Преди 50 лета Илия Чубриков с първа победа за BG рали спорт

  • Home
  • Преди 50 лета Илия Чубриков с първа победа за BG рали спорт

СЛЕД 10 ДНИ, на 16 май, автомобилния спорт у нас ще отбележи половинвековен юбилей от първата международно призната победа на български екипаж. Това става в Слънчев бряг през 1967 г., когато габровските братя Илия (на снимката) и Кольо Чубрикови печелят не само първата международна победа за ралитата в страната, но и го правят с един от първите сглобени в Пловдив автомобили БулгарРено 8. Но първото „първо“ не свършва само с това, защото и за екипажа това е първо автомобилно състезание изобщо! Двамата завършват като победители в първото Трансбалкания Рали, организирано от тогавашния Туринг Клуб на България. „Готов съм да се обзаложа, че в света няма много подобни случаи. –  обясняваше преди години починалият неотдавна инж. Георги Славейков, всепризнат експерт в българския автомобилен спорт. – Ама ние забравихме да ценим победителите си, но и не си помним историята“, „И можете ли да си представите – първо участие и първа победа! Каква по-добра реклама за автомобилите БулгарРено 8 у нас и каква по-добра реклама за автомобилния спорт въобще?“, припомня си доайенът на българските автомобилни състезатели Илия Чубриков. По тези години Бачо Илия вече е стигнал върха в мотоциклетния спорт, но никога не е карал състезателно автомобил. На 16 май 1967 г. от Международния дом на журналистите до курорта Златни пясъци потегля колона от 50 автомобила, пред която са 2000 км през Румъния, Сърбия и отново в България, до финала в Слънчев бряг.

снимка: личен архив на илия чубриков

ПЪРВИЯТ ОТ ТРИТЕ ДНИ БЕЗ СЪН И ПОЧИВКА… Илия Чубриков е застанал до новопроизведеното БулгарРено 8, което за 3 дни трябва да бъде преоборудвано и превърнато от семеен автомобил за разходки в кола, която да издържи натоварване от 2000 км. от първи опит.   „Тогава Туринг клубът на страната (предшественика на СБА – бел. ред.) правеше експеримент, дали може страната ни да е организатор на Балкански шампионат по автомобилизъм с участието на всички страни от Полуострова. – припомня си Бачо Илия, който е категоричен, че има и още едно „първо“ в тази победа – Наложихме се над двама национални шампиони – тези на Румъния и тогавашна Югославия!“ Чубриков не е сигурен колко време преди старта на Трансбалкания, но тогавашния шеф на държавното предприятие Булет Емил Разлогов му задава въпроса: „Можеш ли да направиш с БулгарРено 8 онова, което направи с моторите Балкан?“ До този момент, и заради успехите и невероятната езда на Илия Чубриков в мотоциклетните шампионати, произвежданите у нас мотоциклети Балкан (250 и 500 куб. см) буквално са изкупени от магазините на Мототехника. Решението за Трансбалкания е взето две в края на април или началото на май, а за подготовката на произведената от завода в Пловдив „осмица“ са дадени… 3 дни. „През това време изобщо не легнахме да спим – обяснява Чубриков. – Разглобихме автомобила и сложихме специални, произведени части от Франция – окачване, амортисьори, бутала, сегменти, такива части, които превръщат скромната семейна „осмица“ в по-издръжлива конструкция.“

снимка: личен архив на илия чубриков
ГОТОВИ ЗА МАРАТОНА: Двата пловдивски БулгарРено 8 потеглят от София за Варна, за да стартират в Трансбалкания Рали. Вляво с №9 са братята Илия и Кольо Чубрикови.

По това време двама френски инженери помагат за началото на производството на БулгарРено 8  – командированият за 6 месеца Жан Ределе и Жан-Пиер Лимонден. Те помагат успешният опит с Балкан сега се повтаря, но вече с БулгарРено 8 и в трансбалканското рали. При дебюта на братя Чубрикови се налага да се бият с истински „зверове“, подготвяни в продължение на месеци и направени само за това състезание – ФИАТ 1600 RS, Мерцедес 280 SE, Форд Таунус, Алфа Ромео. „И всички те бяха по-мощни – над 1300 куб. см, срещу нашите скромни 1100 и някъде около 90 „коня“ – допълва Чубриков. – Тестове? Ама моля ви се, какви тестове! Една проба само – километрите от Пловдив до София и до Варна.“

снимка: личен архив на илия чубриков

ПЪРВИ ОТ ПЪРВИ ОПИТ… Кольо и Илия Чубрикови на награждаването в Слънчев бряг, след като са победили и румънския шампион Думитреску, и първенецът на тогавашна Югославия Джорджевич. Но пилотът е впечатлен от гъвкавостта на БулгарРено 8, както и от това, че с френската помощ „…на правата километражната стрелка се изчезваше от таблото при над 130 км/ч.“ В кариерата си като пилот Чубриков има общо 19 първи места в генералното класиране на международни стартове в чужбина и у нас, но Трансбалкания Рали вероятно е най-силния му спомен. „Дали съм мислил за победа? Не, разбира се! Исках само да завърша. А победих още в първото си рали. До последното изпитание в Слънчев бряг имахме равни резултати с шампиона на Румъния Марин Думитреску. Победих го – 20 сек. аванс на финала!“.

снимка: личен архив на илия чубриков

„ЗАМЕСЕНИ“ В БЪЛГАРСКАТА ПОБЕДА… (отляво надясно) Инж. Георги Младенов, директорът на завода „БулгарРено“, Кольо и Илия Чубрикови, съпругата на Илия Чубриков д-р Виолета Стоянова, инж. Димо Димов от Министерството на машиностроенето и един от хората, отговарящи за сервизната дейност, чието име Илия Чубриков не може да си припомни.

ДВА ИНТЕРЕСНИ факта, които са се изплъзнали дори и такъв помнещ човек като Илия Чубриков. Две от най-значимите му международни победи – в маратонското Трансбалкания рали и в първата Обиколка на Средиземно море (1978 г.), той печели победите със серийни автомобили, далече по-слаби от конкуренцията на специално подготвените за такива маратони Порше 911, Матра SP, Рено 17 Гордини, ФИАТ Рали Спорт, Алфа Ромео Спайдър и Ланча. Съвпаденията биха могли да спрат и дотук, ако проследявайки снимките отпреди 50 години и тези от средиземноморската му авантюра (негов ко-пилот е Калчо Хинов), не се забелязва, че и БулгарРено 8 и Лада 1300 са със стартов №9. И за да подхраним допълнително нумеролозите ще отбележим, че дори и регистрационната табела на състезателното БулгарРено 8 е… П-Б-1009! Да припомним още нещо – Чубриков печели победи в две състезания, които реално са предшественици на силни шампионати –  Трансбалкания Рали – като предшественик на първенството на Полуострова, което габровецът печели последователно в 6 години от основаването му през 1968 г., а Обиколката – рали-маратона, който реално предхожда появата на класическия африкански вариант на Париж-Дакар.

снимка: архив на rallyxpress

ПОЛОВИН ЕВРОПА И ЦЯЛА СЕВЕРНА АФРИКА… На картата добре се вижда маршрута на първото маратонско рали Обиколка на Средиземно море (горе) и жълтата Лада на екипажа Чубриков/Хинов (също сериен автомобил). И той, както и бялото БулгарРено 8 е със състезателен №9!