Роден времеизмервач оправя белята на Себастиян Ожие

  • Home
  • Роден времеизмервач оправя белята на Себастиян Ожие

ОСВЕН НА официалния сайт на световния шампионат, резултатите от Рали Турция могат да бъдат следени на живо и на

http://www.results.bg/

НАПРЕГНАТИ МИНУТИ и извънредно напрежение се е наложило да преживее Янко Калев (на снимката), единият от петимата български времеизмервачи, които в Рали Турция играят ролята на дублираща система на официалните таймкипъри на WRC. Още на първата скоростна отсечка петкратният световен шампион Себастиян Ожие минава толкова агресивно през финала на 38-километровата Четибели 1, че неговата Фиеста помляла част от инвентара на маршалите. „Не, не съм имал никакво напрежение – каза по телефона за RallyXpress Калев. – Пораженията не бяха нещо особено – 1-2 знака, няколко кабела от нашите и от тези на SAS (основната времеизмерителна система на WRC – бел. ред.), нищо кой знае какво. „Но докато информацията стигне до мен и докато аз стигна до там вече беше все едно… Той (Ожие) вече бе минал през тях [кабелите] и нямаше останало нищо здраво.“ Да уточним, че Калев е „бързата помощ“ на българското времеизмерване в Турция, движейки се от финал на финал, за да отстрани евентуално проблеми като този. Едно от задълженията на екипа на Маринов, който е дубльор на SAS е, на монтира дисплеи на финалите, на които участниците да могат да видят своето и на конкурентите си времена.

снимка: вальо колев/rallyxpress
ИНСТРУКТАЖ ЗА ПОМОЩНИЦИТЕ… Трима от българските таймкипъри (отляво надясно) – Пламен Танев, Янко Калев и Иван Маринов обясняват на турските си колети системата по която ще работят мониторите на финалите на скоростните етапи от Рали Турция.

В този скоростен петкратните световни шампиони записват 8-о постижение – на 23.6 сек от Крейг Брийн (Ситроен С 3WRC). За щастие на организаторите този обичаен за ралитата момент (да ви напомня финала на етапа в Твърдица, в който екипажа Бенчев/Спиров станаха първият, който е „откраднал“ етапна победа от Ангелов/Сивов – бел. ред.) не спира работата на екипите, независимо че Ожие/Инграсия са втори автомобил в колоната.

После, по думите на Калев, самата Мишел Мутон е била при екипа, посочвайки им по-далечно място от банкета на пътя, така че безопасността на състезанието (изобщо) отново да бъде стопроцентово гарантирана.

EКИПЪТ от времеизмервачи на Иван Маринов (на снимката) от днес регистрира своя личен, но и национален рекорд в деликатната област на таймкипийнга – от вчера до неделя вечерта, на националния сайт ще вървят резултатите едновременно на три състезания – започналото Рали Турция (Мармарис), четвъртия кръг от пистовата надпревара Стара Загора (писта Дракон) и стартиращия утре с две различни надпревари – Балкан Оф-роуд Рали и Балкан Класик Рали.„А, имали се два други случая да отразяваме едновременно български и чуждестранен старт – обясни за RallyXpress Иван Маринов (на снимката). „Последните две години едновременно работихме за румънския шампионат в планинските изкачвания и за националното ни първенство по рали – Стари столици в Шумен. „Ако приемем, че сегашното участие във формата ан WRC е първото – но зад граница – да, това е първият уикенд, в кой покриваме едновременно три състезания.“ Да припомним, че връзката на нашия екип с този на таймкипърите от WRC датира отпреди 8 години, когато в Боровец екипът на I&N играеше за първи път ролята на дубльора.

колаж: rallyxpress
В РАЗВИТИЕ… Страницата за писта Стара Загора още е празна, тази за Турция Рали – се пълни непрекъснато, третата – за оф-роуд – чака.