Раутиайнен очертава политиките на ФИА WRC

  • Home
  • Раутиайнен очертава политиките на ФИА WRC

ВИЦЕТО на Комисия Рали на Международната автомобилна федерация (ФИА) Тимо Раутиайнен (на снимката), направи преглед на политиките на федерацията тази седмица, говорейки в интервю за уебсайта www.yle.fi. Внезапното оттегляне на Ситроен Рейсинг от световните серии по рали, моментално постави във фокус плановете за бъдещето на световния шампионат, голяма част от които са свързани с предстоящото въвеждането на хибридни силови агрегати след изтичането на следващите две години и шампионатите в тях. Намеренията на автомобилната власт в това първенство са, че хибридните автомобили ще използват само електрическа енергия на участъци, които са за връзка през градските райони, докато нормална мощност ще се използва по време на специални етапи. Целите са такива и те са породени по причини за икономия на разходи, като от 2022 ще се предоставят единствено компоненти за спецификация за контрола на хибридните системи.

Напускането на Ситроен Рейсинг от световното първенство, което вече е в сила (виж ТУК), води до намаляване на броя на професионалните автомобили от най-високо ниво, но вече се прокрадва и мисълта, че на частните отбори в бъдеще отново може да бъде разрешено да правят своите регистрации за участие в WRC.

Независимо че ФИА се стреми да намали разходите за управление на WRC автомобили с коли от „поколение 2022“, очевидно има желание да се улесни участието на частни екипи, които на практика бяха изключени от WRC заради увеличените разходите за управление на автомобили от поколение 2017 година.