След 4 макадамови- обратно на асфалт!

  • Home
  • След 4 макадамови- обратно на асфалт!

РАЗВОЯТ на осмото състезание от световните серии на ФИА по рали за сезон 2021 може да следите на живо ТУК

СЛЕД ЧЕТИРИ състезания от макадамовата програма на световните серии и веднага след края на лятната пауза, с Ипър Рали Белгия първенството на ФИА отново стъпва на асфалта.

Белгийското състезание в края на седмицата, въпреки отлагането през 2020 г. и обратно на отсъствието си за 2022 г., ще се разпише в историята на WRC, при това с най-дългият списък от заявени екипажи от пет години насам – 106 коли се очаква да преминат през стартовата арка на площада в историческия Ипър.

Машините от категорията WRCar са 10, а тези в раздела R5 са 31, чалко повече от три взвода.

За последно такава дълга „колона“ е била видяна във френския кръг през 2016 г., когато участниците са били 123.

В 56-о издание, това състезание ще разчита на нова концепция за толкова чаканата си промоция в календара на световното. Етапите в петък и събота съответстват на добре познатия формат на това традиционно събитие и водят екипажите по технически взискателни, предимно еднопластови асфалтови пътища, които често са оградени от коварни ровове.

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг
МАКАР И ДА НЕ Е „ЧИСТАЧ“… За лидера на шампионата Себастиян Ожие белгийският кръг ще е сражение едновременно на три фронта.

Но в Ипър Рали Белгия, ако не се броят резките промени във времето, има и една често сменящата се величина – постоянно променящите се условия на грипа, допълнена с чисто белгийските кръстовища.

И понеже преди елитът на сериите не е карал вкупом в Белгия, базата за каквито и да е сравнения е почти нулева, а колкото и големи да са очакванията за Ипър Белгия, те са далече от конкретиката.

Разбира се най-лесното е да се каже, че като действащ шампион Себ Ожие (Тойота) ще е онзи, който ще поведе колоната в петък, но дали единствено заради домакинският бонус Тиери Нювил (Хюндай) е определян от местните издания като евентуален фаворит за победата?

Белгиецът (две първи места у дома) е в победни пости вече 19 месеца и през сезон 20-21 на подиума се е разписал пет пъти, но на третото стъпало. Тези два факта обаче по-скоро са допинг за пилота, към който се добавя и това, че измежду 10 пилоти от Р1 само той и партньорът в екипа на корейския тим Крейг Брийн имат опит от тези трасета, а ирландецът – е и най-близкият победител от Белгия през 2019 г.

снимка: от личната фейсбук страница на нювил
У ДОМА. ВСИЧКИ В БЕЛГИЯ ИСКАТ ПОБЕЗА ЗА НЕГО… а Нювил изобщо не се е отказал от битката за титлата, независимо от плановете на своя отбор.

Срещу това лидера в шампионата Ожие ще залага на своя вечен коз – умението точно да усети момента за успешна и плодоносна атака.

Общата дължина на етапите (20 отсечки) е 310.92 км, а до финала трябва да се покрие километраж от общо 973.

Е, както си е от началото на сезона, сблъсъкът ще е Тойота срещу Хюндай, като всеки от двата екипа има своите козове и своите надежди.

Работата за тима на Яри-Мати Латвала е проста, но в никакъв случай няма да е лека: неговите пилоти трябва да запазят лидерството, вземайки възможно най-много точки за шампионата.

При това задачата е двойно по-важна и заради това, че оттук нататък остават само четири ралита.

В същото време е логично да се каже, не само защото е „от местните“, че Андреа Адамо разчита най-много на Нювил, но за неговия успех ще трябва да призове и Отт Танак, и Крейг Брийн да играят за белгиеца.

Още повече, че Нювил, припомняйки си естонското състезание, има пълните основания да получи „връщанката“ за отмъкнатите му там 3 ценни точки.

За Адамо това ще е критичното състезание, що се касае до надпреварата на пилотите. Италианецът обаче се надява на отборната титла от и защото до края остава малко, а минималната цел на корейския тим е тимовата корона.

снимка: от личната фейсбук страница на нювил
ТРАДИЦИОННО БЕЛГИЙСКО „СЕЧЕНЕ“… което обаче в сухо време крие опасността от дълбоките ровове встрани от етапите, а в дъждовна ситуация – опасността от фракция, която е по-страшна и от леда…

Ако положението на Нювил е ясно, то за Ожие нещата изглеждат по-сложни, защото освен с него, той трябва да се оправя и с Елфин Евънс. Уелсецът, както впрочем и Нювил, изобщо не са склонни да се отказват от намеренията си да обърнат класирането в своя полза.

Да не пропускаме и Кале Рованпера, чиито амбиции допълнително бяха силно подхранените от първата му победа в Естония…

:: ЩЕ БЪДЕ НАИСТИНА интересно в Ипър и Белгия и за първи път с WRC. – казва Яри-Мати Латвала. – Това не е събитие, в което самият аз съм участвал, но знаем, че то е много бързо асфалтово рали, по тесни пътища и при много и чести „сечени“ завои, където можете да се изнесе много фракция на трасето. Това е рали, в което много лесно се правят грешки и където те се наказват доста тежко. Това ще бъде предизвикателство за нас срещу тези, които познават добре пътищата, но като цяло колата ни беше много конкурентна, а пилотите ни бяха много бързи на асфалт. Така че това е нещо, което може да ни донесе увереност заедно със силната ни позиция в шампионата, което означава, че можем да се водим в предната част на терена, където пътят трябва да е най-чист.“ В Ипър всички ще започнат със същите пътни условия, тъй като това е рали за асфалт. Дългите и тесни специални етапи в Белгия предполагат доста високо състезание със средна скорост. Но бъдете внимателни, защото асфалтът на Фландрия, където се провежда ралито, е хлъзгав и крие капани. Ако не се подходи с нужното внимание, те могат да се окажат фатални за екипажите. Тук рисковете са зад ъгъла.

:: ГЛЕДАХ НЯКОЛКО видеоклипа от ралито Ипър – коментира Отт Танак. – Успяхме да завършим еднодневен тест там преди събитието да бъде отменено миналата година и определено имам чувството, че това ще бъде предизвикателен уикенд. Надявам, че като цяло ще се чувствам добре в Ипър.“ Но има и интересен теза по повод това, че от отбора оставиха Нювил да е трети в Естория. Предполага се, че това решение подсказа: ръководството на Хюндай се отказва от титлата на водачите, за да се съсредоточи сега върху опита да запази титлата на конструкторите. Но Тиери Нювил все още не се е отказал от шансовете си да бъде коронован: „Не, абсолютно не! Аз ще продължа да защитавам шансовете си и да им вярвам до края. Няма да се откажа и затова не бях готов да се откажа от онези три точки, още повече, че Крейг [Брийн] не играе през цялото първенство и неговата роля е преди всичко да се опита да ни помогне.“

:: В ОТБОРА НА M-СПОРТ ФОРД младите екипажи, които пилотират Фиеста WRC, ще продължат своето развитие и като се надяват да останат с екипа и през следващата година, а новите правила и автомобили трябва да отговарят на условията за състезание. Честно е да се каже, че и тримата им пилоти, които се състезаваха във топ-класата тази година, свършиха много добра работа и е много вероятно, те да са в списъка за договорите, които ще бъдат подписани догодина. И Гъс Грийнсмит, Адриен Фурмо ще се опитат да покажат добро темпо на асфалта, темпо, което са имали в последното състезание. За М-Спорт Форд и неговите пилоти, Ипър Рали Белгия не е напълно нова територия, след като състезанието беше използвано, за да представи на света своя Форд Фиеста R5. И един допълнителен коз, който Фурмо има – неговата семейната къща намира само на 40 километра Ипър. „Това рали няма нищо общо с нормалното ралита на асфалт със своите стегнати завои, които бързо се превръщат в хлъзгави склонове поради повсеместното „рязане “. То става още по-трудно, когато завали, както това стана по време на тестовите ни миналата седмица“, категоричен е Ричард Милнър.

Като истински голям спортсмен, Адриен Фурмо започна кампания за дарителство (виж ТУК), след като миналия месец големи части от Белгия бяха удавени катастрофически от природните стихии и наводнения. Първо, на своята фейсбук страница, пилотът описа как е направил промоционално каране (виж ТУК) за един от онези, които в тежкото време е работил и помагал на хората, за да понесат по-леко бедствието, а после подчертава, че „…няма малко дарение!“ и в такъв момент автомобилната гилдия може да покаже колко е голяма и колко е силна.