Сордо вади Хюндай на върха, Евънс е №1 при пилотите

  • Home
  • Сордо вади Хюндай на върха, Евънс е №1 при пилотите

УСПЕХЪТ НА испанския пилот на Хюндай Моторспорт Дани Сордо (на снимката), който той за втора поредна година записа на средиземноморския остров Сардиния върна корейският тим на върха на класирането в шампионата на производителите. Обаче успехът на испанецът имаше далече по-важната задача, за която сайтът с новините в българския автомобилен спорт предположи вчера както за италианския кръг, така и за предстоящото белгийско състезание – Андреа Адамо има достатъчно качествен резерв от пилоти, които да постави на вярната позиция за точното състезание. Ако аналогията бъде продължена, то италианската схема със Сордо би трябвало да проработи и в Белгия с Крейг Брийн в триото на Хюндай Моторспорт. С двете първи места – на Сордо и Нювил, корейската команда излиза начело и защитата на титлата от миналата година, както и дублирането и с първо място на пилот от екипа, стават за Адамо първостепенна програма за оставащите две състезания в календара до края на пандемичния сезон. За отбелязване е също и факта, че автомобилите на тримата пилоти на подиума (двата Хюндай i20 WRC и една Тойота Ярис WRC) на Сордо, Нювил и Ожие, бяха побрани в рамките на 6.1 секунди! Сардиния показа един много различен и гладен за успехи Сордо, към чиято фамилия домашните медии добавиха възхитителните удивителни знаци в текстовете си и, разбира се, задължителното Супер-Сордо. Испанецът, стартирайки едва във второто си състезание през сезона, беше подложен на силен натиск, докато неделният му дуел с Ожие изяде близо 30-те секунди от аванса, с който Сордо легна вечерта преди финалните 4 отсечки.

снимка: motorsport.com
НЕУДЪРЖИМ В ЛИДЕРСТВОТО Супер-Сордо направи невероятен рестарт на кариерата си, печелейки италианския кръг така, както на никого другиго в колоната не стигнаха и скорост, и агресия.

„Имам достатъчно основания да смятам, че Дани точно бе разчел, колко може да отпусне на Себ [Ожие] в неделя – написа на вайбъра за RallyXpress (не без дозата на усещащо се съжаление за изпусната победа от сънародника му) Алекс Бено. Той допълва, че ако не са били проблемите на Ожие в пауърстейджа (Бено: „…Съмнения за спукан спирачен диск, както обяви пред медиите…“), е можело да се стигне и до различна развръзка на сами финала в Сардиния. Сордо изведе своят Хюндай i20 WRC до края на състезанието, печелейки с преднина от 5.1 сек – , една от най-малките разлики на финала на кръг от световните серии.

снимка: rallye-magazin.de

ВЪПРЕКИ ДРЕБНИТЕ ПРОБЛЕМИ… Тиери Нювил има значима заслуга, неговият тим да си върне лидерството в подреждането при производителите. Това е трета победа, която 37-годишния испанец записва и до нея той стигна, след като поведе в петък сутринта и водеше колоната до края на пауърстейджа. Две от трите победи са в Италия, а първата (през 2013 г. – в ADAC Рали Германия). „Това място е наистина специално и видяхме силно представяне в целия отбор. Не съм особено доволен от темпото си днес. Имахме голяма преднина в неделя сутринта, но не успях да определя същото темпо като Тиери и Ожие, така че нещата бяха малко прекалено близо до края“, заяви Сордо пред официалния сайт на световното първенство.

снимка: motorsport.com

ВИДИМО НЕДОВОЛЕН, МАКАР ДА Е ДАЛ ВСИЧСО ОТ СЕБЕ СИ… От „кутията за пилотите“ Себастиян Ожие говори пред медиите, обяснявайки, че е дал всичко от себе си, но не е могъл да направи нищо повече…


КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ в италианското рали, резултатите от скоростните тестове, стартовия списък, листата на отпадналите, както и подреждането на екипажите в специалните етапи може да следите ТУК

Горещата битка беше зад гърба на лидерите, в която партньорът му в Хюндай Тиери Нювил и настъпващият силно напред пилот на Тойота Себ Ожие правеха различи от по-малко от секунда, разменяйки си местата в последните тестове край прибоя на Средиземно море. В неделята Ожие продължи с пресата от предишния ден, докато изключително агресивното пилотиране на белгиеца не му отне позицията с 1,0 сек. В интерес на коректността обаче не трябва да се изпуска и факта, че на два пъти Ожие направи грешки (вероятно заради проблемът със спирачките – бел. ред.) и не повтори ездата, която имаше в първата половина на финалния ден. „Дадохме всичко, на което бяхме способни, но не можех да направя нищо повече…“, резюмира финала си 6-кратният световен шампион. Елфин Евънс, лидерът на сериите при пилотите и тазгодишната надежда на Макинен и Тойота за титлата, увеличи преднината си от 12 на 14 т. преди Ипър рали, завършвайки обаче на масивната разлика от 1:02.3 мин победителя.

снимка: motorsport.com

ИЗВЪН ГОЛЯМАТА ТРОЙКА В ИТАЛИЯ, НО ПРЕД ТЯХ В ШАМПИОНАТА… Елфин Евънс продължава да е голямата надежда на японците, че уелсецът ще донесе и двете титли на Тойота.