След Русе Влъчков дублира две победи и край стадион Герена

  • Home
  • След Русе Влъчков дублира две победи и край стадион Герена

РЕЗУЛТАТИТЕ от днешните две сесии в квалификациите и утрешните състезания за трите серии, двете купи и свободния клас, могат да бъда проследени на

http://www.results.bg/

ЕДВА ЛИ Е ИМАЛО някой, който да прогнозира друго освен дублирани русенски победи за каралият специално за този старт като пилот на София Кар Моторспорт Иван Влъчков (на снимката със SIN R1). 20-годишният студен от НСА Васил Левски, безпроблемно завърши 1-и в свободния клас (то кой ли си е мечтал да задмине русенския болид?), а след това направи и успешен финал в двете квалификации на Серия Туринг. В първото излизане на трасето Влъчков бе единственият пилот, който слезе под 1:00 мин, докато останалите десетима негови съперници така и не преодоляха тази летва. Първата сесия Влъчков завърши за 59.00 сек, а във втората свали още 1.09 сек, позволявайки единствено пилота на Елена Тим Стоил Ненков (Хонда Сивик) да го доближи на непълна секунда – 0.96. „Тази вечер в екипа механиците ни ще работят по мотора на Динко Монев (също афишираният за уикенда като пилот на София Кар МС колега на Влъчков от Серия Спорт – бел. ред.) – каза пред сайта с новините в българския автомобилен спорт бащата и ментора на трикратния шампион в тази категория Стамен Влъчков. „А ние ще караме с резерви, за да не се наложи на Ивелин Терзиев-Фичо да прави и нашия двигател!“, допълва пилотът.

снимка за rallyxpress: асен илиев
С РЕЗЕРВИ ЗА ДВИГАТЕЛЯ… Макар да не личеше по време и на двете сесии, Иван Влъчков стигна до третия за годината пол-позишън, щадейки мотора на своя Сивик.

Трети на старта утре трябва да застане третият от общо седмината гост-пилоти за един уикенд на София Кар МС – Кольо Карастоянов (Хонда Сивик). Бившият мотоциклетист успя от 4-а позиция в сесия 1 (1:03.24 мин) да свали близо 3 сек при втория опит и да си резервира мястото зад гърба на своя патрон в регулярния тим за първенството. От листата на конкурентите в Туринг в неделния старт ще отсъства Александър Димитров (ЕФКО Рейсинг Тим, Фолксваген Голф), чиито проблеми с автомобила го оставиха без дори една-единствена обиколка от квалификациите. „Оправихме се за втората сесия – без проблеми!“, обясни защо е съблякъл състезателния комбинезон и е намъкнал работните дрехи шампионът на „спортистите“ Симеон Симеонов. Повредената скоростна кутия, за която обаче в екипа се намериха резервните части и достатъчното време за ремонт, бе причината в екипа на пилота от АСК Стара Загора, макар и за кратко, напрежението да удари горната граница на скалата.

снимка: rallyxpress

И ПИЛОТ, И МЕХАНИК… Шампионът при „спортистите“ Симеон Симеонов преглежда за последно агрегата на Хонда-та, след като е приключил с ремонта на скоростната кутия. При това всички около Симо бяха под пара, защото в първата сесия той бе завършил с най-доброто време – 1:05.62 сек, но отборният му партньор – Деян Куманов (естествено – с Хонда Сивик!), бе само на 0.04 сек и лесно можеше да получи авантажа за решетката във втората квалификация. Впрочем общата разликата от между двамата от съботния ден е 0.12 сек, а само от второто каране – 0.07! Но битката, която очевидно не е само вътрешно клубна, а и за лидерството в шампионата на „спортистите“ (30:25 в полза на шампиона – бел. ред.) може единствено да радва боса на заралийския клуб Илия Бояджиев, който вече предвкусва дублирана със сребро титла за 2019 г. Кой ще е дубльорът, остава да решават Симеонов и Куманов. Третото място в разпределението на позициите за утрешния старт е за Александър Димитров (София Кар Моторспорт, Хонда Сивик), записал най-доброто си време – 1:03.39 мин – във квалификация 2. Но можеше ли съботата да поднесе изненада за тройката в челото? Вероятно да и тя можеше да дойде от стартиралият перфектно първата сесия пилот на ЕФКО Рейсинг Тим Кристиян Христов (Хонда Сивик), който през първите 4-5 тура сутринта водеше в класирането, преди да се появи проблем в двигателя.

снимка за rallyxpress: асен илиев

СУХА ТРЕНИРОВКА… Часове, преди да е стартирала първата квалификация за писта София 2019, Кристиян Христов и Стефан Георгиев направиха 1620-ветрова разходка, очертавайки мислено всяка една от възможните траектории, които предстояха на тийнейджъра да прави в двете сесии. Консилиумът от пистови и технически експерти, воден от заралията Стефан Георгиев обаче реши, че Сивик-а ще издържи достатъчно дълго във втората сесия, преди в екипа тази нощ да свалят спортния вариант на мотора, за да го заменят със стария редови агрегат. „Не, не можем да кажем с колко ще паднат „конете“, просто не сме ходили на дино, за да правим тези сметки сега“, обясниха от техническия екип на старозагорския пилот. Във всеки случай идеята на Георгиев не само проработи в квалификация 2, но и хлапето като на шега с „накуцващата“ кола свали над 3 сек от първото си време.

снимка за rallyxpress: асен илиев

БЕЗ ФОЙЕРВЕРКИ И БАРАБАНИ… Макар и от третия кръг в шампионата, конкуренцията в Серия Спорт е допълнена от класен пилот, за чиито възможности говори самата фамилия – Антов.
  Едно иначе неафиширано, но забележително завръщане има тази неделя на трасето до стадиона на „сините“ – Александър Антов (Автоцар, Хонда Сивик) допълва списъка на пилоти, които отдават предпочитанията си на Хонда. „Абе аз казвам, че влизам в шампионата, ама бащата (еск-шампиона Валентин Антов – бел. ред.) казва, че е временно“ – обяснява създалата се в този потомствен екип ситуация сега. Според Вальо Антов, нещата са се получили така, че едва за София Сашо е бил напълно готов с новия автомобил.

„Е, да, връща се усещането за състезателното каране, но с тези обратни завои… никак не ми допадат!“, казва наследника в една от най-бързите автомобилни фамилии у нас.