Пламен Кралев и KRAF Рейсинг с впечатляващ BG-проект 2017

  • Home
  • Пламен Кралев и KRAF Рейсинг с впечатляващ BG-проект 2017


:: Европейския шампионат за туристически автомобили: 28/30 април – Монца; 12/14 май – Хунгароринг; 26/28 май – Нордшлейфе; 23/25 юни – Вилареал; 15/17 септември – Золдер;
6/10 октомври – Мост.

:: TRC Италиански шампионат за туристически автомобили: 5/7 май – Адриа; 2/4 юни – Мисано;

16/18 юни – Монца; 14/16 юли – Муджело; 8/10 септември – Имола; 22/24 септември   – Валелунга; 20/22 октомври – Монца.

БЪЛГАРСКИЯТ автомобилен пилот Пламен Кралев (на снимката), който е с най-много международни стартове измежду българските състезатели в пистовите дисциплини, се завръща на терена на европейското първенство за туристически автомобили (ETCC) с внушителен български проект. От началото на своята кариера като пистов пилот, Кралев е записал общо 102 участия във Ферари Челиндж, шампионатите на ФИА в GT3, откритото първенство на GT, GP2 и 42 старта в ФИА Формула 2. Кралев е единственият български пилот, който е стартирал на два пъти в сериите Льо Ман, включително в класическите 24 часови гонки на легендарното френско трасе. Това ще стане с първия роден автомобилен отбор, в който пилот ще е Кралев и който отбор, за разлика от всички предишни, в които пилотът е карал, ще е изцяло български. „Така ще можем да контролираме повечето от факторите в отбора“, заяви днес Кралев на специалната пресконференция, свикано по повод новия отбор и неговия дебют в ЕТСС този уикенд на пистата Монца. „Почти една година работихме по проекта – заяви за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът. – Отборът регистрирахме през април миналата година, днес направихме неговото представяне…“ Времето от миналия до този април е посветено на избора на най-оптималния шампионат и избора на възможно най-добрия автомобил, като реално Ауди-то се появява в гаража на софийския БАМС на 30 януари.

снимка: архив на rallyxpress

В ДЪЛБОКА ТАЙНА… Новото оръжие на Пламен Кралев – Ауди RS 3 LMS пристига в гаража на БАМС по обед на 30 януари. В същото време Кралев и екипът му работят по проекта KRAF Рейсинг. Ако за напълно новото Ауди RS 3 LMS изборът е бил лесен – една от първите коли, които е поръчана в Фолксваген Груп е тази, която бе представена пред медиите днес – то определянето на шампионата е по-дългия и труден процес. Голямата цел е това да бъде е шампионат на ФИА с голяма конкуренция с участието на един пилот („Когато са двама е трудно да се определи на кого е успеха“ – Кралев), а не частно първенство или маркова надпревара, в каквито Кралев е участвал преди, но в същото време и да е в Европа.

за rallyxpress снимка: тони тончев
С НОВАТА „ПУШКА“, С ПАРТНЬОРА-КУМЕЦ И С МЕНТОРА… Пламен Кралев, заедно със своя партньор от Ферари Челиндж и кумец Митко Илиев и ментора си Владимир Илиев позира пред своето Ауди RS 3 LMS на централния вход на Националния стадион Васил Левски.

„Смятах, че след като първите ми успехи дойдоха лесно, това е защото съм по-специален. Сега зная, че факторите, които трябва да бъдат контролирани и това е единственият начин, за да донесем успех на България“, категоричен е Пламен Кралев. Това е заложено във впечатляващия проект на Пламен Кралев – не е просто участия в два от силните пистови шампионати на Европа (паралелно KRAF Рейсинг ще участва в италианския шампионат на ТСС), а успех на български отбор в автомобилните пистови спортове. „Преди никога не бях фокусиран върху това да печеля шампионат, сега е точно обратното – да се спечели шампионат и титла.“ Кралев предвижда, че като се има предвид завръщането му в спорта след пауза от 5 години, това няма да стане от първата година, преди пилотът да влезе в оптимална спортна форма.

Затова е и италианското „направление“, което обаче Кралев може и да напусне във всеки един момент, стига резултатите му в ЕТСС са добри и акцентът трябва да бъде пренесен именно там.

ПЛАМЕН КРАЛЕВ смята, че е подготвен за началото през този уикенд, след като през последните три месеца е успял да навърти близо 2400 тестови километри на италианските Монца, Имола, Муджело, чешката Мост и на пистата в съседна Румъния. KRAF Рейсинг ще разчита изцяло на български екип („Без състезателните инженери, които ние нямаме в България!“ – Кралев), като механиците от отбора на БАМС на Димитър Илиев са били на тримесечен стаж в Ауди, за да се преквалифицират в техници за шампионата на ЕТСС и IТСС. Стартовете на пилота на KRAF Рейсинг са почти всяка седмица (виж календара горе), като в петъците на всяка седмица са свободните тренировки, в събота – квалификациите, а в неделя има два последователни старта с подреждане на решетката от съботните сесии и от класирането в първото от двете състезания.