Редуцираното Твърдица: пакет с финансови-спортни причини

  • Home
  • Редуцираното Твърдица: пакет с финансови-спортни причини


РЯЗКО РЕДУЦИРАНЕ на досега познатите национални формати на ралитата изглежда неизбежна тенденция. Ограничените финансови средства съкращават схемите на състезанията, което рефлектира едновременно и на намаляващата публика и на „артистите“. Те не обичат празни салони, колкото и да са талантливи или да са лъскави костюми им. Само по себе си ралито, измислено единствено, за да е няколкодневна пищна, цветна, скоростна и шумна мулти-реклама, в България се свива до спорт, в който рекламодателите просто ги няма. Така че средствата, за да се направи надпревара са повече като социално подпомагане на замираща традиция, а не на изгодната спортно-финансова симбиоза. Засега “кастренето” е само с по 1/3. Дали ще се увеличава и кое ще е следващото орязано рали, предстои да видим.

В 14-ОТО СИ ИЗДАНИЕ твърдишкият старт от шампионата за рали се явява сериозно редуциран. Най-малкото за това говори първото заглавие на състезанието, от което присъствалият в последните три години гр. Елена е отпаднал, а цялата дистанция е сведена до етапите единствено на община Твърдица. Етапите, сравнено с 2017 г., са намалени с 2, тяхната дължина – с 43.27 км, а общата дистанция между старта и финала е свита с почти една трета – до 215.15 км. По-добре ралито да е „сгънато“, отколкото да не е направено.  Поне така изглеждат отвън намеренията на домакините, които ще имат честта да вдигнат национален трицвет и Мила Родино в съпровод за късното начало на шампионата.   И всичко това е резултат не само на чисто финансовата страна на рали Твърдица, а и на спортния аспект, при който стандартите от 2017 г. жестоко се бият с един от основните икономически критерии „стойност срещу рентабилност“. Появило се в годините, когато икономическата криза все още беше далеч (а дано да ни подмине!, ама – не!), Твърдица си е резервирала признание в календара заради неповторимите условия за комбинации от скоростни отсечки. Това обаче изобщо не е достатъчно, още повече, че общината в града едва ли я бият излишни пари. Едно сравнение, което обяснява сегашната по-кратка форма е, че за пожарната и аварийна безопасност точно педи година, организаторите на Твърдица са платили 9000 лв. Окастряйки „еленския клон“, сумата е паднала наполовина.

снимка за rallyxpress: петко станчев
ПОЛУПРАЗНА „ЗАЛА“… 15 юли 2017 г., рали Твърдица-Елена. Дори и под проливния дъжд и в лепкавата лятна мъгла, край етапите все още има зрители. Но колкото и бързо да минават екипажите, те добре виждат и знаят, че дори първите редове в „залата“ са полупразни.

Но пестеливостта не е единствено за сметка на домакините. Защото повечето километри означават и повече разходи за екипажите. Така погледнато ограниченията сакаш сами водят по пътя към спринтовете, дисциплина, която БФАС откровено недобюлва. Магическият кръг изглежда непробиваем. Поне за момента, нито един от неговите компоненти (организатори-състезатели-реклама -публика-интерес-разгласа-медийно отразяване) няма как да бъде подобрен рязко. Още по-малко реалистично е да се чака да има едновременна видима и голяма промяна и на шестте елемента. Остава само „седмият елемент“ – любовта към спорта, но и тя май повече тлее, отколкото да е бурна и всепоглъщаща както това бе в първите години след 2000 г. Но и да не забравяме, че с календар на шампионата, който чудесната илюстрация на комбинация от управленски хаос и административни недомислици, Твърдица 2018 ще влезе като най-късният старт на шампионата в близо 70-годишната историята на БГ-автомобилизма. Няма такива лапнишарани, които биха заложили и пукната пара в нещо толкова променливо и несигурно като рали-шампионата на България. Часовият график на двата дни на 14-ото издание на Рали Твърдица