Ситроен напуска WRC, „виновният“ им е Ожие

  • Home
  • Ситроен напуска WRC, „виновният“ им е Ожие

НЕПРКЪСНАТО увеличаващите се слухове около напускането на Ситроен от световните серии по рали днес поучиха своето официално потвърждение, дошло като декларация от Ситроен Рейсинг (виж факсимилето по-долу). Това стана, след като внезапно бе отменен планиран през тази седмица тест за развитието на автомобила за Есапека Лапи, а по-късно и за Себастиян Ожие. Забележителни са първите два абзаца на прес-комюникето (виж ТУК), които са и мотивировката за излизане от сериите не в края 2020, а още на момента и с незабавен ефект:

„След решението на Себастиян Ожие да напусне Ситроен Рейсинг след сезон WRC 2019, Ситроен реши да се оттегли от програмата си WRC през 2020 г. поради липсата на първокласен водач на разположение за сезон 2020.

Ситроен Рейсинг имаше двугодишен ангажимент с двата си екипажа за C3 WRC Ожие/Инграсия и Лапи/Ферм за 2019 – 2020. Без Себастиян Ожие и без наличен пилот на първа класа, който да се бори за световна титла, Ситроен взема решение да се оттегли предварително от програмата си в

WRC…“ Така и вторият слух, че Ожие ще се премести в отбора Тойота Газоо Рейсинг получава своето индиректно потвърждение.

колаж: rallyxpress
ФАКСИМИЛЕ от прес-комюникето на Ситроен Рейсинг за напускането на тима от световните серии.

Да припомним, че Ситроен потвърди петгодишен ангажимент към WRC през 2017 г., който реално продължи живота на действащите технически регламенти на WRC преди въвеждането на новите хибридни правила през 2022 г. Отделно директорът на директорът на спорта в ПСА Жан-Марк Фино беше цитиран на 15 ноември, като заяви, че компанията „…няма да участва в рали 2022 г. с хибридни автомобили“. В добавка преди дни Пежо обяви, че ще влезе отново в Световното първенство по издръжливост през 2022-2023 г., както и потвърди своята активност чрез асоциираната си марка DS в шампионата във Формула Е. Междувременно възникват по-належащите въпроси на плановете на WRC за техните водачи през 2020 г. Въпреки че производителите трябва официално да се регистрират за първенството за следващия сезон през третата седмица на декември, отборите са изправени пред непредвидени ситуационни планове за членовете на техния екипи. В момента вниманието и интересът са  съсредоточени върху Ожие. Какво ще означава в бъдеще преместването му в Тойота, след като бившия световен шампион бе категоричен, че преместването му в края на 2018 г. обратно в Ситроен – негов духовен рали-дом – трябва да е последната промяна в кариерата му?

снимка: официална фейсбук страница на ожие

СБОГОМ НА СИТРОЕН ИЛИ „ИДВАМ,ТОЙОТА!“… Испания, Коста Даурада. След абсолютно разочароващо състезание, французинът маха с ръка. Дали на феновете на своя  вече бивш отбор или на бъдещите си привърженици при японците?
От отбора не беше направен икакъв коментар по отношение на трудностите с актуалния автомобил C3 WRC, управлението на който различни състезатели коментираха със сигурност като “затрудняваше пилотирането…” Ожие публично заяви, че колата „може да бъде невъзможна“ за шофиране. Няма потвърждение от Ожие (най-вероятно в началото на идната седмица), въпреки че се очаква много скоро той да обяви, че ще се присъедини към Тойота Газоо Рейсинг.

Есапека Лапи коментира: „Това е много лоша новина за мен, за нас и цялото семейство на ралито. Съжалявам за персонала и феновете “.

Ситроен Рейсинг обаче заявяват, че ще засилят своята дейност по конкуренция на клиентите с „подкрепа и амбициозен ангажимент“ към клиентите на C3 R5 по целия свят.