. И на двамата тепърва предстои влизане в състезателна форма, паузата в която е продължила от края на миналата година.

снимка: личен архив на rallyxpress и на любен каменов

КОНКУРЕНТ И МОТИВАТОР… Любен Каменов знае да подбира „кадрите си“! Привличайки при себе си Въжаров (Заю Баю, вляво), панагюрецът е съчетал в едно и конкурент, и мотиватор за победа в Ресита. „Но съм доволен, най-вече от температурата – топло около 28º, идеално време за състезание, защото с „Пирела-та медиум“, с които карах при по-топло време биха прегрели в последния километър – обяснява Каменов.“ „Ама не дама газ, изобщо не дава! – коментира Васко Въжаров, пилотът на Грийн Фокс Моторспорт, който в Румъния събира в себе си всички функции – от състезателен мениджър до механик на Ево-то. – Утре, помни ми думата, слиза с пет [секунди]…“ Каменов също се надява на същите метеоусловия, в които за него грипът ще е близък до идеалното. „Ще стане интересно състезание, още повече, че единият от конкурентите – Раду Бенеа (Мицубиши Лансър Ево 8 RS) направи грешка и удари колата отпред вдясно – вероятно скъса шенкел и бракува джанта – но се оправиха и е в играта!“ Една справка на сайта с новините в българския автомобилен спорт показва, че русенецът Павел Шенков не познаваше друго място на българския подиум, освен най-високото му стъпало. С една победа от първото състезание в Румъния тази година и със сериозната заявка за втори успех в Е2-1600 и в Ресита, тази „седмица“ може би ще се окаже най-печелившия автомобил и в северно от Дунав. „Добре, добре, всичко е добре – обяви за RallyXpress Шенков. – Колата е добре, има грип, държи… Доволен съм от времената, но може и по-добре. Винаги може и по-добре!“

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

БЕЗ СЪПЕРНИЦИ В БЪЛГАРИЯ, А ЗАЩО НЕ И В РУМЪНИЯ… Павел Шенков е доволен от резултатите, но е максималист – иска още по-добре!