Румънците са аут от Ихтиман, навигаторът е под карантина

  • Home
  • Румънците са аут от Ихтиман, навигаторът е под карантина
Румънците са аут от Ихтиман, навигаторът е под карантина

ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ от петте скоростни теста, както и подреждането на екипажите след всяка скоростна отсечка и крайното класиране от втория спринтов старт край Ихтиман, може да следите ТУК

РУМЪНСКИЯГ ЕКИПАЖ Тудур Патрутою и неговият навигатор Арнолд Кайтану няма да стартират в утрешното начало на второто състезание от шампионата в тази дисциплина в Ихтиман. Причината е, че Кайтану от два дни е под карантина заради контакти с хора, заразени с COVID-19q, така че екипажът на румънския АС Монте Карло 1936 изобщо не е потеглял към България. Преди началото на техническия преглед днес след обед се знаеше също, че в сервизния парк не е и Хонда-та вицешампионката за 2019 г. в 2WD и най-бърза дама сред българските автомобилни състезателки – Диана Стоянова, като за отсъствието на благоевградчанката в ща на състезанието нямат никаква конкретна информация. Друга Хонда Сивик Тайп R, която няма да видим е на екипа от Мотоспорт Т-Н Добрич Левент Ризов/Добрин Абрашев. Двамата също направиха впечатляващо завръщане в спорта след пауза от 19 години, но след успешното си представяне в Сърбия Рали са предпочели да не карат в Ихтиман. Почти гарантирано е, че двамата няма да се пуснат и в спринта на Видин, като макар и малката икономия от тези две състезания Левент смята инвестира в Хонда-та за 2021 г. Междувременно в центъра на състезанието вече се завърнаха екипажите, които от сутринта опознават петте скоростни етапа и дистанцията от 173.2 км, по която тази година е формирана и схемата на надпреварата. Това е общо 18-ото поредно състезание от спринтовата дисциплина, появила се в календарите на автомобилната федерация през 2014 г.

снимка: rallyxpress
ПОСЛЕДНА ПРОВЕРКА… Пети Гьошев и един от механиците на МСА, която обслужва Хюндай i20 Купе на Петър и Любка Йорданови, прави последен чек на колата преди да бъде представена на техническата комисия за спринт Ихтиман. „Тази кола може да те накара да се гордееш с резултатите, които правиш с нея!“, категорично заявява Гьошев.

„Днес само на отделни места има влажни пасажи, но утре със сигурност ще има слани, след като метеоролозите дават минималната температура да е 2 градуса. А това означава и мокър и много студен асфалт. – коментира двете трасета (всяко по два етапа – Любница 1/2 и Язовира 1/2). Пепи Йорданов стартира тук за първи път точно преди година като пилот бивш навигатор на мултишампиона Крум Дончев – Петър Йорданов.

снимка: rallyxpress

ПОД СТРИКТЕН КОНТРОЛ НА МЕСТНИТЕ… Техничарите, ангажирани с рали спринт Ихтиман работят по една от колите, заявени за участие, а местните хлапета питат: „Сипват и бензин, нали?“ Заедно със съпругата си Любка Йорданова, двамата спечелиха преди две седмици националната титла в RC5, сега двата са и начело в своята категория в дисциплината рали-спринт. Ето какво е съотношението на спечелените точки от шампионите и победителите в рали-спринта от 2014 г. насам и каква е разликата, която ги дели от вицешампионите.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН факт за втория спринт в Ихтиман е това, че почти за половината от екипажите, които тази вечер ще бъдат ангажирани в церемониалния старт на пл. Освобождение, това е напълно непознато състезание. Макар и с много голям опит в ралитата, този списък тук се води от сливенския екипаж на Дианел Рейсинг Георги Василев/Стефан Добрев (Мицубиши Лансър Ево 9). Това е единственият автомобил, който – макар и скромно – се доближава до възможностите на колата на лидера и бивш шампион от спринта в 2018 г. Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Ево). Само трето изобщо участие в спорта ще запише друг сливналия – Константин Стефанов (Булсим, Форд Фиеста R2), за когото Ихтиман не е друго, а допълнителен километраж в първия сезон на пилота. През 2019 г. д-р Роман Георгиев бе на старта тук, но в ролята си на навигатор на брат си Георги, а сега, вече с регулярния си партньор в екипа на АСК Пловдив – Ваня Господинова, ортопедът от Пловдив ще е на терена, но вече на лявата седалка.

снимка: rallyxpress

ВТОРИЯТ ПЪТ ОТ ЛЯВАТА СЕДАЛКА… При второто си участие в ихтиманския спринт д-р Роман Георгиев няма да е навигатор, а пилот на пловдивския „саксофон“. Следват французинът Дамиен Беал и българската му навигаторка Виолета Дескова (Хоби-кар, Рено Клио), имащите опит в останалите спринтове у нас, но от Ихтиман – баща и дъщеря Георгиев – Пламен и Габриела (ФИАТ Пунто Абарт), както и един ветеран и бивш национален шампион от 2001 г. – Мирослав Маринов/Евгени Иванов (Форд България), за които спринтирането тук е напълно ново. Впрочем, тяхната Лада Самара е останала визуално непроменена вече 19 последователни сезона!

снимка: rallyxpress

ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НЕРАЗДЕЛНИ… Мирослав Маринов, неговият отколешен навигатор и Самара-та, която не си знае годините, позират пред камерата на сайта минути преди началото на техническия преглед.