След 70 дни Исаеви готови за първи тестове с новата си R2

  • Home
  • След 70 дни Исаеви готови за първи тестове с новата си R2

ТОЧНО 70 ДНИ, след като в Пежо Спорт са преведени парите за едно Пежо 208 R2, в новото хале, в което работят двамата братя Исаеви – Игнат (на снимката) и Ради, качена на стойка може да се види вторият автомобил от тази категория, сглобен от български майстори. Игнат Исаев, който може спокойно да оглави ранг-листата на мълчаливците, не спира да обикаля „ер-двойката“ с една микрофибърна кърпа, ликвидирайки и възможно най-дребното петънце, появило се върху купето. „Не мисля, че съм имал по-тежки два месеца в работата си някога…“. Това е единственото, което пилотът се изпуска да каже. Защото асемблирането на автомобила съвпада и върви ден в ден с преместването на гаража на двамата братя. Работата започва на 7 декември и навръх Свети Трифон-Валентин всичко е завършено и автомобилът е на ход. „Беше много тежко, защото помещението трябваше да се ремонтира основно, като в същото време работехме и по колата“, обяснява по-късно Игнат. – Бяхме на два фронта – и на автомобила, и в новия гараж във Враждебна. Ама я завършихме тогава, когато гаража беше приключен и се преместихме… Не сме бързали обаче, както се казва…“

снимка: александър христов/apix
ЦЯЛАТА В БЯЛО, МИРИШЕ НА НОВО… Автомобилът, който екипът на братята Игнат и Ради Исаеви събраха в новия си гараж изчаква само 5 позиции от Франция, преди Миро Ангелов да извади своето Пежо 208 R2 на първият напрегнат тест.

Според Игнат това било повече от местенето от един в друг апартамент. А той е педант и може да се познае първо по подредените като в аптека инструменти и по… кърпата от микрофибър, с която чисти Пежо-то. Сега ситуацията с новия автомобил на Мегапорт реално е на метри преди финала. Колата е готова, но както всеки един, който е асемблирал спортен автомобил у нас, братята Исаеви са се натъкнали (за трети пореден път) на некоректност на доставките.

снимка: александър христов/apix

ЧИСТОФАЙНИК… Игнат Исаев не знае компромис с петната върху, които – не дай Боже – може да се останат върху новото купе (горе). Профи-гараж „ала-Централна Европа“ – всичко под конец, всеки инструмент на своето място. Впрочем, пак по тези причини и Гришо Григоров, за когото сглобяването на другото Пежо 208 R2 върви в момента изостава от планирания график. „Много си помагаме, но доставките са на час по лъжичка…“, обяснява Игнат. И допълва причините – хората в Пежо Спорт са малко, всеки има много задължения, интересът към този автомобил в момента е огромен, „а сякаш производството не е съобразено с това. И чакаш.“

снимка: александър христов/apix

ПЪРВО В МРЕЖАТА… Ради Исаев се готви да провери в интернет, пътуват ли и къде точно се намират липсващите позиции за колата (горе), преди да започне да поставя пристигналите части. Реално, за да чуят „гласа“ на мотора,  а след това да направят първия натоварен тест на колата, на братята липсват пет позиции, две от които пречат да се сложи точката на събирането на „ер-двойката“. „А, най-много два дни, след като пристигна и сме готови… Ама ги няма.“ В същото това време Ради Исаев е „потънал“ в мрежата, за да прочете поредното писмо от французите, в което повечето са общи обяснения („В някои случаи – дори нямат общо с поставените въпроси или графици!“ – Игнат) и да види как се движат доставките през Европа до софийските митници. Независимо, че двамата братя винаги и изрично да подчертават, че те не са истински професионалисти, фактът е безапелационен – до този момент Исаеви са единствените – да го кажем макар и под условие – препаратори в страната. На тяхната сметка са три автомобила, сглобени и подготвени за състезания лично от тях – „ди-ес-тройката“ на Антон Титов, направената за сезона през миналата година R1, а сега и Пежо-то на Миро Ангелов. Списъкът обаче може да бъде разширен и доуточнен – три автомобила с четири модификации, защото със завършването на 208-та, братята ще превърнат стария DS3 в DS3 R3T Макс. „Така като гледам, в гаража ни липсва само една R5!“, смеейки се затваря темата Ради Исаев. Очаквайки липсващите по доставката пет позиции, Ради Исаев прави бърза инвентаризация на кита за „тройката“ и… „…Не мога да повярвам! Предните спирачни апарати не са два (следва несвойствено рязко обръщане на Игнат)! Те са… три!“, доволно въртейки в ръка бонуса, който незнайно как се е оказал в кашоните от Франция.

снимка: александър христов/apix

БОНУС ПО ГРЕШКА ОТ ФРАНЦИЯ… Ради Исаев не може да се начуди, че вместо два, от Пежо Спорт са изпратили три спирачни апарата (горе). След това прави снимка на „кита“ за DS3 Макс, снимката от който още същата вечер ще се появи във фейсбук. За работата по първия Ситроен двамата предвиждат не повече от две седмици. Първо, защото този автомобил те познават най-добре и, второ, защото опитът от R1 и R2 вече е напълно достатъчен, за да работят бързо и точно.

Игнат Исаев: „R1 е особен автомобил. Там задължително се използва един донор, от който се вземат всички части, а отделно от Ситроен Спорт пристигат само някои възли и специфични части, като най-основното е главното предаване (по-късо), електроника, купе с ролкейдж, спирачна система. Но и по трите автомобила работата е много и се прави от голо купе.“

Връщайки малко лентата назад, Игнат си припомня, че при първия опит – строителството на DS3 в един момент нашите се натъкват на проблем с електрическата система. При това проблемът цъфва броени дни преди старта на рали Средна гора и братята са принудени да викат инженер от Франция, за да бъде направена проверката. Всичко е точно, франсето го признава, но… колата не пали. „Може би най-много опит имаме след като екипът ни сглоби този автомобил – обяснява Игнат. – Той е много интересен, нещо повече – дори е сложен за сглобяване, защото има много системи, скоростната кутия се управлява от компютър, хидравликата, които не търпят дори и най-дребните пропуски при сглобяването. Той е и най-наситеният на части автомобил.“

снимка: александър христов/apix

С ТЕЗИ ДВЕ РЪЦЕ… Майсторът на новия автомобил на Миро Ангелов – Ради Исаев, показва с какво точно за 70 дни е сглобил едната от трите ер-двойки, които ще се появят през 2017 г. в националното първенство.


ЧИСТО ХРОНОЛОГИЧНО, първият от общо 8-те автомобила, който са сглобени у нас с изпратените от чужбина части, е Клио-то на варненския пилот Тодор Славов. Първите части са получени през зимата на 2007 г., а първият старт на Тошко и неговия навигатор Добромир Филипов (на снимката на Александър Ашминов) е в Шумен на 2 юни в Стари столици. Следва правенето в Пловдив от екипа на Николай Паунов на Ситроен С2 R2 Макс за Катето Стратиева, след което на братята Игнат и Ради Исаев изграждат Ситроен DS2 R3T за Антон Титов. Списъкът се продължава от сглобения в България Пежо 207 S2000 на Петър Гьошев, направеният през миналата година от братята Исаеви Ситроен DS3 R1, колата на младия Дани Попов – Пежо 208 R2. В момента в екипа на Григор Григоров завършват същия автомобил, какъвто Исаеви приключват за Мирослав Ангелов.

Разпъват се чаршафите с електрическата система, експертът прави проверката – всичко е окей, но… не пали. Инженерът видимо се притесни, но с Ради Исаев и Дочо Цвятков, които прозвъняват цялата инсталация, се открива, че става въпрос за дефектна инсталация. Опцията – връщане цялата инсталация във Франция, преправянето и обратно в България. Възможността обаче не отчита, че до старта на Титов в Средна гора остават броени дни. Пак благодарение на екипа, кабелът е поправен и възстановен, а Титов се появява на старта в Панагюрище на 11 май 2012 г. първата R3 от последното за онова време поколение. „Така че при самото построяване няма нещо, което може да ни изненада [с Пежо-то], пристигат частите, настройки и геометрия – и сме готови за тестовете.“ Коя от двете – R1 или R3 направиха повече проблеми след сглобяването? „Ами смея да твърда, че не сме имали сериозни проблеми, като се замислям сега – категорично не. Е, разни дреболии – изолации, да привържем. Категорично – не сме имали! Даже съм почти сигурен, че всичко ще бъде наред по време на тестовете. „Много сме щастливи, че успяхме да създадем този автомобил за Мирослав Ангелов за новия шампионат, което пък е още един автомобил в национален мащаб – тези на Дани Попов и Григор Григоров – стават три!! – нещо, което е добре за целия спорт. Нямаме яснота за тази кола, както се казва – абсолютно подготвена, в топ-състояние и е вакантна в гаража. Всичко имаме, без R5.“ Но веднага прави уточнението, че с този автомобил има проблеми и, ако следи какви са резултатите, то това е чисто от професионален интерес. „Иначе нищо конкретно не може да се каже засега…“ Да отбележим, че пак по същата схема, Исаев – само от интерес следеше какви са резултатите и как се представя R1, след което, без много-много фанфари и барабани, белият Ситроен на братята се появи в българския шампионат през миналата година още в Сибиу Рали. Доброто по обслужването на тези автомобили в състезанието е, че още от „нулата“ са познати – основно на Ради Исаев и на Игнат, което позволява като хора в обслужващият екип да са наясно откъде би могла да се появи и каква би могла да бъде повредата.

„Е, имаме и приятели, които идват на състезанията, за да помагат, няма да сме само двамата – уточнява Игнат. – Ако един автомобил е подготвен добре подготвен предварително, в самото състезание няма какво много-много да с прави. Доброто на този тип автомобили е, че те са от „затворен“ тип – електрониката е запечатана, моторите са от доставчици – примерно Орека или Содемо. Тези автомобили са един с друг еднакви, доближени максимално до такива като нас, все пак ние не сме професионалисти.

ОТ ВСИЧКИ ДОСЕГАШНИ автомобили, които пилотът на АСК Мегапорт Мирослав Ангелов (на снимката) е карал, неговото бъдещо Пежо 208 R2 ще е първият, който е изграден „от нула“ за търновеца. „Надявам се на едно по-добро представяне в шампионата, както и да успеем да привлечем още състезатели в тази категория“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилота. На практика Миро Ангелов е крайно нетърпелив, за да може седне зад волана на R2 за първите си тестове след нейното сглобяване. „Постигнахме едно добро партньорство с Игнат, за да асемблират автомобила във възможно най-добра обстановка. До дни ще представим във федерацията си искането за лицензирането на отбора ни Мегапорт и искрено се надявам да получим лиценз на това име за този сезон. Надявам се също, че ще продължим партньорството си като екипаж с Еди Сивов, защото и двамата останахме много доволни от представянето си в Сърбия Рали през миналата есен.“ Ангелов вече е минал през задължителната процедура за настройката на седалката на пилота, когато през миналата седмица той и братята Исаеви прекарват няколко часа край новия автомобил, за да „прогонят“ мястото на пилота.

снимка: личен архив на братя исаеви

БАВНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО… (горе и долу) Ради Исаев помага на Мирослав Ангелов да намери най-удобната и прецизна позиция на седалката в автомобила.