Сливен слуша грузински химн за втората победа на Стайков

  • Home
  • Сливен слуша грузински химн за втората победа на Стайков


ИНФОРМАЦИЯ за развоя на 37-ото издание на ралито в Сливен можете да намерите и на официалния сайт на състезанието (ТУК), а финалните резултати, както обикновено ще откриете на сайта на официалните времеизмервачи (ТУК).

СЪСТЕЗАВАЩИЯТ се под грузински флаг екипаж на Пламен Стайков/Давид Кварацхелия (на снимката, Стайков Рейсинг Джорджия, Мицубиши Лансър Ево 9) за втора поредна година печелят Сливен Рали. За разлика от миналата година успехът на двамата бе далече по-труден, а на финала, вместо Мила Родино, публиката изслуша Тависуплеба (в превод – Свобода) и впечатляващата първа строфа от него: „Моята икона е моята Родина“. Победата за Сухумски и Давидоне се оказа далече по-трудно осъществима, защото и турчина Авджиоглу, и румънецът Гъртофан бяха ако не с две, то поне с класа и половина над миналогодишният единствен опонент на Стайков – Ал Кетби и неговия Форд Фиеста R5. Вчера Стайков обясни на журналистите, че не пожелава нито на единият от двамата да се наложи да догонва „ер-петици“ с Мицубиши. Фразата на кърджалията с грузински псевдоним остана така и неосъществена и вчера, и днес, след като той нито за един момент от старта до финала не позволи на никой от гостуващите екипажи да води колоната или да диктува темпото. Точно по тази причина изказването на Стайков увисна след пресконференцията вчера, и висеше днес след състезанието, защото не стана ясно какво точно имаше предвид. В събота вечерта Стайков завърши с 5 етапни победи и аванс пред турчина от 39.4 сек (1 спечелена отсечка) и 53.8 сек преднина пред Гъртофан.

снимка: драгомир петров/apix
СТРАТЕГИЧЕСКИ ЗРЯЛ ПРИ ВТОРАТА ПОБЕДА… Този път Пламен Стайков демонстрират зрялост, каквато досега трудно можеше да бъде открита у пилота.

За всички беше ясно, че кратката неделя (4 етапа, 44.48 състезателни километра) ще са фокусът на Сливен Рали, а за разлика от много други състезания от шампионата на България, това трио няма да убие интригата още в събота вечерта. Така и стана, защото днес Стайков на два пъти бе победен от Гъртофан, и един път от Авджиоглу, но кърджалията успя да опази дистанцията си пред тях, която му гарантираше втора победа в Сливен. Интересното е и друго: за първи път Стайков не натисна допълнително газта на колата, въпреки преди това да бе гарантирал многократно, че ще го направи заради тактически по-зрялата езда и заради подсигуряване на победата. Впрочем – ето още една, трета поред, разлика от Сливен Рали преди година… Стайков направи пълния сбор от точки тук – 70.4 т. (44 х коеф. 1.6), които прибавя към досегашния си актив от 40.3 т. според официално публикуваното на сайта на времеизмервачите временно класиране след 3 състезания.

снимка: драгомир петров/apix

НЕВЕРОЯТНА КОНКУРЕНЦИЯ… Пламен Стайков обяснява на румънеца Гъртофан характерните особености на сливенските скоростни етапи демонстрират зрялост, Въпреки това с 5-ото си място от втория ден и бонуса от пауърстейджа, Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Марина Моторспорт, Пежо 208 R2, 7-и в генералното и втори в RC4) – според неофициалното класиране на RallyXpress остава лидер на шампионата със 120.2 т. Страхотно силно представяне направи Мартин Коев при дебютното си участие с расов автомобил, използвайки Мицубиши Лансър Ево 9 („кавалериста“ на варненеца Йордан Атанасов). Само за справка – първият ден Коев (негов навигатор е Димо Бозуков) завърши 7-и в генералното класиране, а в неделя направи скок с три места нагоре.

снимка: драгомир петров/apix

ИЗНЕНАДВАЩО БЪРЗИ… Още с първото си участие в Сливен Рали с расов автомобил, варненците Мартин Коев и Димо Бозуков направиха впечатляващо представяне в генералното класиране. Да подсетим също, че в първите скоростни етапи времената на пилота бяха в диапазона на първата половина на списъка, докато в съботата Коев/Бозуков на два пъти бяха четвърти (!) в генералното класиране, и по веднъж 5-и и 6-и. Драма в добилия особена популярност като „шампионат на „ер-двойките“ е днешното отпадане на Мирослав Ангелов/Еди Сивов (Мегапорт), които на Абланово 1 късат ремък на водната помпа, а Чуката 1 „гръмват“ двигателя. Така започналият без особени амбиции, освен забавлението в състезанието – по думите на пилота – Григор Григоров/Даниел Миленков (Григоров Рейсинг) стигнаха до 5-а позиция в генералното класиране (първи в RC4).

снимка: драгомир петров/apix

НЕ САМО ЗАБАВЛЕНИЕ, А И ДОЗА НЕПУКИЗЪМ… Така определи сливенската си експедиция Григор Григоров. Напълно според очакванията е и представянето на Антон Титов/Динко Иванов (Мегапорт) в RC3, чийто Ситроен DS3 R3 Макс живна със спортното гориво, използвано в последните етапи. Даниел и Дилян Попови (Ясен Попов Рейсинг) са трети в този клас (на 21.3 сек зад Стратиев/Борисов), като според пилотът решаването на дребните проблеми след ремонта на „ер-двойката“ е оставено за София. Първенец в RC5 e Симеон Симеонов (Хюндай i20 Купе) – 13-о място в колоната, но според неофициалните пресмятания е шампион в трофея още след финала в Твърдица, като се има предвид огромната разлика в точките между него и Денис Станчовски (Хюндай i20 Купе). Станчовски е 15-и в Сливен Рали и втори в класа.

снимка: драгомир петров/apix

УДЪРЖАТ ЛИДЕРСТВОТО В ШАМПИОНАТА… Въпреки малшанса през съботния ден и далече по-малкото точки, които екипажа събра от Сливен Рали, Тихомир Стратиев и Добрин Борисов продължават да бъдат начело на класирането преди последното за годината рали.