Себ Ожие с първата заявка за две победи

  • Home
  • Себ Ожие с първата заявка за две победи


ПОЗИЦИИТЕ на екипажите в седемнадесетте скоростни етапа, както и общото класиране, след всеки един от тях, може да следите на линка ТУК

СЕДЕМЕКРАТНИЯТ световен шампион в ралитата Себастиян Ожие (на снимката) направи днес по време на тестовете за рали Каталуня-Коста Даурада първата си заявка за две едновременни победи в Испания. За французинът показаното в тестовете е психологически коз, след като Ожие имаше много слабо представяне във Финландия, а сега от евентуалната му победа тук зависи дали ще вземе титлата предсрочно. Пилотът на Тойота Газоо Рейсинг спечели с видима лекота първият от тестовете за състезанието, постигайки в третия си тур време от 2:33.6 мин, изпреварвайки на 4.31-километровото трасе на Кол де ла Теиксета партньора си в екипа и основният претендент за титлата Елфин Евънс. Така че фокусът този уикенд е върху вътрешната битка за титлата в Тойота, и естествено, върху Себ Ожие. За да е преди срока №1 за годината, в Испания той трябва да инкасира 7 т. повече от съотборника си Елфин Евънс, „Това е планът за уикенда. Наистина очаквам с нетърпение това рали. Трябва да опитаме“, обобщава световният шампион.

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг
ТОВА СЕ КАЗВА ПОДКРЕПА… С класически дрифт, Себастиян Ожие описва левия завой в кръговото движение на шейкдауна, край който знамената на Франция допълнително подсилват емоциите на пилота. Дето се казва, единствено не се чува Марсилезата.

:: Какво показаха пилотите по
време на шейкдауна – виж
ТУК
Вторият пилот на Тойота Ярис изостана от шампиона с 0.2 сек, като след това направи четвърто излизане (резултатите от топ-6 виж в таблицата долу), но така и не успя да слезе под 2:24 мин. За да запази шансовете си живи и до финала на италианския финал, Евънс трябва да не позволява точковия авантаж за Ожие и да има класиране, което е по-добро от партньора си. „Разбира се, тук е напълно различно от това, което имахме във Финландия. Ще направим всичко възможно“ – формулира своето предизвикателство Евънс, който с победата във Финландия направи интригата за Испания, а вероятно и за АCI Рали Монца. Петкратният световен вицешампион Тири Нювил вече не е в играта за титлата, което обаче не го вади от локалната конкуренция.

„Това е рали, което ни харесва и го очаквам с нетърпение. Винаги е хубаво да се върна на асфалта, просто се наслаждавам на шофирането. Надяваме се, че можем да направим добро рали този уикенд“, обяви белгиецът.

Третото време в шейкдауна е за пилота на Хюндай Моторспорт и последен по дата победител в това състезание Тиери Нювил, чийто дефицит от време спрямо Евънс е също 0.2 сек. Пред официалният сайт на световният шампионат Себастиян Ожие заяви: „Тук съм, за да се опитам да спечеля ралито, така че трябва да атакувам – усмихна се той. – Не дойдох тук, за да завърша втори. Винаги е добре да бъдеш най-бърз в шейкдауна. Въпреки че не се брои за ралито, това означава, че усещането е добро в колата. Мисля, че сме готови.“ Топ пилотите от световните серии ще използват новата вариация от по-твърда смес на сликовете на Пирели P Зеро, но както отбелязва сайтът WRC+, самият Ожие не е имал възможност да направи проби с тях, за да научи повече за поведението им.

„Сега ще разберем в ралито как са“, допълва франсето.