Ралито на Монца повтаря края на ковид-сезон 2020

  • Home
  • Ралито на Монца повтаря края на ковид-сезон 2020

ЗА ВТОРА ПОРЕДНА година световните серии по рали ще завършат не в Япония, както предвиждаше календара на ФИА, а на същото място, на което завърши и окастрения от пандемията сезон на WRC – в Храма на скороста Монца и по трасетата на Ломбардия и предпланините на Алпите. Както и за финала на миналия шампионат, италианците в екстрен порядък ще затворят годината с  грандиозен завършек на Световното рали първенство 2021 на ФИА, с който ще бъде затворена и последната, 49-а страница в една цяла епоха в рали-спорта. Ралито също беше включено в шампионата в съкратени срокове през 2020 г., когато Себастиен Ожие и Хюндай Моторспорт спечелиха титлите на пилотите и производителите след три дни напрегната конкуренция на кален и заснежен асфалт. Ралито ще включва етапи на пистата Монца, – Храмът на скоростта, с преминаването на виражите на Монца Микеле Алборето, Лесмо и Курва Гранде. Ще има и взискателни затворени етапи за обществени пътища в планините на север от веригата. Ралито се провежда от 1978 г. и ще бъде втората италианска контрола за сезона. Южният чакълест вариант на италианското домакинство Италия Рали Сардиния, бе петият тур на шампионата и бе спечелен от Ожие.

снимка: архив на rallyxpress
СНЕЖНА УВЕРТЮРА В МОНТЕ И СНЕЖЕН ФИНАЛ НА МОНЦА… Преди година една част от големите емоции на ACI Рали Монца бяха заради промените във времето, дъжда, снега и променливите условия във финалната надпревара.

Сибел заяви, че ралито отново ще предизвика вълнуващо предизвикателство за конкурентите. „Имаше много тръпка и в миналогодишното рали, когато зимните условия изиграха решаваща роля –  казва Управляващият директор на WRC Промотора Йона Сибел. – Тази година събитието ще се проведе по-рано, като Храмът е обединен с трудни пътища в подножието на Алпите, ще гарантира, че действието ще бъде също толкова спиращо дъха. „Оставаме напълно ангажирани да се върнем в Япония през 2022 г., когато сме сигурни, че условията ще позволят“, добави Сибел. Директорът на ралитата във ФИА – Ив Матон заяви: „Отмяната на рали Япония поради Covid-19 очевидно е много разочароваща и пореден тежък удар за организаторите, които са работили толкова усилено без награда за втора година.“ „ACI Рали Монца влезе в много късен етап през миналия сезон и въпреки това организаторите успяха да представят силно и иновативно събитие около емблематичната верига.

Още миналата късна есен, президентът на ACI Анджело Стичи Дамяни и неговият екип демонстрираха, че имат всичко необходимо, за да организират първокласно WRC събитие и е много положителна новина да разчитаме на техния ангажимент и професионализъм тази година, за да бъдат отново домакини на финала на шампионата“, добави той .