Силен финал на планинското първенство под вр. Столетов

  • Home
  • Силен финал на планинското първенство под вр. Столетов

:: 21 септември, петък Административен преглед: от 13:30 до 17:30 ч. – Комплекс мотел Крънско ханче

:: 22 септември, събота

Технически преглед на автомобилите: 7:30 до 11:30 ч. – Комплекс мотел Крънско ханче. В бюлетин на организатора ще бъде посочен графика; Първо заседание на спортните комисари: 12:00 ч.; Брифинг с участниците – на старта – 14:00 ч., на старта; Начало на трите тренировъчни манша: 14:30 ч.
:: 23 септември, неделя

Откриване на състезанието: 09:30 ч.; Старт на състезанието: 10:30 ч.; Публикуване на резултатите награждаване – не по-рано от 30 мин. от последния финиширал автомобил (в зоната на закрития парк на връх Свети Никола).

ПЛАНИНСКИЯТ шампионат на страната за 2018 г. завършва този уикенд с финала на Шипка-Дамасцена и обещаващия списък от 52 регистрирани за участието под вр. Столетов пилоти. Както и последните десетина години, това първенство не само бие рекорда по броя на участвалите в него състезатели, но и остава единственото от класическите надпревари все още стабилно както в правилата си, така и най-малко замесено с протести, скандали и нерви, така характерни за другите две дисциплини. Онова обаче, което ще остане най-характерното за Шипка-Дамасцена е, че тази година това състезание ще бъде и много силен финал на сезона. Без никакво съмнение – най-напрегнатият и изпълнен с много неизвестни край на 23-седмичната гонка. Както се казва, ако Шипка-Дамасцена от три години е еталон за организация, то това състезание напълно си заслужи правото сега по подобаващ начин да затвори годината. Като изключим чисто административните проблеми и правените с години съзнателни врътки със на спортните правила около организацията, Шипка-Дамасцена винаги е било еталонното състезание в планинското. Нещо повече, пак със същите административни хватки и лобистки номера, за последните две години казанлъшкото състезание, независимо от показаните изключително високо стандарти, странно защо, едва влизаше в тройката на най-добрите състезания за сезона. Но въпреки всичките си плюсове в организацията (спомнете си 2017 г., когато по спешност бяха нарязани и монтирани дървени трупи под краищата на мантинелите – бел. ред.), Шипка-Дамасцена страда от кусура, че местата на публиката са крайно малко и също толкова неудобни. „Аз поне преброих пет или шест тераси – може и да са повече – за публиката, които са били оформени в двете страни на трасето“, сподели шуменският пилот инж. Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1).

снимка за rallyxpress: христо манолов
ПЪРВИ БАЛКОН, НАД ОРКЕСТЪРА… Една от няколкото импровизираните трибуни, с които организаторите на Шипка-Дамасцена правят опит да компенсират липсващите места за зрители край трасето до вр. Столетов.

Също напълно заслужено получават бонуса да карат в силно състезание и онези от пилотите, които от казанлъшкия финал очакват максимума, а след това да приберат новите си шампионски титли. Както е известно точно тази събота и неделя ще бъде разиграна и титлата в генералното класиране, която сега виси на 2 т. разлика, какъвто е авантажа на лидера от началото на годината инж. Христо Манолов и защитаващият титлата си състезател на Дунев Рейсинг Юлиян Телийски (Мицубиши Лансър Ево 9, НС1).

ФАКСИМИЛЕ от списъка със заявените 52 пилоти за Шипка-Дамасцена.

„И докато вечерям гледам он-борд записи от това състезание – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Манолов. – Е, имаме да решаваме един малък проблем със снадка на хидравликата, която до онзи ден непрекъснато „гърмеше“. Но това е дреболия!“ Манолов, както и прекият му съперник Юли Телийски са в Казанлък от вчера, което само по себе си вече означава, че и двамата се готвят страшно сериозно за финалния сблъсък. „Този път не сме правили дори и елементарното проверочно карана не автомобила на Дракона – обяви пред RallyXpress Дочо Цвятков, човекът, който ръководи технически състезанията на Юли Телийски. – Просто направихме малки промени по спирачната система, която ни дяваше ядове над Кюстендил.   „Отиваме да защитаваме титла, няма от какво да се пазим, защото това е най-важното състезание за нас за тази година, значи ще се дава здрава газ…“ Да припомним, че през миналата година, на финала в с. Богослов над Кюстендил, Юли Телийски спечели първата си титла в генералното класиране, а заедно с това и допринесе за отборната победа на Дунев Рейсинг, каквато шефа на отбора не беше виждал поне едно десетилетие. Справката със списъка на участниците (виж по-горе), взет от фейсук-страницата на състезанието, показва няколко твърде пъстри и преливащи от амбиции групи от пилоти. Освен задължителното присъствие на рекордьорът и победител от 2017 г. Любен Каменов (Каменов Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 8, НС2), това на двамата главни претенденти за короната и званието първенец в НС2, 11 пилоти оформят истински „взвод“ от непримирими и амбициозни карачи. Забележителното в този клас е не само декларираната още от този момент кървава битка за овакантената още преди сезона титла от Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Силвър Кар EF10), но и заради челният сблъсък за тази корона, обещаван от дуетът Косьо Йорданов (Влъчков Рейсинг, Рено Клио) Димитър Кондев (Грийн Фокс Моторспорт, Опел Астра). Всъщност Влъчков рейсинг започва да показва мускули, след като от паркинга с Хонди, след тази на Давид Будев успя да пласира още една – този път на бившия мотокросист и участник в Енеос Къп Кольо Карастоянов. „Догодина и на писта, и на планински, и на рали (но с уговорката – може би!), ако все пак се намерят спонсорите, но първите две дисциплини – гарантирано участие!“

Но в тази група са още Иван Влъчков (Дамасцена Алба, Хонда Сивик), партньорът му още от картинга Давид Будев, завърналият се в Кюстендил Ивелин Чапанов (Грийн Фокс Моторспорт, Рено Клио), че дори и безкомпромисния ветеран Тодор Тодоров (Етър Рейсинг Тим, Фолксваген Поло) – все отбор юнаци, за които Шипка-Дамасцена не е просто последният старт за сезона и заради това: „Дай поне да си покараме…“