Станков: „Няма вече смисъл, обмислям да… продам колата“

  • Home
  • Станков: „Няма вече смисъл, обмислям да… продам колата“

ТОЧНО В ТОЗИ момент пиша текста за сайта Rally Cars for Sale… Няма никакъв смисъл [да се съсезавам], хвърлих толкова пари за колата (Пежо 208 R2)… няма никакъв смисъл вече…“, каза по телефона за сайта с новините в българския автомобилен спорт Дилян Станков (на снимката), който за свое учудване е крайно неприятно изненадан, че освен неприсъдените точки за ERT, дори не минава през арката с навигатора си Йордан Йорданов и новата си кола, като част от традиционната церемония в Монбат Рали Сливен. Той е потресен от факта, че редовно приетата му регистрация е валидирана едва за две от трите „игри“ – първенството на България и Рали-спринта. Но не е зачетено състезанието му в частта за евротрофея.

След бърз и недотам тих скандал с организаторите, пилотът е принуден да открие и да покаже в щаба на ралито своята коректно попълнена заявка, неглежирана за точките на ERT. (факсимилето виж по-долу). Докъде този гаф на секретариата на Монбат Рали Сливен се простира и откъде започва казуса с пропуска на екипажа, би се оказало дълга и изпълнена с пасове и финтове процедура. Разследването на кой-кога-защо-как-къде пак ще доведе до същия резултат, нов никакъв случай вината не е 50 на 50. В крайна сметка идва вероятността, платежоспособен пилот и качествен автомобил да напуснат шампионата.

» Но ако Станков все пак не натисне Enter след написването на текста, RallyXpress ще си пише малка заслуга за спасяването на този сливенски екипаж и „ер-двойката“.

колаж: rallyxpress  Всъщност Монбат Рали Сливен бе затворено между перфектен церемониален старт („Как може сайтът да пропусне най-добрата до момента церемония?“) и финал, след който недоволството на пилотите прерасна в много и открити ругатни към домакините в социалните мрежи, каквито винаги перфектното сливенско състезание не помни. Церемониалният финал на пл. Хаджи Димитър откровено бе оплескан дотолкова, че традицията за кое и да е рали бе захвърлена, а човек може да се чуди, как стартът е по вечния сливенски стандарт, а краят на ралито – претупан, сакаш го прави някой преминаващ, попаднал съвсем случайно в калабалъка.

:: Николай Кортелов (Т-Н Моторспорт): „Да кажа, че съм възмутен е малко! Карал си два дни, откриване, спонсори… Откриването добро, закриването – пълен фалш! Не може всички да притежават R5, за да може да минат на финала през естакадата. Стартираш ли през естакадата, трябва да финишираш през арката! За 35 години автомобилен стаж в спорта, няма състезание, в което да не съм финиширал оттам! Все пак – снимка за спонсора, да види, че сме финиширали!

„Братята сърби спряха в събота, работеха по повредата цяла нощ и викат: „Утре караме за публиката и за нас!“ Стоим зад загражденията и изведнъж коментаторът: „Кортелов и Цонев – 13-о място! Недейте излиза на естакадата!“ И това не само за нас, но и за другите зад нас. Сърбите: „Е, как, братко, няма да минем през рампата? Защо?“ И взеха хората наоколо да се смеят… Независимо на кое място си – трябва да финишират там, откъдето си тръгнал. Не може коментаторът да ми каже да не излизам на рампата! Кой е той, та да ми казва това?

снимка: rallyxpress

ПОБЕЛЕЛИ В/ОТ СПОРТА… Николай Кортелов и Наско Цонев са 35 години в ралитата, но такъв финал не им се е случвало да видят. Може ли заради всичките тези години и двамата са белокоси? На финала се… на метеното. И още, добре, че не съм на мястото на спонсора, защото обявяват: „Награждаваме БФАС Рали Сливен“! Няма такова състезание! Че ако съм на мястото на Монбат, не зная какво щях да ги направя!!! Възмутен e най-малкото, което ми се иска да кажа…“ Дали е въпрос на нормалната за тежък старт умора у домакините или (в никакъв случай не е важащо само за сливналии!) т. 2 от „Правила за екстрени действия на организатора“, гласяща „Оправяй се!“, не е ясно. Във всеки случай подборката „тези се викат на подиума, онези – не“, най-малкото е некоректна. Колкото до обидата, самите екипажи я усещат, защото много от тях карат точно за тези два момента и онези два кадъра.

снимки за rallyxpress: петко станчев

ДОБРИЯТ КОМШУ… Вече пета поредна година Мустафа Чакал (с червения екип), сериозно ангажиран с бизнеса си в Турция човек, не е записал нито едно отсъствие със своето Мицубиши (горе) в сливенското рали, минава през арката и на старта, и на финала. Той и навигаторът му Йозден Йълмъз са един от седемте екипажа, призовани да изпълнят церемонията, с преминаването през арката. Подобен „подборен“ гаф няма как да се случи, примерно, на финала в Ескишехир!

:: Стефан Чолаков (Булсим): „Няма такъв шампионат на БФАС, както беше обявено на закриването! Националният шампионат е един и правата за организирането и провеждането му, принадлежат за момента на АФБ. Подиграха се с пилотите, такова нещо, да се избира кой да премине през арката – не само в Сливен – не се е случвало. Всеки, който е завършил състезанието трябва да мине през арката. Публиката иска да види и поздрави не само победителите, но и финиширалите, независимо от класирането им. На моменти човек можеше да помисли, че има разделение на пилотите от БФАС и АФБ. Такова нещо е недопустимо.

„В случая със Станков, това е пропуск в организацията, което се дължи на липса на екип и подготвени кадри…“ На практика от всички 25 екипажа, шпикерът кани осем щастливци, които да застанат пред публиката със своите лъскави автомобили и навигаторите си: Дан Гъртофан, Миро Ангелов, Антон Титов, Мустафа Чакал, Диана Стоянова, Тихомир Стратиев и Емо Денев.  

колаж: rallyxpress

от Страшо Димов, RallyXpress

НИКАКВО съмнение не може да има, че пресцентъра на Монбат Рали Сливен е най-доброто място за работа на медиите. Това е така поне две десетилетия, защото сливналии особено държат на отразяването. Но пък излязат ли медиите извън стаята на пресата (не само в Парк хотела на Лечков), особено фоторепортерите, попадат на поредната „среща от първи тип“ с охранителната полиция, която през всичките 40 година назад така и не разбра, че тя не управлява, а само помага да се спазват правилата на кое и да е състезание. Натрупал съм 45-годшен опит и този тип истории

стигат за една прилично дебела книга. Тя обаче няма да има особено голям процент читатели, ако не броим колегията. Всъщност всяко едно състезание през годините само попълва материала за подобно издание и Монбат Рали Сливен не прави изключение заради гафа с шефа на фотографската агенция АРIX Драго Петров. Или по-точно Сливен е втората история с него от началото на този сезон, в който Рали България бе Част Първа. По-долу е схемата, нахвърлена набързо от Драго и мястото (с червено), което е трябвало да заеме за снимки, определено му от служителя на МВР. Драго Петров казва: „Дори ме повика (по думите на полицая – неговият пряк шеф), на когото казах, че съм минал и инструктаж, и съм подписал декларация, както и това, че сам отговарям за своята безопасност. Беше ми обяснено, че ако не следвам съответните инструкции, ще бъдат предприети срещу мен административни мерки. Дори мястото, от където да снимам, ми беше посочено от полицейския служител. Сами вижте схемата и предположете къде отива една сбъркана от екипажа траектория.

„В същото време, в едната от двете забранени за зрители зони (снимката, която е под схемата), имаше публика, което не направи никакво впечатление на служителя на МВР.“

колаж: rallyxpress

А сега си представете годишният фестивал Сан Фермин в Памплона (Исп), но не като хора, бягащи за силни емоции пред биковете, а като зрител, въоръжен със смартфон, клечаш едва ли не във върха на десен завой (виж видеото в края на горния текст). Но, за да е още по-сложна задачата на екипажите, този ненормалник клечи на гюме за кадър и е във видимостта на Мирослав Ангелов за малко повече от 3 сек. „Ер-петицата“ там не се движи с 40!

:: ТУК може да видите и на какви допълнителни

изпитания са били подложени екипажите, след като видеото показва любител на силни емоции, който заради кадрите в смартфона си е готов да си играе на  „руска рулетка“. Това, че този човек е завързване – няма две мнения. Както се казва – луд привърженик на Сан Фермин. Обаче няма как на видеото да не ви е направило впечатление, че на ската над него има минимум още шестима, но на които очевидно изобщо не им пука за този „любител на моторните бикове.“

колаж: rallyxpress

ПАМПЛОНЕЦ ПОД СИНИТЕ КАМЪНИ… Този доказан екстремист със сигурност е запечатал на кадъра си дори и подвитите ъгълчета по лепенките на колата на Мегапорт. Дали една, дори и най-лека контузия е заслужавала този кадър? Защото, Господ лудите той си ги пази, но колко процента според вас е била възможността Монбат Рали Сливен да приключи с черен флаг след този завой? И какво ги чака директор на състезание и мениджър (Живко Желев и Атанас Чанев) след, не дай Боже, някой счупен крак? Никога няма да има състезание, в което всеки зрител да има персонален пазач. А и никой, освен самият фен, не е длъжен да се варди сам от палмплонски идиотщини! Онова, което само по себе си показва този колаж  е, че не само драстично намаляват феновете, а и че намалява истинската публиката, която знае защо е дошла на рали и къде точно трябва да застане.

Иначе – Аdelante a Рamplona!