Писта Стара Загора дебютира с нов рейс-директор на Дракона

  • Home
  • Писта Стара Загора дебютира с нов рейс-директор на Дракона


СТАРОЗАГОРСКАТА звезда сред пилотите и мултишампион на България в ралитата и планинските състезания Стефан Георгиев (на снимката) ще е пилотът на едно Мицубиши Лансър, което на писта Дракон-а ще играе ролята на кола за сигурност. Причините за избора на пилота на ЕФКО Рейсинг Тим за пилот на SCГ са две: Стефан Георгиев има не само огромен опит в тези състезания, но също е и един от автомобилистите, които имат най-много навъртени километри на това трасе.

СТАРОЗАГОРСКИЯТ кръг от шампионата на затворен маршрут ще отбележи двоен дебют този уикенд. Първият, че за цялата си досегашна история от 1999 г. насам, заралии ще домакинстват на калояновското трасе Дракон. И, втората – точно в този извънградски кръг, състезанието ще има третия си нов рейс-директор. След именият старозагорски ветеран при навигаторите Иван Тонев, след търновският му колега Валентин Бонев, най-важният и деликатен за всяко автомобилно състезание пост се поема от 38-годишният Тончо Тонев. „Може да се каже, че съм закърмен с този спорт, от малък съм по състезанията, което няма как да не се случи, щом съм племенник на Иван Тонев – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Тонев. – В спорта като съдия съм от повече от 20 години, но за първи път ще съм на подобна отговорна позиция. Както се казва, за всяко нещо има първи път.“ Тончо Тонев, подобно на повечето „ученици“, произведени в сливенските автомобилни клубове, е продукт на родния си АСК Стара Загора и в продължение на последните пет години неизменно е дясната ръка на директора Илия Бояджиев. Любопитното е, че през миналата есен Тонев „крадеше“ от занаята на Вальо Бонев, следейки го плътно по време на заралийския старт от шампионата през 2017 г. и попивайки всеки казус, който великотърновчанинът трябваше да решава по спешност на трасето в края на града.

снимка: rallyxpress
„КРАДЕЦЪТ НА ЗАНАЯТИ”… Тончо Тонев внимателно следи Валентин Бонев при изпълнението на процедурата обявяване на фаул-старта за два от автомобилите, участващи в писта Стара Загора 2017 г.