Ричардс: Да бъде преосмислен начина на състезания в ралито

  • Home
  • Ричардс: Да бъде преосмислен начина на състезания в ралито

ПРЕЗИДЕНТЪТ на автомобилната федерация на Острова – 68-годишният Дейвид Ричардс (на снимката) е притеснен. И изглежда, това е с пълно основание, защото най-известният уелсец в бензиновите дисциплини смята, че „…просто се опитвам да пресъздавам миналото през цялото време в по-високите категории. Ричардс е човекът, на който не може да се отрече познаването на проблема. В спорта, като навигатор, той изведе Ари Ватанен до титлата през 1981 г., а заради успехите на Продрайв и Субару в WRC бе удостоен като Офисър от Бритиш Емпайър (OBE) от Елизабет II.

ШЕФЪТ на Хюндай Моторспорт Андреа Адамо (на снимката) очаква зелен светофар от централата в Южна Корея, за да започне в Алзенау работата по хибридните автомобили, с които от догодина тимът ще се състезава в топ-категорията на WRC. Докато М-Спорт Форд и Тойота потвърдиха участието си за 2022 с коли от категорията Рали1, Хюндай МС все още не е започнал работа по чисто новия си хибриден двигател за следващия сезон. Недоволен, Андреа Адамо обяснява: „Нямам какво да кажа. Ако имам разрешение да построя колата през 2022 г., ще започна. Радвам се на Малкълм [Уилсън] и за Тойота, че са напред. Всичко най-добро за тях! Все още не сме започнали, защото ако нямам бюджет и одобрение… няма как да го направя. Тук не пише Адамо Моторспорт…

“Страхувам се, че матрицата е настроена – каза неотдавна Ричардс. – Не е добре да продължаваме да „бутаме вода нагоре“ и да очакваме ситуацията внезапно да се промени.“ Той е категоричен, че трябва да бъде преосмислен целия начин, по който се вървят състезанията в този спорт сега. „Трябва да разгледаме разходите за участие, трябва да вижте кои са нашите клиенти. „Твърде дълго пренебрегвахме участника, състезателят, който плаща от собствените си пари, за да построи своя собствена кола, за да се състезава на ралито, само за да бъде оставен някак отзад и да даде цялата слава на предните отбори, тези на екипите на производителите.“ Фразите, че като цяло автомобилният спорт е в идейна криза, че чуват прекалено силно през последните два-три сезона, доста преди да се появи пандемията и COVID-19, а броят на скептиците по този въпрос все повече се нараства. „Трябва да започнем да мислим къде е клиентът, да намерим неговото място и да му дадем подкрепата, която наистина заслужава.“ Не без основания са твърденията, че освен липсата на привлекателност за състезателите, ралито има и намаляващ зрителски интерес в Обединеното кралство, което се отбелязва от разцвета на Колин Макрий и Ричард Бърнс. Единият от обратните ефекти, които са резултат на това, че през 2020 г. Елфин Евънс се размина със световната титла е, че евентуалният успех на уелсеца с Тойота рязко би повишил промоционалната стойност на британския кръг от световните серии. Ралито на Великобритания, безпрецедентно от своята поява, за втори пореден сезон е извън календара на ФИА за рали. „Но освен да разчитаме на големите имена на пилоти, които внасят парите чрез таксите за участие и спонсорство, как може ралито да остане актуално през следващите години? – пита се Ричард. – Това беше въпросът, поставен пред шефа на автомобилния спорт във Великобритания.“ На това питане към Моторспорт Асоциацията (MSA) обаче Ричард така и не получава отговор „Колкото и да ни се иска да се върнем в миналото, в повечето случаи това не е възможно.“, заключава Ричардс.

снимка: интернет
НОСТАЛГИЯ, ДОСТОЙНА ЗА ГОДИНИТЕ И ОПИТА МУ… Питър Лъвет и Дейвид Ричард (като навигатор, вляво) като участници с Фрайзер Наш БМВ 328 (1037 г.) в историческото състезание Летящият Шотландец през 2019 г.

Готови за втори път. Дали вторият опит на класическата африканска рали-авантюра – Сафари-Кения ще е успешен, за разлика от отпадналото през 2020 г. състезание от световните серии, зависи единствено от епидемичната обстановка в страната. 136 дни преди старта на 6-ия кръг от световното първенство (24/27 юни), вече е ясно, че при нормални условия, на екипажите им предстоят 19 специални етапа с обща дължина от 310 км.

♦ Снежна подгрявка за Арктик Рали. Двамата топ-пилоти на Хюндай Моторспорт – бившият световен шампион Отт Танак и Тиери Нювил в край на седмицата (12/13 февруари) ще стартират в естонското Талве Рали (плакатът на състезанието долу) в Отепаа, състезание, което се възстановява след 5-годишна пауза. Участието на двата автомобила е част от подготовката на Хюндай МС за втория кръг от световните серии във Финландия в края на месеца. Домакините очакват над 80 екипажа, които ще се състезават по скоростни етапи от 266.7 км.

♦ Микелсен гледа към Довънби Парк. Бившият заводски пилот на Шкода, Фолксваген, малко при Ситроен, а след това и на Хюндай Андреас Микелсен (на снимката) би искал да се върне в листата на профитата през 2022 г. зад волана на автомобил на М-Спорт Форд WRT. За това през този сезон, който норвежецът започна блестящо в Монте Карло и с победа в WRC2, има за цел да вземе титлата, възползвайки се от перфектната работа на ТОК Спорт и подготвената от екипа Шкода Фабия Рали2 Ево. Микелсен е категоричен, че в Довънби Парк имат всички възможности да построят успешен хибриден автомобил.