Представят официално Енеос Къп на старта в Стара Загора

  • Home
  • Представят официално Енеос Къп на старта в Стара Загора


АВТОМОБИЛИТЕ Ауди А4 напълно идентични 1.8-литра с турбинни двигатели (около 190 „коня“ всеки) и задвижване 4х4, които са подготвени от техниците на КА2 Рейсинг Тим, под ръководство на шеф-механика Димитър Акабалиев. Между състезанията те ще „домуват“ в парка с автомобилите на пловдивския клуб КА2 Рейсинг Тим, за да няма да има никакъв шанс за външна намеса или дори и най-малкото съмнение, че подготвените еднакво и настроените по един и същи начин бегачки могат да се окажат с различни качества. За да се избегне дори и най-малкото съмнение, че автомобилите не са 1:1 равностойни, организаторите на Енеос Къп са взели решение, в един момент от надпреварата (вероятно след втория кръг), автомобилите да бъдат разменени след жребий.

СЪВМЕСНИЯТ проект на пловдивският КА2 Рейсинг Тим и Омникар-България – Енеос Къп, ще бъде представен официално този уикенд в Стара Загора по време на четвъртия старт от календара на националния шампионат на затворен маршрут.

Реално проектът става част от първенството на България през следващата година, след като до момента имаше две неформални състезания по време на формиране на групата от бъдещите пилоти за Енеос Къп.

Презентацията на бъдещият отделен клас на пистовото първенство ще е започне с 15-минутна квалификация в събота.

Тренировките на Енеос Къп ще бъдат след края на първата сесия от квалификации на трите групи (Спорт, Туринг и Макси) и ще продължат 15 мин., а в неделя ще бъдат първата сесия, която ще открие състезанието за първенството на страната на Източния пътен възел в Стара Загора.

Пилотите ще направят 8 обиколки, които ще определят и първият неофициален победител в този нов формат.

До момента състезателите от купата имаха два старта на трасето на Дракон-а като част от състезанията за Купа Дракон, първият от които бе през май.

По проектът за Енеос Рейсинг Академия и формата на новата купа, лидерът на КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов и неговия екип работеха повече от година, като началото на идеята може да бъде посочена есента на 2016 г.

Тогава Маршавелов декларира пред сайта с новините в българския автомобилен спорт, че основната цел е в пистовото първенство да има повече участници, макар и състезаващи се в по-нисък клас.

снимка: интернет
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ИЗВЪН ДРАКОН-А… Първите две промоционални състезания от Енеос Къп бяха на пистата край Калояново, а сега пилотите на Енеос Рейсинг Академи ще стъпят на напълно непознатото трасе на старозагорската писта.

„Уменията на пилотите, а не качеството на автомобилите искаме да бъдат водещото“, допълни тогава двукратният шампион на България.

Правилата и програмата на този модул са замислени така, че не само да стимулират качествата на пилотите, но и да сведат до възможния минимум разходите на участниците в Енеос Къп.

Това е и причината да бъде включено условието за състезание само с един комплект гуми, а онези от състезателите, които по една или друга причина не успеят да завършат квалификациите да не отпадат от състезанието, а да бъдат поставяни в края на стартовата решетка