Преди да изгаснат светлините: Някой да пусне и вентилатора!

  • Home
  • Преди да изгаснат светлините: Някой да пусне и вентилатора!

ПОСТЪТ Ники Минков е взет от фейсбук от днешната сесия на българския пилот, който сега се подвизава зад Ламанш: „Май, май ще се завърна в България да основа БфаС(Българска федерация автомобилни семкаджии) та само проучвам дали ще ме подкрепи някой 😂😂😂 да знам дали да стягам куфара с интригите!“. Колкото на шега, толкова и на истина, дали няма да се яви и четвърти мераклия, милеещ за спорта, който да поиска да го възроди?

КАКТО СОЧАТ две снимки от компютърният екран и придружаващият ги текст във фейсбук от вчера, постнати от Иван Шопов (виж по-долу), фигуративната автомобилната власт, за която върви нескончаема война вече шести сезон, е била поставена в сериозно кръгова отбрана едновременно по три направления. От едната страна е ръководството на БФАС, което бе освободено от ОС на 21 април 2018 г., но управляващо в момента, докато не се реши съдбата на шестте жалби по начина на свикване на общото събрание (от клубовете на Ковачев, Златков, Маринов, Даскалов, Влъчков, Жечев), управа, която не е призната за легитимна от СБА като носител на лиценза на ФИА. Втората страна е избраният от повече от 70 клуба нов президент Калоян Станчев и неговия УС от 7 души, които също очакват решението на СГС по жалбите и съответното вписване . От 14 октомври 2018 г. (датата на регистрацията) на рубежа на обсадата е и Автомобилна федерация на България (АФБ), регистрирана от Камен Михайлов. Систематизирайки въпросите си, допълвайки ги с фактология, без ни най-малко предубеждение, пъзелът нареден от Иван Шопов сочи в една-единствена посока: всичко е било планирано и направено точно по рецепта – от отнемането на делегираните от Съюза права за спортната дейност на БФАС, до очакваното събиране на Лицензионната комисия на ММС. Иван Шопов от фейсбук:

Уважаеми колеги, Предоставям на Вашето внимание информация за регистрирано на 14.11.2018г. дружество с наименование „Автомобилна Федерация на България”. Оставям на Вашата трезва преценка следното: 1. Защо и как г-н Камен Михайлов е регистрирал подобно сдружение ДВА МЕСЕЦА ПРЕДИ решението на УС на СБА да НЕ делегира спортни права на БФАС? 2. Случайно ли е, че през годините г-н Камен Михайлов е проявявал желание и се е кандидатирал за Председател на БФАС, но не е бил избран от ОС? 3. СБА прекъсна комуникацията на БФАС с ФИА чрез г-н Камен Михайлов, като отговорник международен отдел към СБА още през 2018г. От този момент нататък всяка информация подадена от и към БФАС беше цензурирана. Дори има решения на УС на БФАС подадени към ФИА чрез СБА, които не бяха изпратени изобщо. Случайно ли е всичко това? 4. Случайно ли е, че дружеството се представлява от г-н Камен Михайлов, който в СБА отговаря и менажира комуникацията с ФИА? 5. Случайно ли е, че дъщерята на г-н Панчев, г-жа Десислава Емилова Панчева е внесла документите за регистрация? 6. Председателят на СБА г-н Емил Панчев открито застана на страната на чакащото решение на съда новоизбрано ръководство на БФАС с председател г-н Калоян Станчев, представяйки пред обществото нежеланието им да изчакат същото това решение и юридическото право на всеки гражданин на България да обжалва решения пред Българския съд като скандал.

7. Случайност ли е днешната ситуация или е плод на отдавна създаден сценарий?

Благодаря Ви!

ДВЕТЕ ФАКСИМИЛЕТАТА от вписването на Автомобилна федерация на България, постнати от Иван Шопов във фейсбук.

Заради коректността изобщо, съм длъжен да кажа, че регистрацията на Автомобилна федерация на България може и да е превантивното „запазване на територия“, както мнозина търговци правят с наименования на марки (или имена на сайтове), които по-късно да продадат далече по-скъпо. Подобна възможност не трябва да се изключва напълно, а дали е така ще се разбере от решението на ММС за националния лиценз на федерацията, но също и от това, ако то е неблагоприятно за БФАС (отнет), кому автомобилният съюз ще преотстъпи правата за мобилити и спорт. Теоретично възможностите са две:

:: СБА връща отнетия международен лиценз на признавания от Съюза легитимен председател Калоян Станчев и неговия управителен съвет (като юридическо лице БФАС не е заличено в търговския регистър), а националният лиценз за спортна дейност на територията на страната е препотвърден от ММС.

:: СБА преотстъпва спортните права на Автомобилна федерация на България, като се изчака задължителното „добро“ от ФИА, а след това ММС отново свика лицензионна комисия зарад АФБ, която трябва да получи нова национална лицензия и ново вписване в регистъра на мястото на досегашния № 002483.

Това означава време за две големи структури, за които АФБ едва ли е time priority.

Така ситуацията се усложнява много повече от тройно, ако се има предвид последното изречение от анализа за балканския синдром отпреди два дни – „…а сега, да видим какво още има да става.“ А „ще се случва много-много повече“. В началото ще има и публикации по вестниците, които през последните 4-5 години излизат само тогава, когато в спорта има скандали. После и ще им писнат и автомобилизмът ще изчезне дори и от хрониките. Не, не е голословно твърдение.  Факт е на системен анализ на публикациите и причините за тяхното появяване, който факт е лесно доказуем. Ето защо към лошия сценарий с гасенето на осветлението се прибавя и този, че на някому ще се наложи да пусне и вентилатора под купола на Цирка. Но никой от галерията, че дори и публиката, няма да се измъкне без кафявото по дрехите.

Още по-малко ще остане такъв, който в светлината на манежа да излезе с чистак бял костюм.

» Сигурно. Съдебното дело по шестте жалби за срещу вписването на управата на БФАС от Общото събрание на 21 април 2018 г.

» Несигурно. Постановяване на окончателното решението след края на първото съдебно заседание. Справка с действащи юристи сочи, че оптималният срок за крайно решение по подобен 3-инстанционен казус (Градски, Апелативен и евентуално Касационен съд), при добро темпо и без усложнения в хода на делото, е около година – две. Да припомним, че Дело № 4004/2014, водено от съдия Пламен Колев за списването на Владо Илиев като легитимен президент след избора му на 20 декември 2015 г. бе безкрайно кратко – 5 заседания и едва 203 дни. (виж ТУК)

» Сигурно. Свикването на лицензионната комисия към Министерството на младежта и спорта.

» Несигурно. Сроковете, в които това ще бъде направено, както и решението, което комисията ще вземе по въпроса за националната спортна лицензия на сегашния вариант на БФАС.

» Сигурно. До старта на първото състезание от националния спортен календар – Кърджали Фест от националното първенство-трофи (15 март) остават 48 дни, а до първия кръг от четирите класически дисциплини – Мемориал Валери Великов (6 април) – 70 дни.


» Несигурно.
Кой ще издава международните лицензи за участията на българските пилоти в чужбина, след като СБА си е отнела тези права по силата на Уведомителното писмо от 18 януари. Първите трима пилоти, които ще карат зад граница – Георги Янков, Петър Христозов и Светлозар Колев, печелят бонус заради това, че в румънското Ковасна регистрацията за участие може да бъде направена и с лиценза от 2018 г.

» Несигурно. Ситуацията около организаторите на международните ни състезания, които в очаквано проточващите се съдебно-административни процеси, не могат да разчитат на абсолютно никакви гаранции от централната спортна власт.