Син срещу баща: Сивови пак се събраха, резултатът 4:3 за Еди

  • Home
  • Син срещу баща: Сивови пак се събраха, резултатът 4:3 за Еди

ТОЧНО 352 СЕДМИЦИ, след като слезе от Ситроен-а на Георги Гвоздейков през октомври 2011 г., добре познатият ко-пилот Петър Сивов, който е бил партньор на най-добрите български пилоти, се връща на терена. И това отново става в Твърдица, къде преди 6 години и 9 месеца той временно сложи точка на своята кариера като навигатор. „О, още оттогава се мъча да се върна в спорта“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт ветеранът, който със сигурност може и да е доайенът на колегите си в колоната утре. Този път Сивов, който е баща на друг добре познат щурман – Недялко (Еди) Сивов, ще партнира на Христо Геров, сядайки за първи път на дясната седалка на Хюндай i20 Купе. „Но след тази година буквално ме „ограби“ – обяснява Петър Сивов, как всичките негови тетрадки със записки на скоростните етапи от българските състезания преминали при Младши. – Вчера ходих да си купувам тетрадка и два молива – изрично подчертавам – Хаш 6, защото Еди така и не разбира, че написаното с тях се вижда по-ясно.“ Онова, което малкият оставил на баща си, бил само един навигаторски часовник. „И то… счупен!“, допълва Петьо Сивов, който обаче се оказва в екипа на Христо Геров, след като връзката прави именно Еди. Всъщност навигаторската фамилия Сивови е последната действаща от трите, които са със запазени места в историята на българските ралита: шуменците Златан и Петър Илиеви и бургазлийския тандем между баща и дъщеря – Стоян и Поля Апостолови. Еди и баща му за първи път се засичат в едно и също състезание на 10 октомври 2009 в старта – има нещо знаменателно – тъкмо в Твърдица. Тогава Петьо Сивов е навигатор на Николай Диков (Ситроен Саксо), а Еди „чете“ за сливналията Христо Попов, по прякор Доктора.

снимка: rallyxpress
ГОТОВИ ЗА ОСМАТА “СРЕЩА”… Баща и син Сивови – последният действащ фамилен тандем от навигатори, показват с пръсти, че са готови за битката от утре до неделя. Този път обаче предимството изцяло е на страната на Еди, който става първият ко-пилот, водил перфектното рали оръжие Шкода Фабия R5.

От тогава нататък, макар и в различни категории автомобили, двамата се срещат още 8 пъти, като към „хикса“ от 2009 г. Младши записва 5 по-добри класирания от баща си, срещу 3 състезания, в които Сивов-баща е по-добре класираният от двамата състезатели.

„Дали му личи [на Петьо], че не е карал толкова години? Изобщо не! Все едно, че е слязъл от автомобила вчера, за да се качи днес при мен – казва новият пилот на търновския СК Мегапорт. – Имаме намерения с Петьо да направим цял шампионат по рали, но решението ще го вземем след финала тук и след като направим анализа си след Твърдица.