Промоторът обяви датите на 2022 год.

  • Home
  • Промоторът обяви датите на 2022 год.

СЪСТЕЗАНИЕТО на Нова Зеландия ще се върне към разширения световен рали шампионат на ФИА през 2022 г., след като в петък (15 октомври) бе представен първият календар на започващата  хибридна ера на спорта в световните серии. Макадамовите трасета на Северния остров, близо до Окланд, ще се представят отново след 2009 г., в годината, в когато WRC празнува своя 50-и сезон. И още – хърватският асфалт се запазва в разширения график от 13 кръга, след като централноевропейската страна бе домакин на добре направен дебют през април. С изброените емблематични рали Сафари в Кения и Япония, сезонът обхваща на четири континент -Европа, Африка, Азия и Австралазия – тъй като пандемията облекчава и собственикът на търговски права – Промоторът на WRC прави поравно (50 на 50) разделение между европейски състезания и кръговете, които са в далечните дестинации. Следващата година носи някои от най-големите и най-мащабни промени в историята на спорта, тъй като WRC навлиза в по-устойчива възраст. Вълнуващите хибридни автомобили от най-висок клас Рали 1 ще съчетаят 100 кВт електродвигатели и съществуващия двигател с вътрешно горене, докато гориво без изкопаеми въглеводороди ще бъде 100-процентово устойчиво.

Календарът беше одобрен от Световния съвет по автомобилен спорт на ФИА в Париж, а управляващият директор на Промотора Йона Сибел заяви, че комбинацията от класика и по-нови събития ще осигури апетитен график в знаков сезон. „Следващата година ще бъде значителна и вълнуваща за Световния рали шампионат на ФИА, тъй като приветстваме новите автомобили с хибридна ера Рали 1, част от портфолиото от регулации, които да насочат серията към по -зелено и по-устойчиво бъдеще“, добави той.

„Следващата година също отбелязва 50-ия сезон на WRC и имаме календар, който да съответства на тази годишнина. Радваме се да приветстваме Нова Зеландия, рали, което се появи за първи път през 1977 г. Нейните чакълести тестове са удоволствие за пилотите и въпреки че плановете ни да се върнем през 2020 г. за съжаление бяха прекъснати от Covid-19, фантастично е, че сега можем да продължим с тях.