Списъкът стигна 76 коли, един официално с отказ от старта

  • Home
  • Списъкът стигна 76 коли, един официално с отказ от старта

ТРЕТА ПО ВРЕМЕ поправка на списъкът с регистрираните участници в Мемориал Валери Великов бе направена късно снощи, когато към заявките се добавиха тези на видинският пилот Валери Григоров (Субару Импреза STi) и на бившия шампион при Ладите в бившия клас А6 и локален състезател Реза Ризов. „Ами световен рекорд е за нас!“, коментира Димитър Георгиев-Полицая (на снимката). Числото 77 изглежда както внушително, но и има доста скрит нумерологичен смисъл. „Не, остават 76 защото има един пилот, който официално се отказа старта.“ Става дума за Петър Поломски (БРЦ България, Ситроен Саксо, RC5), който е обявил на организаторите, че няма да успее да завърши подготовката на автомобила си. Междувременно съгледвачите на сайта с новините в българския автомобилен спорт засякоха най-малко осмина състезатели – повечето не-шуменци – които правят планомерни изкачвания по 3350-метровото трасе. Хората на RallyXpress са категорични, че бройката е поне двойно по-голяма, но не могат да бъдат сигурни кои точно са пилотите, използващи пътни автомобили, за да опознават трасето. „Личат си по начина по който преминават през завоите и със сигурност не само шофьорите, но и някои от пътниците в тези цивилни коли са от списъка на състезателите“, заявяват един от нашите хора, заел стратегическа позиция на Стъклото.

снимка: рафал-даниел христов
УНИКАЛНИ! ЗА ШАМПАНИРИЗАНЕ И ЗА КОЛЕКЦИЯТА… Бутилките, които победителите и призьорите ще получат на церемонията по награждаването, са със специални стикери, правещи достойни тези шишета да бъдат поставени във витрината с най-ценните спортни трофеи на автомобилистите.

Домакините на мемориал Валери Великов са подготвили и много приятна изненада за първите трима в генералното класиране, както и за онези състезатели, които ще си завоюват места на подиума. Макар шампанското в бутилките да не е Мъм Гордън Руж, каквато е практиката на стартовете от световния шампионат във Ф1, шишетата са аранжирани така от Рафала-Даниел Христов, че надали някой пилот си позволи да забрави бутилката си до почетната стълбичка.

Впрочем, както и в планинско Шипка-Дамасцена (спомнете си уникалните награди!), подобни „дреболии“ правят цялата картина на надпреварата да изглежда добре премислена и точно направена, за да бъде качена летвата на стандартите още по-нависоко.

Сливен, RallyXpress
ОТСЪСТВИЕТО ми от мемориал Валери Великов е по принуда, а не от нежелание да карам в Шумен – това обяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт двукратният шампион за тази и миналата година в RC5 Павлин Русев (на снимката). ­– Но „наполовина“ ще съм на трасето, след като с шампионския „саксофон“, който продадох през зимата, ще стартира Яко Божев.“ Сделката с пилота на Вромос е около дните преди Нова година. И точно както става по коледните празници, госпожа Удача се усмихва на сливналията. „С нас се свърза – подчертавам те поискаха среща – силен спонсор, който имал интерес от масирана реклама“, продължава Павлин Русев. Понеже нещата изглеждат много истински, а колата вече е заминала при Янко Божев, Русев започва подготовката на нов автомобил – време бол, възможности – дал Бог! „Така, че с моя навигатор Дилян Дженков си направихме сметката, че може да покрием едновременно и планинския шампионат, и първенството по рали – обяснява зимните си планове Павлин. – Защото, каквото и да си говорим, ралитата са истинската автомобилна дисциплина. Планинското – да, интересно е, още повече, след като си бил шампион…“

снимка: петър минчев/maxphoto

НАПОЛОВИНА ШАМПИОНСКО ПРИСЪСВИЕ… След като продаде „саксофона“ си на Янко Божев, сега двойният шампионски автомобил на RC5 ще бъде в списъка на бургаския Вромос. Двамата веднага започнахме изграждането на новия автомобил и първо поставят ролкейджа… Но както често става, спонсорът рязко сменя приоритетите си и… спортният вариант на широкомащабната кампания отпада, а с това и януарското планиране отива в „кръглата папка“.

„Така за Шумен нямаше начин да се подготвя, няма да успея и за Благоевград – коментира пилотът. – Половината от двата шампионата така и си заминаха… Но ще се появя по някое време… Всичко зависи от работата, а аз не съм спрял от зимата насам.“