Слух: Ситроен е аут в края на шампионат 2020

  • Home
  • Слух: Ситроен е аут в края на шампионат 2020

НАЙ-МНОГО до седмица Себастиян Ожие (на снимката) може да бъде обявен като новият тимов лидер на Тойота Газоо Рейсинг. Това е едно от очакванията, които за които Ауто спорт пише. Когато и ако това все пак стане, пазарът на пилотите, които не помни такова дълго време, в сергиите са затворени, а зад тях се водят напрегнати преговори, ще има раздвижване, преди да бъдат номинирани старите играчи в новите им отбори. Да припомним обаче, че самия световен шампион обяви, че контрактът му със Ситроен е двугодишен, след което той се мести при „елоктрокарите“, когато те станат реалност.

ЧЕТИРИ ГОДИНИ, след като се завърна в световното първенство, бъдещето на Ситроен Спорт отново е ориентирано към напускане на сериите WRC. За такава възможност след края на идния сезон пишат едновременно няколко специализирани сайта. Излизането на заводския отбор от шампионата се смята като най-вероятното решение в края календара за 2020 година. Така че след връщането на „шевроните“ в световните серии от 2017 г. след едногодишната работа по тогава напълно новия Ситроен C3 WRC, новото сбогуване май е предрешено. Точно този модел се оказа най-малко успешния от предишните четири варианта на Ситроен. За момента и от Ситроен Рейсинг, и от компанията PSA пазят мълчание и не коментират слуха, дори и пред такова авторитетно издание като британското списание Ауто спорт, потърсило коментар от Париж. Отделно Аутоспорт сочи още една причина Ситроен да е с единия крак извън световното първенство – от 2022 PSA ще се върне към световния шампионат по издръжливост, но с марката на Пежо. За тази „нова писта“ за французите е било обявено в изминалата сряда. Смята се, че последната причина, довела до драстичното намерение за стопиране на програмата в WRC e техническият гаф с хидравликата за волана в колата на шесткратния световен шампион Себ Ожие по време на испанското рали, което на практика го изхвърли от триото за претенденти за титлата. %снимка1%Това, допълнено от техническите неудачи с мотора на Есапека Лапи направи провала на Ситроен в Испания 100-процентов.

Всичко това фона на 9-те години, през които Ситроен и Льоб бяха ни приучили да не правим залози за първото място, в които години Ситроен спечели 17 титли и от 56 състезания за шампионата французите пропуснаха да са победители в… 20.

В СЪЩИЯТ ДЕН, в който мълвата, че Ситроен Спорт планира излизането си от световните серии по рали, на официалния сайт на френския вестник Л’Екип се появи текст, озаглавен: „Пиер Будар: Ще бъдем по-добре въоръжени през 2020 г.“. В него шефът на Ситроен Рейсинг открито говори за проблемите през последните две години, но и твърдо обяснява, че става дума за двугодишен план. Във всеки случай в самокритичните за отбора думите на французина и това, че не заобикаля трудните изводи, не може да се открие дори и най-малък намек – хубаво, ще има ново въоръжение за 2020, а после какво? „Все пак спечелихме три ралита (Монте Карло, Мексико и Турция) и направихме единадесет подиума в много състезателен сезон и остра конкуренция. Започнахме годината с някои активи и някои пропуски. Да не забравяме, че имахме два нови екипажа (Ожие/Инграсия и Лапи/Ферм), което за всеки отбор винаги изискват време за отговор.

факсимиле от сайта на л’eкип: rallyxpress

САМО СПОДЕЛЕНИ ИСТОРИИ… Всички обяснения на Пиер Будар за сено 2019 бяха в минало време и няма нито една дума за след 2020г. „Също така обновихме много хора от нашия оперативен екип и това продължава  – с напускането на инженера на Лапи. „Храним“ останалите отбори, това трябва да означава, че сме добра тренировъчна школа… „Няма как да се отрече, че сме преминали през трудни времена. Имаме млад технически екип, на който му липсваше опит и история, колкото и добри да бяха. Пилотите ни бяха посочили работните места за опитите, но тестовете са ограничени. Изгубихме време и организация. Изтичахме добрата част от сезона. „Можем да някои греши да обвиним Себ (ударът в снежна стена в Швеция, осакатяващ допир върху камък в Сардиния), други – са към отбора, като маркуча, който сложи край на последните му надежди в Каталония…

„Да, в Каталония не бяхме притеснени от високите технологии. Беше повреден хидравличен маркуч. Би било твърде лесно да се говори за лош късмет. Този вид опасност трябва да изчезне и, разбира се, някои подходи са поставени под въпрос…“