Рязко скочиха градусите на автомобилния волтаж

  • Home
  • Рязко скочиха градусите на автомобилния волтаж
Рязко скочиха градусите на автомобилния волтаж

ГРАДУСИТЕ на автомобилното напрежение рязко се покачиха в последните дни, необичайно далеч от обичайните предсезонни дни на този спорт, след като от Министерството на младежта и спорта обявиха официално пред Автомобилна федерация на България (АФБ), че за двете най-големи български ралита – България и Монбат Рали Сливен, министерството не може да поеме финансов ангажимент през следващата година (виж оригинала ТУК). Опасността това да се случи през следващия сезон, би се превърнало в прецедент за двете надпревари, които вече са заявени като дати в Международната автомобилна федерация (ФИА).

Хронологично информацията по казуса първо се появи на сайта на gong.bg, а от своя портал АФБ се обърнаха към средствата за масова информация, че са изпратили алармиращо писмо до Президента на Републиката Румен Радев и до служебния премиер Стефан Янев относно решението на министър Андрей Кузманов (виж ТУК).

Последователно на сайта на 24 часа (виж оригинала ТУК), се появи отговора на спортното министерство, а по-късно и систематизираният отговор на Камен Михайлов, в който се излагат разминаванията във фактите.

ФАКСИМИЛЕ от откритото обръщение на АФБ към средствата за масово осведомяване.

ФАКСИМИЛЕ от двете публикации на портала на вестник 24 часа.

Градусите се качиха още повече, след като на сайта на Българската федерация по автомобилен спорт – БФАС (която водеше спорта, допреди две години, преди да остане без лиценз от ФИА – бел. ред.), който не бе обновяван точно година, се появи и становището на сегашното ръководство на обединението (виж оригинала ТУК).

ФАКСИМИЛЕ от становището на БФАС по повод писмото, изпратено от Камен Михайлов до медиите и до президента на републиката и председателят на министерския съвет.

Така войната на двете автомобилни абревиатури, започнала с отнетия лиценз на БФАС и появата на АФБ в историята на този спорт през 2019 г. (съобщението на ММС – виж ТУК), очевидно има своето ноемврийско и предизборно продължение.

От друга страна е повече от любопитен фактът, че отказът за финансовата помощ към двете най-големи автомобилни състезания, за чиято историческа принадлежност (Бог знае защо?) претенции имат и от двете страни, силно наподобява на присъда, която е произнесена преди изобщо да се е събрали и заседателите в залата. Може би е и въпрос единствено на съвпадение във времето, че отказа за финансирането идва два дни, след като на финала на рали-спринт Пампорово, организаторите трябваше да бъдат проверявани от специална комисия инспектори на ММС.

:: Впрочем такава проверка сега очакват и за нея се готвят да има и за последния кръг от пистовото първенство, насрочен на пистата

Дракон след две седмици край Калояново

.От национално значимите състезания за България, оставали дълги и незаличими години в спортната история на страната, единственият случай на отказано финансиране е този, с датиращата от 21 август 1924 г. Колоездачна Обиколка на България – прецедентът от 2018 г.

Тук следва да се припомни и още един факт, останал незабелязан във виртуалното пространство – Определение № 9913 на Върховният административен съд на Република България – Седмо отделение (състав: председател Ваня Анчева и членове Калина Арнаудова и Станимир Христов) от 1 октомври 2021 г., с което се отхвърля жалбата на Сдружение Българска федерация по автомобилен спорт, ЕИК[ЕИК], срещу заповед № РД-10-6 от 12.07.2021 г. на министъра на младежта и спорта, с която е спряно производството по заявление № 09-00-1507/06.07.2021 г. за издаване на спортен лиценз (виж ТУК).

С две думи – ситуацията не изглежда нито симпатична, а най-малкото коректна към автомобилния спорт.

Няма съмнение, че в АФБ ще повторят опита да получат финансовата подкрепа за тези два проекта, след като Раздел VІІІ (Регламент, процедура и срокове) на Програмата за финансово подпомагане на дейности по провеждане на домакинства на международни спортни състезания, срокът за кандидатстване е определен до „…01 декември в годината, която предхожда провеждането на състезанието.“