Предложени конкретни промени в WRC за 2019 г.

  • Home
  • Предложени конкретни промени в WRC за 2019 г.

РЕДИЦА ПРОМЕНИ за бъдещите световни серии са били предложени от Комисията WRC, които да бъдат одобрени от Световния съвет за моторните спортове, който се събира в Париж на 12 октомври. Предложенията, ако те бъдат приети с или без изменения, ще трябва да влязат в сила още от 1 януари 2019 г. Предложенията включват мерки за спестяване на разходи, като например намаляване на броя на машините, на които е разрешено да работят за рали автомобили от 12 до 9 за екип при 3 екипажа и от 8 на 6 шест при отбор от два автомобилни отбора. Също така е предложено да се намали броят на  дните за тестовете през годината – от 55 на 42, както и да се намали максимално допустимото разстояние за специални етапи в сегашните ралита от 500 км (нещо, което никога не е било използвано – бел. ред.) до между 300 и 350 км. Да бъде ограничена разрешената площ, налична като постоянно място за изпитване за тимовете, до диаметър 10 км от седалището на тима. Сегашното сезонно разпределение на стартовите номера (примерно за M-Спорт 1-2-3 и т.н.) трябва да приключи. Освен световният шампион на водача, носещ по традиция №1, останалите пилоти на P1 могат да избират свой собствен постоянен номер. За да се ограничат тактическите отпадания в края на състезанието, за да се подберат различни двигатели за следващото събитие, се предлагат промени за това, кога може да се направи такова прекратяване на участието, както и на броя на двигателите, които могат да бъдат запечатани и достъпни през сезона. Накрая категорията на автомобила R1 не трябва да бъде разделена на класове, а единствено да бъдат ограничена само до 1600 куб. см нормално аспирирани или 1067 „кубика“ при коли, които използват супер аспирация. Друга част от предложените промени – след драматичния инцидент в Португалия е, че колата трябва винаги да има четири налични въртящи се колела в началото на един етап.

За тази промяна няма да бъде искано съгласието на Световния съвет по моторспорта на ФИА, като тази регулации влиза в действие с незабавен ефект.

снимка: архив на rallyxpress
„СТАРЕЙШИНИТЕ“, КОИТО КАЗВАТ „ТОВА – ДА“ ИЛИ „ТОВА – НЕ“… Така обичайно изглеждат заседанията на Световния съвет по моторните спортове към ФИА, тази група решава, какви ще бъдат промените в бъдеще…