Пл. Камбуров с пол-позишън в Бургас, слиза под рекорда си

  • Home
  • Пл. Камбуров с пол-позишън в Бургас, слиза под рекорда си

ПОСТИЖЕНИЯТА и времената в двата дни от заключителния старт в първенството на затворен маршрут и писта в Бургас могат да проследени на обичайния адрес

http://results.bg/

ПЪРВИ ПОЛПОЗИШЪН за този сезон в състезанията на затворен маршрут и писта записа пилотът на бургаския Вромос Пламен Камбуров (на снимката, Мицубиши Лансър Ево 9), който постигна две първи времена в двете квалификации. При второто си излизане на бургаското трасе в квалификациите на Серия Макси, с постижението си от 1:09.676 мин за обиколка, Камбуров подобри с 0.2 сек собствения си рекорд на това трасе. При първата сесия обаче Камбуров получи нерегламентирана помощ от механик на трасето и като резултат постижението му от 1:11.617 сек бе анулирано. С подобреното време от втората квалификация обаче пилотът на Вромос си осигури първото място на решетката за днешния финален кръг от шампионата за 2019 г.

снимка за rallyxpress: николай тодоров/стара загора
ПОД СОБСТВЕНИЯ СИ РЕКОРД… В самия финал на пистовото първенство пилотът на бургаския Вромос Пламен Камбуров взе пол-позишъна, но  подобри собственото си постижение на това трасе.

Втори, на секунда зад Камбуров е действащият шампион за 2018 г. и дублирал титлата си за този сезон Константин Маршавелов (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 9). Времето, след което пловдивчанинът спря хронометрите в най-добрата си обиколка за сесията е 1:11.181 мин. „Не карахме на 100% в днешната квалификация, дори използвахме само стари гуми в сесиите – заявява пилотът в специален прес-релийз, разпространен до медиите. – Причината е, че искаме да съхраним ресурса на автомобила, тъй като имаме планове да участваме в ОвърЛап Батъл (8/10 ноември) на пистата Серес.“

снимка за rallyxpress: николай тодоров/стара загора

ОСВОБОДЕН ОТ НАПРЕЖЕНИЕТО… След бургаските квалификации, които за Константин Маршавелов имат единствено протоколни значение, пилотът на КА2 Рейсинг Тим ще стартира от втора позиция. Трети и в двете излизания на пистата в съботните сесии е Васко Въжаров (Грейн Фокс Моторспорт, Опел Астра), който си осигури мястото зад гърба на Камбуров с времето от второто каране – 1:11.828 мин. Четвърти е Румен Киров (Старт-М Криводол, Субару Импреза) – 1:13.210 мин. „Доволен съм от квалификациите днес, особено от втората -казва в съобщение за медиите Камен Василев (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10). –  Последните две обиколки бяха много добри за мен, в тях постигнах и най-добрите си времена.“ Постижението на Василев във втората сесия е 1:13.641 мин. Състезанието в Бургас е второто за Василев на тази писта, след като той направи дебюта си именно на бургаското трасе в началото на миналия пистов сезон, когато завърши на четвърто място. За него съботата приключи с две пети постижения, като в първата сесия Василев  записа 1:15.432мин. В Серия Туринг всичко в квалификациите мина по „схемата Влъчков“, която младият софийски студент практикува от четири години насам – безапелационни победи в квалификациите, допълнени с първи места в неделните гонки.

Но за разлика от предишните състезания, в събота Влъчков (София Кар Моторспорт, Хонда Сивик) трябваше да води здрава битка, за да си осигури първото място. Във втората сесия той постигна 1:17.981 мин в самия край на последния тур, изпреварвайки изпревари само с 0.1 сек каращият сега за Грийн Фокс Моторспорт Косьо Йорданов (Рено Меган). В първата Иван също бе най-бърз с 1:18.762 мин.

Трети в решетката се нареди Стоил Неков (Хонда Сивик), следван от съотборника си в Елена Тим Стоян Апостолов (Хонда Сивик Тайп R). Заради  проблеми с електрониката на своя Сивик Кольо Карастоянов (София Кар Моторспорт) остана едва 6-и.

 „Постепенно научаваме трасето с тази кола, заяви Влъчков. – Другите пилоти са добре подготвени и конкуренцията е силна. Ще се борим за първото място.“

снимка за rallyxpress: николай тодоров/стара загора

И ФИНАЛЪТ ПО „СХЕМАТА ВЛЪЧКОВ“… Но този път студентът от НСА малко се озори срещу върналият се в българско състезание като пилот на Грийн Фокс Моторспорт Косю Йорданов. В Серия Спорт изненадата на бургаското състезание е Александър Антов (Автоцар, Хонда Сивик), който успя да се справи в края на квалификациите с реалният претендент за победата в шампионата Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик), постигайки време с 0.231 сек по-добро от това на русенеца – 1:20.536 мин. Действащият шампион за 2018 г. Симеон Симеонов (Стара Загора, Хонда Сивик) ще стартира от незавидната, особено след мъчителното за пловдивчанинът старозагорско състезание, 5-а позиция – 1:21.584 мин. На фона на общо-взето традиционната картина в първите три серии, в Купа Лада, точно както предвиди RallyXpress в дните преди писта Бургас, битката е Русе vs Благоевград. Или преведено на строго спортен език – вицешампионът Огнян Патенов (Русе Кар Моторспорт, Лада 2101) срещу притежаващият титлата от миналата година Иван Лишев (ДИАМО, Лада 2101). След съботните квалификации, които само подсказват колко напрегната ще е днешната битка на двамата, Патенов успя да се наложи над Лишев и в двете сесии – 1:23.676 срещу 1:24.854 и 1:23.865 срещу 1:24.608 мин. А това означава, че при почти изцяло решените още в Стара Загора титли, най-голямата интрига ще е именно в Купа Лада днес.  

снимка за rallyxpress: асен илиев

ВИЦЕ VS ШАМПИОНА… В квалификациите Патенов спечели, въпросът е дали и днес ще повтори успеха си срещу Иван Лишев?