Писта Диамо: Какво казаха петимата победители от Серес

  • Home
  • Писта Диамо: Какво казаха петимата победители от Серес


НА ПОЗНАТИЯ САЙТ Май Лапс, както вчера, така и днес в края на деня, са поместени обновените резултати от състезанието край Калояново. Всичко от неделния ден може да бъде видяно ТУК.

ОРГАНИЗИРАНОТО от благоевградския АСК Диамо едноименно пистово състезание де факто бе последното от дългия и размествани едва ли не до последно календар на националната автомобилна федерация. Както обикновено Диамо направи стройно и добро състезание, както си му е обичая на благоевградския клуб, с което бе затворен и файлът на сезон 2018 г. Но този път, иначе приветливата гръцка Серес, се оказа не само студена, ветровита, но и дъждовна, свивайки посещенията извън отборите до минимум. Така че артистите в пистовото шоу изиграха своите последни пет роли пред празни трибуни. След писта Дракон и второто конфликтно състезание там в Серия Макси, за Серес оставаха да се решават въпросите единствено около това, кой ще е първенец в Серия Спорт и какво ще бъде решението на Националния спортен трибунал (то все още не е публикувано на страницата на БФАС – бел. ред.), за се разбере дали първенецът в Макси е бил ясен още край Калояново или за титлата на Маршавелов се е изчаквал финала в Гърция. Във всеки случай, при отсъствието на каквато и да е информация и резултати от сайта Май Лапс в хода на надпреварите (времената бяха обновени в понеделник след обед), сайтът с новините в българския автомобилен спорт реши, че най-добрата информация за битките в трите национални серии (Спорт, Туринг и Макси) и двата едномаркови шампионата – на Рейсинг Академия Енеос и Купа Лада, ще са разказите на победителите в тях. Всички петима, които стъпиха най-високо на подиума край Серес бяха категорични: много тежко състезание, в което за първи път от 9 години, откакто се провежда писта Диамо, дъждът е бил един от определящите фактори за класирането. Ето как описват своите победи петимата пилоти:

Кристиян Христов (ЕФКО Рейсинг Тим, Хонда Сивик, Серия Спорт): „Е, не е пълна победа, защото съм втори след гърка, но път от българите съм първи. Смятам, че стана добре, защото мястото на подиума го готвех не от съботата… Още в петък тренирахме на това трасе, което никога не съм карал до момента.

снимка за rallyxpress: мартин нацев и личен архив на кристиян

НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩОТО СЪСТЕЗАНИЕ… За младия старозагорец от всичките стартове в първия му сезон при автомобилистите, тъкмо Серес се оказва най-доброто, в което Кристиян разкрива част от потенциала, който след картинга е натрупал „при батковците“ и в което ученикът постига целта си – да изпъкне в конкуренцията на Серия Спорт. „Не, нямаше как да стигна го [Христос Киртиос], но опита от петъка беше много добър. Тогава опознавах пистата, направих около 60 обиколки и учех траекториите, така че състезанието стана много добре. Дори успях да падна в тези тренировки до 1:33.3 мин за един тур. Сашо [Александър Димитров] и Диан [Куманов] влязоха в първия завой. После първо изпреварих Диан в първата обиколка, след него и Сашо – във втората или третата… Но постигнах онова, което исках – да изпъкнем!“

Стоян Апостолов (Елена Тим, Хонда Сивик Тайп R, Серия Туринг): „Винаги съм се старал колата ми да бъде в безупречна кондиция, а сега имах и много хубаво окачване, и добри гуми, които не ме подведоха. Както се казва – на старта оставих предните да се наиграят, след което се откъснах и започнах постепенно да увеличавам темпото си. Пред мен бяха Давид Будев (Влъчков Рейсинг, Хонда Сивик) и Станислав Паришков (Дианел Рейсинг, Опел Астра), като стремежът ми беше да ги принудя и те да увеличават темпото си, но Паришков направи грешка в десния след дългата права и ми поднесе подарък.

снимка за rallyxpress: мартин нацев

СИЛНО ГРЪЦКО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА БАЙ СТОЯН… След като остави тези отпред да се наиграят, Апостолов (на третата позиция) предприема атаките си (горе), за да стигне до победата на Серес и задоволството от един завършен сезон с първо място в Туринг-а (долу). Беше тежко състезание, защото в един момент и дъжда се усили, а на едно от местата пистата има четири кръпки с четири различни настилки и заедно с усиления дъжд никога нямаш вярната точка на спирането. Имаше момент, в който може да се завъртя и реших, че не трябва да се рискува и да се кара на лимита. Доволен съм, разбира се. Много съм доволен…“

Румен Киров (Старт Н, Субару Импреза WRX, Серия Макси): „Познавах пистата от миналата година, когато обаче карах само двете квалификации, преди да отпадна. Но мисля, че сега нещата дойдоха на мястото си от идеалната комбинация между мен, автомобила и гумите, които не ме подведоха. Не, не с падам по дъжда, но от опита, който имам в рали-кроса, завалялият дъжд ми помогна. Всъщност имах секунда да реша каква траектория да направя в момента, в който колата на Пламен [Камбуров] дефектира. Да кажем, че това не е точно първата ми победа.

снимка за rallyxpress: мартин нацев

СЕКУНДА ЗА РЕШЕНИЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ… В двойния дъждовен шлейф, оставят от Камбуров и Маршавелов, Киров взема най-правилното решение, за да атакува първото място. Първата беше на писта Дракон, но нали не са обявили какво е решението на трибунала и там [на Дракона] нямаше награждаване. Имах няколко възможности за атака, но не бяха абсолютно идеалните, а за да не създавам конфликтни ситуации, не го се пуснах. Възползвах се от момента, в който на дългата права Пламен [Камбуров] получи повредата и намали. Всъщност моята позиция бе най-неизгодната от тримата в челото, защото освен дъждовните пръски от двамата, в този момент се към мен идваше и синкавия пушек от мотора на  Камбуров. Трябваше да избера траектория, обратна на тази, която ще вземе Маршавелов. Той то направи отляво (задминаването на Камбуров – бел. ред.), а аз, през тази тройна пелена – минах отдясно. Стана в или в 7-ата или в 8-ата обиколка.“ Както самият Камбуров казва в разпространеното за медиите съобщение, още в петък той поискал от екипа повече мощност за Мицубиши-то. Но както научи RallyXpress от човек в екипа на пилота на Автотранс „… в 6-ата обиколка моторът, който в събота „звънкаше“, просто гръмна…“. Според източникът на сайта, в края на сезона, както и повечето пилоти, така и екипът на Камбуров „отидохме на Серес с това, което е „останало“…).

:: Доколко сериозно е било гръмването на агрегата на Камбуров (горе) може да си направите сметката сами по това, че в предното стъкло на движещата се след софиянеца „ево-десетка“ на Маршавелов има две пробойни от летящите шрапнели, като част от стъклото от по-голямата (горната), се е разбило в гърдите на пилота (на снимката долу).

Венцислав Станев (КА2 Рейсинг Тим, Ауди А4, Купа Енеос): „О, не, никаква аванта, без значение, че съм шампион още от предишното състезание! А и не беше лесен кръг, защото Кольо [Карастоянов] ми взе старата, преди си върна лидерството. Само вземете резултатите от писта Дракон, за да видите, че в Купа Енеос всичко е много-много истинско – в квалификациите, всички ние сме побрани в рамките на половин-една секунда! Беше трудно и напрегнато, защото Кольо водеше 3-4 обиколки, преди да направи грешка в обратния завой на трасето.

снимка за rallyxpress: мартин нацев

„НЕНАСИТЕН“! ИСКА ВСИЧКО ОТ ВСИЧКИ СЪСТЕЗАНИЯ… Макар да спечели титлата и втория сезон на КА2 Рейсинг Академия Енеос Къп, Венци Станев не само взе квалификацията и състезанието на Серес, но и стана пилотът, спечелил 70 на сто от всички надпревари от първия официален сезон.

Огнян Патенов (Русе Кар Моторспорт, ВАЗ 2101, Купа Лада): „Спечелих половината от шампионата и загубих титлата от Иван [Лишев] с една точка! Както вече веднъж казах пред сайта, във всяко състезание тази година, в което не съм имал технически проблеми, съм завършвал като победител. Сега тук стана обратното! Купих специален шпер, защото Серес е идеална за автомобилите със задно предаване. Оказа се обаче, че новия шпер (идеята беше нов шпер с по-дълъг диференциал) не работи. Преработихме го между тренировките –пак не работеше добре. Така че в неделята карах без шпер, описвах широки завой, за да се държа на трасето, но пък от това много много губех… И този дъжд…“

снимка за rallyxpress: мартин нацев

ТОЗИ ПЪТ НАОПЪКИ… За първи път през сезона Оги Патенов имаше проблеми с колата, но този път те не му попречиха да спечели първото  място на Серес.