Пирели готви Чинторато за първо дъждовно рали

  • Home
  • Пирели готви Чинторато за първо дъждовно рали

НОВИЯТ Пирели Чинтурано Р7 е разработка която фирмата прави още през 2009 г., а сегашния и вариант ще се появи за първи път на старта в Загреб през май. Това е продукт, който непрекъснато се актуализира и подобрява благодарение на тясното партньорство между пирели и световните производители на премиум автомобили. Инженерите на Пирели, чрез интензивна програма за научни изследвания и разработки, излязоха с продукт с високи нива на технология, способни да преодолеят типичните компромиси, свързани с гумите.

В ПИРЕЛИ са изключително доволни от своето завръщане в световните серии по рали тази година и основание за това са двата отиграни кръга от шампионата за 2021 г. – Монте Карло с лед и сняг и изцяло „бялото“ Арктик Рали Финландия. След като излезе  от това първенство през 2010 г. заради рязко променените правила и в продължение на 11 сезона бе „втората“ сила, след френските Мишлен, за този сезон италианците спечелиха търга на ФИА и станаха изключителният доставчик. Те са оторизираната фирма, която снабдява екипажите от основния шампионат, така и за тези от поддържащите го серии на WRC2, WRC3 и Джуниър WRC. „Много сме доволни от това, което сме направили. И двете събития преминаха добре и, да не забравяме, при зимни условия не е толкова лесно да се направи перфектният тест на гумите, когато не можете да сте толкова сигурни във времето, което ще намерим в състезанието.  – заяви преди дни за Аутоспорт Теренцио Тестони, който е ангажираният за първенството представител на Пирели. „В Монте беше истинско предизвикателство да разберем как ще се развие пътят по отношение на топящ се сняг или замръзващ дъжд. Във Финландия тествахме с отборите в много студени условия, но когато ралито започна, имахме „топлина“ почти 30 градуса повече, отколкото при някои тестове.“

снимка: фейсбук страница на ил чоко рали
БЕЗ ШУМ И НА „ТЪМНО“… Италианците Андреа Круньола/Пиетро Омето прекарват своя Хюндай i20 R5 през един от дъждовните скоростни етапи на 44-ото италианско рали Ил Чоко, използвайки Чинторано Р7.

Сега италианците ще излязат за първи път върху асфалт по време на дебютното хърватско рали от WRC (22/25 април). Предвижданията са за дъждовно състезание, което кара екипът на Пирели да се готви още по-старателно, въвеждайки за третото от ралитата в първенството тази година. Неофициална информация, за която се говореше усилено по време на 44-ото издание на Ил Чоко бе, че екипажът на Хюндай Италия Андреа Круньола/Пиетро Омето са използвали за своя Хюндай i20 R5 именно новата гума Чинторано Р7, правейки проверка на поведението на гумата на етапите, които бяха мокри по време на ралито. Така че новият вариант на твърди Р7 фактически ще дебютират в WRC, след като меката опция бе предлагана още по време на рали Монте Карло.

Да допълня, че интензивността на подготовката на Пирели в този сезон върви с известно забавяне (предизвикано от корона-пандемията – бел. ред.), а тестовете на Тойота в Испания са били посветени и на това, какви ще бъдат показателите макадамовата версия Пирели Скорпион и как за тази гума ще се изкажат първокласни пилоти ка тестовият финландец Юхо Ханинен и световният шампион Себастиян Ожие.