Първи два „учебни“ часа за Иван Влъчков на Словакия Ринг

  • Home
  • Първи два „учебни“ часа за Иван Влъчков на Словакия Ринг

ПЪРВИТЕ ДВА „учебни“ часа за шампиона на България в пистовите надпревари (серия Туринг) Иван Влъчков (на снимката) приключиха днес на Словакия Ринг с най-добро време от една обиколка 2:18.236 мин. Това е най-доброто постижение, което Влъчков записа в двете свободни тренировки. На практика двете едночасови сесии бяха първият случай, в който 18-годишният софиянец стъпва на истинска професионална писта и кара редом с пилоти, които имат неизмеримо по-голям стаж в европейските серии на GT4.

В общият поток Влъчков е на 26-а позиция от общо 30 стартирали и има седмото постижение от 11 участника в аматьорската група.

Първи в потока е ирландецът Хюджисън (Макларън 570 GT4), чието време е 2:14.906 мин, а българският пилот на КА2 Рейсинг Тим, който направи своя дебют в евросериите с българския автомобил Син Кар R1 GT4, е на 5:34.420 сек. от ирландецът.

Класирането на аматьорската група се води от Джованели (Ит, Порше 911 GT4), чието постижение от 2:14.604 мин. му определя 10-ото място, като разликата между него и Влъчков е точно 3.626 мин. Разликата е внушителна само на първо четене, особено, ако не се отчита, че тийнейджъра има нулев опит и с автомобила на Росен Даскалов, и с писта, с характеристиките на която в България няма аналог.

„Е, какво има да се говори – учим се, учим се – каза късно тази вечер за сайта с новините в българския автомобилен спорт Стамен Влъчков, баща и личен мениджър на момчето. – Къде иван е карал на трасе със завои, в които се движи с 200 км/ч. Така че „учим се“ е най-вярното, което може да се каже. Аз поне съм доволен от показаното тук.“

снимка: личен архив на иван влъчков
СЛЕД КРАЯ НА ПЪРВАТА ТРЕНИРОВКА… Росен Даскалов и механиците на София Кар Моторспорт са край Син-а на Иван Влъчков, за да започнат проверката на колата след края на първите 60 мин на Словакия Ринг.

Двете свободни тренировки днес приключиха с два пъти по-дълъг анализ и разбор на първото участие на Влъчков в сериите на ФИА за GT4. Пълен разбор, в който пилотът и неговия ментор в GT-дебюта Росен Даскалов едновременно са анализирали данните от дата-лога, преглеждали са он-бор записите от всеки един завой, търсейки къде още може да се свали от времето.

Иван Влъчков: „Успокоих се във втората сесия, когато от обиколка на обиколка се чувствах все по-уверен в автомобила. Особено в истинските дълги и скоростни завои, които има на Словакия Ринг.“

Дебютът на софиянецът е професионално непозната материя не само на пистата, но и на времето, посветено след края на състезателния ден, в който разборът е такъв, в какъвто на Влъчков се случва да участва.

Росен Даскалов: „Реално търсим откъде може да извадим още 2 сек, които биха ни пратили в златната среда на потока при утрешните две квалификации. Търсим 4-ото – 5-ото място в квалификациите. Борим за подиум, това е целта ни тук. Иван кара разумно, дори бих казал, че пилотирането му днес бе с една идея по-разумно, отколкото трябва – без да предприема дори и минимален риск.