СЕ Карандила отменена, целият формат се преработва!

  • Home
  • СЕ Карандила отменена, целият формат се преработва!

ФИНАЛНИЯТ кръг от рали-шампионата през 1975 г. в Кюстендил се оказа в ситуация 1:1 с тази на сегашния финал в спринтовото първенство. Рали Осогово бе покрито със неочакван октомврийски сняг и вместо рали годината завърши със снежно планинско в 3 манша. Сега в Сливен правят разчети, отменяйки Карандила, да направят същото, но не от Богослов, а от Чешмата на планинското в града.

КАКТО ЛОГИЧНО можеше да се предположи, днес с Бюлетин №3 на Дирекцията на рали спринт Сливен Директорът на финалния старт от шампионата Пламен Иванов (на снимката) информира състезателите, че скоростният етап Карандила (5.67 км) се отменя заради силно влошените метеорологични условия в Сливенския балкан. Решението е напълно логично, след като от вчера късно през нощта и днес рано сутринта дори самото премиването през етапа и особено пасажите на Парчето и преди и след Сеирджийския завой може да стане единствено с скорост до 40 км.

:: Очаквайте актуализирана информация за промените, които ще бъдат направени

по графика на състезанието

.Отделно от вчера насам на същите места състоянието на настилката е променено от варианта „парчета заснежено“ на „малки участъци с асфалт.“ Като добавка през нощта и до разсъмване на Дървото е имало поне десетина местни автомобила, които са направили традиционното зимно „лъзгане“ при падналия първи сняг на Сините камъни, резултатът от което е почти дълги заледени участъци от трасето.

ФАКСИМИЛЕ от Бюлетин №3 на Дирекцията на рали спринт Сливен.

Това от своя страна, при евентуалното „редактиране“ на часовия график пък създава трудността около времето за преминаване на колоната през Карандила, тъй като по думи на състезатели, които от сутринта описват етапите, скоростта на специалния етап е не повече от 40 км/ч дори и за цивилните варианти на автомобилите.

Така целия формат на ралиспринт Сливен сега се преработва: карнети, часови график, разположение на противопожарни автомобили и линейки, за да се намери решението, при което да бъдат направени 75 на сто от километрите във финала и регистрираните участници да получат пълен вариант на точките за шампионата.

от Страшо Димов, RallyXpress РАЛИ СПРИНТА в Сливен и организаторите му могат да влязат в списъка на най-големите инати, доказвайки едновременно и на времето, и на колегите си, че могат да работят до последно и залудо да не стоят. Първо за да организират финал в наложеното отгоре безкомпромисно най-идиотско време в края на сезона и, второ, да се борят до последния момент надпреварата не само да стартира, но и да финишира добре, доколкото това е възможно в метеоусловия като тези. Подобни усилия и такова огромно количество хвърлен труд не помня да са били хвърляни за което и да е от всичките повече от 600 състезания, които като спортен журналист съм отразявал в българския автомобилен спорт от 1974 г. насам! И ако има истински причинител за всички тези героично-трудови дейности, допълнени от спортен мазохизъм, то той не трябва да бъде търсен в Булсим. Не е и в Сливен. Всички се досещаме, че заради колективните усилия да се спаси един старт, на сливналии щедро беше предложен вариант: или тези дати от ноември за финал на спринтовия шампионат, или поредното първенство с две участия на сцената. Понеже в Булсим не са наясно колко тояги могат да понесат, приеха три клуба да спасяват не един старт, а цяло първенство. И го правят, колкото и да е трудно. „Трябва да направим всичко възможно за пилотите, които са дошли да ни уважат – каза по телефона за сайта с новините в българския автомобилен спорт Стефан Чолаков. – Правим всичко, което е по силите ни, за да спасим състезанието…“ От сутринта 500 кг сол са разсипани от импровизиран Орел Комби (единият от „осолителите“ е Стефан Чолаков, разбира се), като в следващите часове друг половин тон ще бъде изсипан по същия начин в горната част на Българка, чиито 3-4 километра също вече са превзети от скрежно-снежни пасажи.

снимка в движение за rallyxpress: петър узунов, фен

НА КОЛЕНИ ОТ БАГАЖНИКА И БЕЗ ЛОПАТИ… Осоляването и на Българка върви с пълна сила, до часове още половин тон сол ще бъде разсипана наръка от домакините.