Стефан Стоев: Тази нощ „паля“ мотора на Сребърната испанка

  • Home
  • Стефан Стоев: Тази нощ „паля“ мотора на Сребърната испанка


ОРГАНИЗАТОРИТЕ на Мемориал Валери Великов могат да бъдат доволни не само от завършената предсрочно подготовка за старта, но и от темпото, с което се движат заявките. Към петдесетте имена, които изпълваха регистрираните участници до вчера вечерта, днес се прибавиха още двама от Стари столици – Христо Кутев (Стори столици, Пежо 106), Тихомир Тенев (Пежо 306), както и пилотът на варненският АРТ Рейсинг Тим Росен Бозов (Тойота Селика). Като се има предвид, че обичайна практика за „нашего пилота“ е да праща платежни нареждания и в понеделник вечер преди старта, ясно е, че на Полицая – в най-лошия случай – ще му се наложи да брои до 60, а също и да мисли за по-кратката стартова процедура, каквато за първи път бе приложена у нас през миналия април.

ЗА ПИЛОТА на АРА Моторспорт Стефан Стоев (на снимката) вторият сезон с испанския болид EF10 Силвър кар ще започне с Мемориал Валери Великов, там където преди по-малко от година Дългия направи дебюта си с новия автомобил. „Не, нямам зор, работя последователно по ревизията“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът днес. – Довечера „паля“ мотора, в понеделник пращам и заявката си за Шумен.“ Според Стоев всичко по работата за ревизирането на Сребърната испанка вървяло по график, независимо, че в един момент на пилота и екипа се наложило да събират закъснелите части за ревизията „из цяла Европа“. „Буквално! – категоричен е габровецът, който обяснява, че вместо с директен полет от Испания до София, куриерите така объркали дестинациите, че чарковете пристигнали в… Германия. „Въпреки това смятам, че съм напълно в график – до неделята ще съм събрал автомобила, дори имам намерение и планове да направя някъде един бърз тест.“ Миналата пролет край Кьошковете обаче Стоев нямаше шанс да завърши първото си състезание, независимо, че в двата начални квалификационни манша той даде втори времена, на секунда по-слаби от тези на Христо Манолов и Илия Царски, при това изваждайки Сребърната испанка за първи път на напълно непозната и доста различна за спецификата на EF10 състезателна писта. В края на сезон 2018 Стоец завърши 4-и в общото класиране, като от 6 старта имаше три технически фаула, два пъти бе втори на стълбичката, а върха за габровеца бе финалното състезание под Столетов, където той спечели и четирите манша, а в първото качване постави и новия рекорд на трасето Шипка-Дамасцена – 2:23.820 мин, при средна скорост от 127.660 км/ч.

снимка за rallyxpress:рафал-даниел христов

ЗА ШАМПИОНА в клас RC3 от миналата година Петър Бакалов (на снимката) традиционно сезонът започва от Мемориал Валери Великов. Бургазлията си е твърд „планинар“, независимо, че през последните две години от време на време хвърля по едно око на писти и двете рали-дисциплини, още повече когато те са базирани в Сливен. „Дори сега в Шумен ще се явя с колата от спринта на Сините камъни, без да съм правил каквито и са е промени, просто текущите ревизии“, написа във фейсбук-страницата на RallyXpress пилотът на Вромос. Бакалов смята, че ще повтори сезона главно в планинските изкачвания, с ограничена програма в ралитата и спринта.

снимка: личен архив на петър бакалов

ОТ ФИНАЛА В СЛИВЕН НА СТАРТА В ШУМЕН… Петър Бакалов е категоричен, че ако не се броят текущите ревизии по Клио-то, то автомобилът в Мемориал Валери Великов ще е същият, какъвто е бил на финала на рали-спринт Сливен.

„Подготвяме нов двигател, за който все още има части, които не са пристигнали, но и се надявам до втория кръг да успеем да го монтираме и настроим.

„Радвам се че ще има доста конкурентни и изравнени сили и коли с добри пилоти в нашия клас RC3. Надявам се през сезона, на много участници и фенове по трасетата както и големи дози адреналин и забавление.“