Полицая: 100 на 100 готови, още днес може да стартираме

  • Home
  • Полицая: 100 на 100 готови, още днес може да стартираме


НОВИ ПЕТ заявки са пристигнали от снощи до днес на обед на пощата на организаторите на Мемориал Валери Великов. Четири от тях са на местният АСК Стари столици: Мартин Сурилов (Мицубиши Лансър Ево 9), Огнян Христов (Рено Клио), Красимир Кръстев (Ситроен Саксо), Добромир Дочев (Сузуки Суифт), както и заявката на двукратния победите в Шумен и сегашен притежател на рекорда на трасето Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9), новите две регистрации от Русе Кар – на Огнян Патенов (Хонда Сивик) и Джингис Хасанов (ВАЗ 2107), както и на сливенския Скорпион за Любомир Николов (Ситроен Саксо).

ВРЪЩАЙКИ СЕ назад в последните пет сезона от планинския шампионат, за RallyXpress се налага извода, че за първи път шуменци са готови със състезанието точно седмица, преди първите пилоти да са започнали с частните си опознавателни изкачвания край Кьошковете. „Да, ако се наложеше и днес можеше да стартираме – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт Димитър Георгиев-Полицая, директорът на Мемориал Валери Великов.- Готови сме 100 на 100, състезанието може да стартира.“ Георгиев твърди категорично, че всичко по схемата е завършено, като и обичайните плащания към контрагентите от полиция, за аварийната и пожарната безопасност, както и за медицинското осигуряване, вече са направени. На публикувания в социалните мрежи плакат на предстоящия първи кръг от националния шампионат може да се открие една промяна, която не фигурира на трасето през миналите години. Става дума за втори шикан, освен традиционният, който се разполага на правата след старта. Новият ограничител на скоростта е маркиран и разположен на трасето върху дясното платно от пътя преди първия ляв обратен завой така, че допълнително да намали рисковете от ударите, които някои от пилотите правят с „тапицерията“ от обезопасителни гуми на паркинга пред Кьошковете.

снимка: александър спиров/apix
В ГУМЕНЕТА ТАПИЦЕЛИЯ НА КЬОШКОВЕТЕ… Във Валери Великов няма случай, в който пилот да не отърве първия тегав завой от пистата на Мемориала и да не се спре eдве ла не до бомбетата на зрителите на Кьошковете. Заради по-голямата сигурност тази година на правата е поставен импровизиран шикан (на снимката и схемата долу), който да ограничават скоростта на пилотите.

Както е известно на паркинга на парк-хотел Кьошковете не минава пролет, когато да няма поне един пилот, неуспял да се справи с първия по-сериозен ляв завой по трасето. „Да, такива бяха намеренията ни за сигурността, за да маркираме това място като импровизиран шикан – допълни Полицая. – Сигурно ще има промени и в рекорда на трасето, така малко ще се „позабави“ времето… Но пък от друга страна машините са по-мощни и може и [най-доброто постижение] да бъде коригирано през този уикенд.“

:: Да припомним, че най-доброто време, записано на 3350-метровото трасе в Мемориал Валери Великов принадлежи на шуменския ас и вицешампион за 2018 г. Христо Манолов (БАМС, Мицубиши Лансър Ево 9, НС1), изминал първия състезателен манш миналия април

за

1:45.40 мин със средна скорост от 114.423 км/ч.

ЕДНА ЗАЯВКА прави впечатление от постъпилите имена днес от шуменския клуб Стари столици и това е регистрацията за участие на местният ентусиаст и любител на ретро-автомобилите Огнян Христов (на снимката). Преди дългата пауза, през която редовните му контактите му със сайта за новините в българския автомобилен спорт RallyXpress неизменно започваха с “…а какво става с Мемориала?”, шуменецът за последно се яви на старта на Мемориала преди 4 сезона с Пежо 106, преди да пресече Ламанш и да потърси късмета си в Лондон. „На практика през всичките тези години, изкарани в Англия, все съм си мислил, че върна ли се у дома в Шумен, непременно ще си събера автомобил, за да се пусна във Валери Великов – обясни за RallyXpress Оги. – Сега сбъднах една от малките си мечти и задължително ще бъда на старта през следващия уикенд.“ По думите на пилота, девствено сребърното Рено Клио, зад чийто волан Христов ще се настани, е изцяло резултат на неговата близо 10-месечна работа, която е хвърлил по Клио-то, след като се е завърнал от Мъгливия Албион.

снимка: личен архив на огнян христов

ПОСТИГНАТА Е ЕДНА ЦЕЛ… Оги Христов позира със своето Клио, за което е хвърлил почти година труд.