Първият спринтов шампион ще се пробва като навигатор

  • Home
  • Първият спринтов шампион ще се пробва като навигатор

ДАЛИ за Щерев и Арабаджиев спринт Пещера ще е само опипване на почвата или начало на шампионат от четири кръга, ще се преценява от понеделник нататък. Такова е мнението на Шпльоки, който акцентира върху това, че за решението ще се гледа не само класирането, а цялото представяне на екипажа с промените позиции и с новия автомобил.

:: На краткото видео, което Щерев помести на стената си във фейсбук – ТУК може да видите как Ники Арабаджиев работи на новото за него място в кокпита на Палио-то.

ЛЮБОПИТНА размяна предстои да бъде открита в листата със заявките за пещерския спринт тази събота и неделя, който по график предстои да бъде публикуван утре вечер на официалния портал на Автомобилна федерация България (АФБ). Това е смяната на местата вътре в кокпита, както и промяната на обичайната бегачка за пловдивския екипаж на ЕФКО Рейсинг Тим Костадин (Шпльоки) Щерев и неговият регулярен ко-пилот Николай Арабаджиев. Нормално, в пловдивското Субару Импреза WRX на дясната седалка е първият официален шампион на България в ралиспринта (2016 г., две победи) Коце Щерев, на дясната – със записките в ръка – неговият кум и навигатор Ники Арабаджиев. „Сега решихме да се „менкаме“ – той да е пилот, а аз за първи път ще бъда ко-пилот“, каза днес вечерта за RallyXpress Шпльоки. Това стана в края на първи общ тестов ден, в който обаче за изпитанията си преди старта в Пещера, недалеч от Пазарджик, двамата карат не японската бегачка, а първия автомобил на Шпльоки – ФИАТ Палио. „Бях го продал, преди 6 години Ники си го върна и напълно го възстанови с помощта на механика Мишо Николов-Мишони – допълва Щерев. „Но днешните опити показаха и един предвидим дефект – когато продадох колата, тя беше с къс диференциал, а сега и на това спънато трасе като Пещера – ще трябва да се оправяме с много дълги предавки…“ Днешният опитен ден на екипажа на казанлъшкия клуб приключва след 45-50 км езда на новия пилот, но като бонус на тестовете може да се приеме, че те са в дъжд и на хлъзгаво трасе, каквато е и прогнозата на метеоролозите за тази събота и неделя над Пещера. Да припомним, че двамата бяха заявени за участие във финала на 20-20 във Видин, но поради технически проблеми със Субару-то, екипажът така и не си направи труда да пътува и изобщо не пристигнаха край Дунав.

снимка: личен архив на костадин щерев
НА СУХО ПОД ТЕНТАТА… Ники Арабаджиев и Шпльоки разговорят преди да са започнали тестовете край Пазарджик.