Списъкът за Българка гони 60 коли, до петък трасето готово

  • Home
  • Списъкът за Българка гони 60 коли, до петък трасето готово

ОПИТИТЕ НА сливенчани да поискат намаляване на трафика от лесовози в петък, се е оказал напразен, а аргументът – „не може да се спре производствения процес“. Поради тази причина, организаторите от Булсим предупреждават пилотите, които ще пристигнат по-рано и ще правят опознавателни изкачвания по трасето от Чешмата до финала, да бъдат особено внимателни заради отиващите и слизащите от сечищата ТИР-ове.

НАД 50 АВТОМОБИЛА вече имат заявки и броят им продължава да се увеличава“ – това заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт фактическият организатор на планинско Българка и Стефан Чолаков (на снимката) и един от спортните комисари на надпреварата. Списъкът се очаква да бъде публикуван утре сутринта.

Чолаков е категоричен, че няма да даде подробности около списъка със заявките до момента, в който не е завършен окончателно.

„В Булсим спазваме правилото, че обявяваме само имената на онези от участниците, които са изпратили и заявката, и са платили таксата – уточнява Чолаков. – Затова и казвам, че списъкът се увеличава, но не всички заявки са направени така, че да отговорят на условията.“

По неговите думи до петък след обед тези 4.2 км от старта на Чешмата до финала ще бъде окончателно завършено: почистено, процепите в асфалта запълнени с бетон.

Впрочем точно 13 дни преди началото на състезанието, във фейсбук бяха публикувани над 20 фотоса от Булсим, в който „вечната бригада“ от хора на този клуб и на Дианел, играят ролите на работници по поддръжката на трасето на общинския път.

снимка: организатори на планинско българка

НОВА ДЛЪЖНОСТ – ОПЕРАТОР НА МОТОРНА МЕТЛА… Познатият повече като Бай Вес, а не като Веселин Михов (вдясно), както обикновено, работи с високотехнологична духалка, почиствайки по ширина трасето на Българка.

Вероятно Пътно Поддържане Сливен ЕООД ще намери начин за едни скромни грамоти, с които да отбележи „неизбежната доброволната помощ“ на тази група от непоправими ентусиасти, искащи да направят трасето по-добро, а и вероятно единствената „бригада“, благодарение на която обичайните шофьори могат да виждат завоите.

снимка: организатори на планинско българка

БЕТОНОВ РАЗТВОР ЗА ВСЯКА ЦЕПНАТИНА... Около 400 кг останал на дъното на цементовозите разтвор, е бил използван за все по-набръчкващият се асфалт на планинско Българка.

Дори пътуващи оттам шофьори – по думите на човек, който не е свързан с организацията на Българка, хвалели „работниците“, твърдо настоявайки да продължат с кастренето и почистването „и нагоре по пътя“ в оставащите 6 км.

снимка: организатори на планинско българка

МОМЧЕТА, ПРОДЪЛЖЕТЕ И ОЩЕ НАГОРЕ... Незнаещите шофьори, че бригадата по трасето не е от Пътното, ги подканя да продължат кастренето и в следващите километри, за да няма „завои на тъмно“.

:: Идеята може да изглежда и
налудничаво, ама защо Пътното
в Сливен не вземат да зачислят
този път на тези спортни клубове
за лятна поддръжка? Всички ще са
доволни: клубовете ще осребрят
труда си, пътят- направо идеален!

„Проблемът е че до 2 – 3 години Българка няма да съществува като трасе за планински състезания – прогнозира Чолаков. – Дотогава тежките ТИР-ове, които превозват изсечените в Природния парк Сливен дървета, окончателно ще разбият трасето…“

снимка: организатори на планинско българка
ДВЕ-ТРИ ГОДИНИ ДО АБСОЛЮТНИЯ ФИНАЛ… Движението на тежките камиони по пътя на Българка и единствено самодейното поддържане на пътя, ще запазят планинското състезание на това трасе още два-три сезона. Най-много. После? После ралисприн и друга писта за Българка.

Пукнатините в асфалта сега са били запълнени от автомобилната бригада, изсипвайки в процепите над 400 кг останал в местните бетоновози циментов разтвор.

„Така че Булсим ще се ориентира на това трасе след години, когато стане неизползваемо и според правилниците за планинско, да направи рали-спринт“, завършва Чолаков.

снимка: организатори на планинско българка

ВЕЧЕ РЕЗЕРВИРАНИ… Предвидливи фенове от Сливен вече са заградили с ленти най-удобното място на Миткиния/Сеирджийския завой, както и всички места, където паркирането на автомобили и разположението на барбекютата са най-удобните и атрактивни по трасето от Чешмата до финала: в „ложата“ – на първи „ред“, първи „балкон“.