Потвърдено: Финал на спринта без публика във Видин на 7/10

  • Home
  • Потвърдено: Финал на спринта без публика във Видин на 7/10


ДИРЕКТОРЪТ на създаденото преди шест години видинско спринтово състезание – Иван Иванов-Жико (на снимката) е категоричен: „Каквото и да говореха през август, аз бях наясно, че спринта ще го има! На това състезание държим, но в усложнената сега здравна обстановка най-стриктно и безкомпромисно ще спазваме предвидените противоепидемични мерки. По-добре е да има финал без публика, но и да има сигурно и безпроблемно състезание“! каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Жико.

ВЕЧЕ Е НАПЪЛНО сигурно – финалът на първенството на страната в спринтовия вариант на ралитата ще е на посочените в календара за годината дати – 7/8 ноември, както и няма промяна в домакинството – Община Видин. Председател на орг.-комитета за шестото издание на рали-спринт Видин е кметът на града Цветан Ценков. С общото разбиране на общинските власти, които винаги са стояли зад тази надпревара, състезанието не само запазва датите си, но и най-важното, с което винаги Видин е привличал най-силните екипажи в дисциплината – единственият по рода награден фонд от 5000 лв. За годините от 2014-а насам, Община Видин е раздала точно 30 000 лв. на общо 18 екипажа, заемали в това време първите три места на почетния подиум в града. Основателят на тази единствена по рода си автомобилна надпревара, която до момента е единствената в спринта с пълна история – Иван Иванов-Жико обаче подчертава, че към чековете за първото, второто и третото място (съответно по 2500-1500-1000 лв. за екипажите – бел. ред.), общият награден фонд, който организаторите допълнително осигуряват е 15 000 лв. за материалните награди.

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
ОТ ПЛОЩАДА НА ЛЪВОВЕТЕ… зад оградите на военното поделение – така организаторите на ралиспринта във Видин ще допълнят и гарантират стриктното спазване за строгите изисквания на противоепидемични мерки.

„Преди час имах среща със заместник-кмета на града Борислава Борисова (на снимката горе) и всичко бе окончателно решено за спринта“, побърза да обяви пред сайта с новините в българския автомобилен спорт Жико. По неговите думи срещата с г-жа Борисова, която е заместник на кмета по хуманитарните въпроси и социалната политика, била колкото кратка, толкова и плодотворна за рали-спринта във Видин.

„Тя [Борисова] може да се смята, че е един от основателите на рали-спринт Вида и, както сама заяви, много добре разбира колко важно е това състезание и за Видин, и за региона. Още повече, че тази година надпреварата е финал, което означава, че шампионите за 2020 г. ще бъдат определяни именно тук.“, допълва Иван Иванов.

ЗАБРАНАТА В ПОСЛЕДНАТА заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за временни противоепидемични мерки на територията на страната, считано от 29 октомври, с която се разпорежда, че всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчни състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика, наложиха сериозни промени в обичайната схема на ралиспринт Видин. Главният организатор на надпреварата – АСК Жико Моторспорт, ползвае една и съща, рационална форма за състезанието, когато става дума за придружаващите самата надпревара елементи. А сега това означава, че домакините правят пълно пренареждане на обичайните локации, като всички дейности около състезанието – церемония по откриването, сервизен парк, първа стартова ЧК, както и закриването на надпреварата и награждаването, да бъдат на място, което позволява достъп единствено на състезатели, механици и служебни лица. По информацията на Иван Иванов, за тази цел е определена оградената територия и двата изхода на бившето гранично поделение във Видин 22 670, намиращо се в непосредствена близост до крепостта Баба Вида.

снимка: интернет

ЗАРАДИ СИГУРНОСТТА… Цялата колона, сервизният парк и боксове на отборите за шестото издание на ралиспринт Вида ще бъде преместена на територията на бившето военно поделение до крепостта Баба Вида.

:: Познатата от години пищна церемония по стартирането на спринта в събота вечер на пл. Бдинци, ще бъде заменена от церемониална обиколка по улиците на града от колоната на участващите във финала

за сезон 2020 автомобили.