Половината титли с решение от финала в неделя в Казанлък

  • Home
  • Половината титли с решение от финала в неделя в Казанлък


АНАЛИЗЪТ за възможните и невъзможните варианти около петте вакантни титли е направен на базата на неофициалното класиране, което както всяка година, сайтът с новините в българския автомобилен спорт води.

ПЕТ ОТ ДЕСЕТТЕ титли в скоростния шампионат в планинските изкачвания за 2018 г. ще бъдат решени този уикенд над Казанлък, когато след неделните финали към известните след края на Осогово 2018 г. пилоти, ще се присъединят новите имена. На площада в Богослов преди по-малко от месец Ивелин Йотков (Грийн Фокс-Моторспорт, БМВ Е30, НС2), Александър Димитров-Пъчката (Грийн Фокс-М-спорт, Ситроен Саксо, НС4), Павел Шенков (Дианел Рейсинг, ВАЗ 2105, НС5), Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2 R2, RC4) и Георги Митев-Рънара (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо, RC5) си подпечатаха титлите.   Но в четири от тях – НС2, НС5, RC4 и RC5 тепърва предстои да се определят имената на онези, които ще асистират на първенците. Главната атракция на шампионатния финал е битката за генералното класиране, както и тази в НС1, финал, на какъвто от дълги години не сме били свидетели. Първият и вторият – лидерът инж. Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9) и защитаващият титлата си Юлиян Телийски (Дунев Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) са разделени от само от 2 т.

снимка за rallyxpress: асен илиев
ОТ ШУМЕН ДО КАЗАНЛЪК… Въпреки множеството проблеми с автомобила, инж. Христо Манолов успя да запази лидерството от първия до шестия старт на първенството.

А това вече е повече от гаранция, че този шести кръг ще е крайно интригуващ. Ситуацията и в генералното, и в НС1 е почти идентична. Манолов е лидер в първенството още от домашния си старт в Шумен, позиция, която пилотът успя да удържи над Богослов въпреки огромните проблеми с мотора на „кавалериста“. Телийски има 2 победи срещу едно първо място на шуменеца, но шампионът има едно незавършване (Българка), когато реално се завърза интригата в шампионата.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

НАПЪЛНО ГОТОВ ЗА ЗАЩИТА НА ТИТЛАТА… Юли Телийски направи силен сезон, но главоболията в сливенското Българка му определиха позицията на догонващ. Първата титла може да стане реална за Манолов при положение, че спечели под вр. Столетов, или завърши до 4-о място, докато Телийски е по-назад от 5-а позиция. Възможността да се стигне до „хикс“ е в случай, че Телийски е 4-и, а Манолов – едно място назад (95:95), след което при определянето на шампиона ще влязат в сила допълнителните корективи. Но да не забравяме, че триото на най-бързите се попълва от миналогодишният победител и носител на рекорда на трасето Любен Каменов (Каменов Рали Тим, Мицубиши Лансър Ево 8), а това прави завръзката тройна. Без да броим и това, че Стефан Стоев (АРА Моторспорт, Силвър Кар ЕF10), на чийто автомобил трасето пасва идеално, а Дългия габровец няма победа с новия си болид.

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

ДВАМАТА ПРЕПОЛАГАТ, ТРЕТИЯТ РАЗПОЛАГА… Пътят към титлата и за Манолов, и за Телийски минава през рекордьора на Шипка-Дамасцена Любен Каменов.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ЧЕРЕН КОН… На трасето, което е най-благоприятно за болида на Дългия от Габрово, Стефан Стоев ще търси първата си победа с испанския си автомобил. В НС2 нещата са ясни – Ивелин Йотков (Грийн Фокс М-Спорт, БМВ Е30) е недостижим, независимо дали ще кара под Столетов или ще остане да почива в зад граница, така както планираше в Кюстендил. За разлика от останалите класове, тук е ясно, че Тихомир Балевски (Проспийд, Субару Импреза WRX), в отсъствието на временно заемащият 2-ото място Георги Василев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9, НС2), и намиращият се на 22 т. по-назад Ивайло Иванов (Флат Аут, БМВ Е36), правят шансовете на Балевски за второто място особено високи.

снимка за rallyxpress: петко станчев

ВИСОКИ ШАНСОВЕ… В отсъствието на сливенчанина Георги Василев, Тихомир Балевски получава бонус за вицешампионската титла. Ако обаче в Шипка-Дамасцена има и завръзка около титлата, и половин дузина пилоти, които непредвидимо могат да объркат всички сметки, това е НС3. В момента двойникът на Хю Лори – Косю Йорданов (Влъчков Рейсинг, Рено Меган) е начело с 68 т., а преследващият го Димитър Кондев (Грийн Фокс М-спорт, Опел Астра, ) може да заличи разликата и да седне в овакантеното шампионско звание Стефан Стоев. Победата на д-р Хаос и класирането му до 6-о място и завършване на Кондев след същата тази позиция, означава първа титла на Йорданов. Обратното може да стане, ако пилотът на Грийн Фокс М-Спорт завърши 1-и (93), а Йорданов е 6-и и по-надолу.

снимка за rallyxpress: петко станчев

СЪСРЕДОТОЧЕН ВЪРХУ ФИНАЛА… Косю Йорданов е приготвил близо три стотици от коне за Шипка, вярва, че състезанието ще се развива в негова полза. Какво обаче ще стане, ще зависи от това, как ще се представят Иван Влъчков (Дамасцена Алба, Хонда Сивик), Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо), Ивелин Чапанов (Грийн Фокс-М-Спорт, Рено Клио), Давид Будев (Влъчков Рейсинг, Хонда Сивик).

снимка за rallyxpress: петър минчев/maxphoto

ВТОРИ СТАРТ И ПЪРВА ПОБЕДА… В миналогодишното издание на Шипка-Дамасцена Иван Влъчков дебютира в планинския шампионат с катастрофа, но в кюстендилския финал записа първата си победа в дисциплината. Студентът от НСА е достатъчно бърз и агресивен, за да обърка плановете не само на пилотите от НС3. „О, аз съм напълно готов с едни 260 „коня“, надявам се всичко да се развива в моя полза“, оптимистично заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Косю Йорданов. Александър Димитров-Пъчката (Грийн Фокс-М-спорт, Ситроен Саксо) си върна титлата, която му бе отнета през миналата година. Сега за вицешампионското място на Пъчката от 2107 г. и в отсъствието на позиционираният на второто място до финала Ерменко Ерменков (Джордан Рейсинг Тим, Ситроен Саксо), Недялко Денев (Стара Загора, Пежо 106, 50) и Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик, 36 т.) ще имат тежка игра за него.

снимка за rallyxpress: асен илиев

ДВА СЕЗОНА ПО РЕД… Много вероятно е, Павел Шенков за пети път да завърши като най-резултатния пилот на сезона, взимайки победите в пет от пет състезания. Павел Шенков (Дианел Рейсинг, ВАЗ 2105, НС5, 125 т.) дублира и сезона, и титлата си от 2017 г. и най-вероятно в неделя след обед отново ще се превърне в най-ефективният пилот през годината. Далеч преди Кюстендил, Шенков остави битката зад гърба си, а в заявките за Шипка-Дамасцена отсъстват и Александър Борисов (Жико-Моторспорт, Опел Корса, 69 т.) – гарантираният втори в класа, и плевенчанина Искрен Пондев (Плевен Рейсинг Тим, Пежо 106, 55 т.).

снимка за rallyxpress: петко станчев

СИГУРЕН В СПЕЧЕЛЕНОТО… Александър Борисов не е сред записаните за Шипка-Дамасцена, но пилотът на Жико-Моторспорт не може да бъде изместен от съперниците си от второто място. А това е шансът на Велизар Добрев (Жико Моторспорт, ВАЗ 2105) да измести Пондев от третото място при едно добро представяне. „Предпочетох рали Сърбия, не само защото е любимата ми дисциплина, но и защото в няма да имаме [в нашия клас, RC3] бройка, за да се запишат точки, а и шампионатно класиране може да няма тази година…“, заяви преди да отпраши към Врънешка Баня Емил Денев-Прокурора (55.5 т.).

снимка за rallyxpress: асен илиев

ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ТРОЙКАТА… Дали бургазлията Петър Бакалов ще спечели битката за титлата в отсъствието на Емо Денев-Прокурора, ще се реши единствено от това, дали в RC3 на старта ще има толкова автомобили, че да бъдат записани пълен, а не половинчат брой от точки. Той води в класирането на RC3 с точка пред бургазлията Петър Бакалов (Вромос, Рено Клио, 54.5 т.), но обратно на очакванията на Прокурора, заявките в RC3 са три – освен Бакалов, заявени са още Росен Русев (ЕФКО Рейсинг Тим, Хонда Сивик) и Иван Ангелов (Флат-аут, Пежо 106). Така че каквото и да е класирането на Бакалов (ако класът се окаже с бройката за пълно класиране), бургазлията може да финишира под Столетов като първенецът на 2018 г. Пилот, който удвои точките си от 2017 и предсрочно завърши годината като шампион в RC4, е Динко Иванов (Стара Загора, Ситроен С2 R2, 104 т.). Заради минималната разлика между Никола Мишев (Ем-Ес Рали, Рено Клио, 72 т.) и  Димитър Божилов-Фокс (Дунев рейсинг, Ситроен Саксо, 68) на двамата предстои много тежък уикенд. „Не, не карам в Шипка-Дамасцена, но и да кажа, че още отсега титлата в RC5 за 2019 г. вече е вакантна – обяви за RallyXpress пилотът на Джордан Рейсинг Тим Георги Митев-Рънъра (Ситроен Саксо, 118 т.) – Имам още работа по семейната къща, дъщеричка ми се роди преди 2 месеца, така че догодина почивам…“

снимка за rallyxpress: петко станчев

НАЧАЛОТО НА ДЪЛГА ПОЧИВКА… Георги Митев-Рънъра вече е извън терена, ще почива година, ангажиран с малката си принцеса и семейната къща. Сигурно е, че Рънъра ще почива от участия, но подсказва, че ще има нов автомобил, по който ще работи през 2019 г., оставяйки догодина други да спорят за неговото първо място още от мемориал Валери Великов.   Десет са точките, които делят  Димитър Гочев (Стара Загора, Ситроен Саксо, 58) и Любомир Николов (Скорпион, Ситроен Саксо, 48 т.), което ще е третия вързан спор за среброто.

Да не забравяме, че висяща преди края на Шипка-Дамасцена е и отборната титла, която Дунев рейсинг загубиха, а новосъздаденият Грийн Фокс М-спорт (91) е на път да я спечели. Догонващият с 14 т. пасив отбор на БАМС е единственият, който реално може да застраши „зелените лисици“ и това да голяма степен ще зависи от класирането на Христо Манолов.

Ето как изглеждат най-важните факти от миналогодишното състезание под Шипка: