Стефан Стоев: Пак почваме с търсенето на „златната среда“

  • Home
  • Стефан Стоев: Пак почваме с търсенето на „златната среда“

СЛЕД КАТО в последните три издания на планинско Българка трикратният шампион на България в НС3 Стефан Стоев (АРА Моторспорт, на снимката) завършваше като победител в класа, но и намираше място в карето най-бързи пилоти над Сливен, дойде времето габровецът да започне отначало с експериментите. „За съжаление настройките на Сивик-а и гумите са диаметрално противоположни [на тези на Силвър Кар EF-10] и нищо от предишния опит не може да се приложи сега“, коментира Стоев подготовката си за съботните квалификации и неделните маншове над Сливен. Освен това Дългия е изправен и пред още един технически проблем, който е свързан с това, че за Испанската Красавица има само два варианта на хомологираните гуми Ейвън, с които „силвъра“ се кара в европейския шампионат и вторият вариант на по-твърди гуми е със смеска, която е много малко по-твърда от тази на стандартните японски гуми. „За предишните три [сезона] бяхме намерили точно какви гуми ни трябват, така да се каже „златната среда“ – обяснява Стоев. – При много меките гуми в началото грипът е много добър, но след Сеирджийския завой вече ги „няма“. С много твърдите –  нещата са обратните: докато загреят и си на финала.“

снимка: петър минчев/maxphoto
ТРЕТИ СТАРТ, ПОРЕДНИ НАСТРОЙКИ… След четири сезона, в които опитът и всичко но Сивик-а бе уточнено до последно, сега за Българка екипът на Стефан Стоев започва пробите отначало.

Специално за Българка екипът на Стоев се е снабдил с Пирели и, макар да има и по-твърдата смеска на Ейвън, най-вероятно ще се „обуе“ с италианските, а не японските гуми. „Просто се налага да правим експерименти, защото трасето е специфично и не се покрива с тези на Мемориал-а или в Благоевград“, допълва Стоев. При него амбицията е да запази класиранията си от предишните години, защото сливенското трасе, така твърди Дългия, е от тези, които му допадат най-много и както обикновено е подготвено много добре за състезанието.

„Те, Чолаков и хората му, винаги правят идеална подготовка за състезанието на Българка“, смята Стефан Стоев.