След седмица: втори старт за Влъчков за евросериите GT-4

  • Home
  • След седмица: втори старт за Влъчков за евросериите GT-4


ОТ ДВА ДНИ на официалния портал на сериите  е качен календарът за следващия сезон. Той  отново включва 6 писти (всяка с по две квалификации и две състезания): Монца (Ит, 21/22 април), Силвърстоун (Вбр, 12/13 май), Пол Рикар (Фр, 2/3 юни), Спа-Франкоршан (Бел, 21/22 юли), Хунгароринг (Унг, …/… август) и финал на Нюрбургринг (15/16 септември).

ДЕБЮТИРАЛИЯТ изключително успешно в европейските серии на GT-4 на пистата Словакия Ринг 18-годишен български пилот Иван Влъчков (на снимката) ще повтори участието си в тези състезания след седмица, когато с донеслият успеха му в първия старт български автомобил Син R1 GT4 на Росен Даскалов, софийският тийнейджър ще кара на холандската Зантвоорт.

Само след едно участие в категорията на аматьорите в Словакия, най-младият пистов шампион на България в серия Туринг е на 10 място с 33 т. (виж таблицата по-долу)

Има и още едно интересно нещо за сегашният втори опит на младежа: както след първото си участие на Словакия Ринг, така и сега след Зантвоорт, пилотът на пловдивския КА2 Рейсинг Тим ще участва в кръг от планинското първенство.

снимка: официален сайт на евросериите GT-4
ПАК В СРЕДАТА НА ГОЛЯМАТА МЕЛНИЦА… Иван Влъчков се е намъкнал в средата на колоната между големите по време на първия си старт на Словакия Ринг, след който единствен старт там се изстреля до 10-о място при аматьорите.

След успешната си среща с GT-4 Иван Влъчков записа първото си, макар и завършило неуспешно, състезание в планинския шампионат – Шипка-Дамасцена. Уикенда след Зантвоорт, бъдещият абитуриент ще дебютира във финала на тази надпревара, стартирайки в планинско Осогово. „Успяхме да осигурим средства за това участие – пестеливо обяснява бащата и личен мениджър на пилота Стамен Влъчков. – Правим второ участие, за да може в кариерата на Иван да има значими участия на европейско равнище, а и за да добие още по-пълна представа за сериите тази година.“ Да припомним, че състезанието на Зантвоорт е предпоследен старт от евросериите на GT-4, като основното „меню“ на този уикенд е поредният старт от шампионата на DTM.

ФАКСИМИЛЕ от класирането преди последните две състезания от календара на евросериите GT-4 за тази година.


ХОЛАНДСКАТА Зантвоорт е едно от легендарните трасета в автомобилния спорт, историята на което се връща назад във времето малко преди началото на Втората световна война и окупацията на Холандия от Райха. След най-значимата реконструкция, пистата приема и световния шампионат във Ф1, но чийто последен старт там е на 25 август 1985 г., когато Ники Лауда (Макларън-ТАG) печели Голямата награда на Нидерлания. Трасето е дълго 4320 м. и има общо 19 завоя.

Като се има предвид, че всяко едно такова участие на Иван Влъчков изисква не само значителен технически, но и финансов ресурс, може да се предположи, че в екипа искат да представят пилотът на бъдещ спонсор.Точно върху една бъдеща инвестиция в младият и очевидно достатъчно талантлив пилот акцентира и менторът на Влъчков-мл. Росен Даскалов от София Кар Моторспорт. За същите възможности и перспективното инвестиране в автомобилния спорт на високо професионално европейско равнище говори баща на Иван Стамен Влъчков по време на пресконференцията, специално организирана в Пресклуб България след незапомняният дебют на момчето на пистата Словакия Ринг в средата на миналия месец. „Не, не бих искал да коментирам каквито и да е планове за момента – допълва Влъчков-баща. – Сигурното е, че ще бъдем на старта в Кюстендил. Да се обсъжда нещо друго е недопустимо рано. Както се казва – ще видим какво ще стане.“ Ако очакванията, че Влъчков може да се окаже регулярен пилот в тези серии догодина биха били достоверни, това ще проличи и от факта, че младият българин вече няма да бъде допускан до старта като аматьор.

Което пък проличало, ако екипа на София Кар Моторспорт се появи втори пилот, пращайки Влъчков и него в категорията при „профитата“.