Още един сезон за Тако с Тойота Газоо

  • Home
  • Още един сезон за Тако с Тойота Газоо
Още един сезон за Тако с Тойота Газоо

ПИЛОТЪТ на Тойота Газоо Рейсинг WRC Такамото Катсута (на снимката), който и изпълнява японската програма на фирмата в WRC челиндж, ще има продължение на своето развитие с нов и пълен сезон през 2022 г. Това продължение ще е с напълно новият хибриден автомобил на Тойота GR Ярис Рали 1. Решението за това идва, след като пилотът показа значителен напредък в развитието си и след 2019 г., когато стартира участието си с Ярис WRC, постигна някои особено впечатляващи резултати досега през 2021 г. Японският пилот завърши в челната шестица в първите три кръга на сезон, преди да заеме четвърто място както в Португалия, така и в Сардиния. След това той записа впечатляващия си първи подиум при завръщането на легендарното Сафари Рали Кения Rally, когато стигна до второ общо място. През 2022 г. WRC навлиза във вълнуваща нова ера с въвеждането на хибридна мощност и Катсута ще кара един от GR Yaris WRC Rally1 във всичките 13 кръга за нов отбор на Тойота, чието название ще бъде допълнено с „некст генерейшън“. Негов ко-пилот ще бъде Арон Джонстън, който за първи път се състезава заедно с Катсута във Финландия по-рано този месец. Ирландецът пое ролята на щурман за японеца, след оттеглянето на Дан Барит, изиграл ключова роля в развитието на пилота през последните три години. Юхо Ханинен, който като тест пилот за Тойота Газоо Рейсинг Тим, на когото се падна горямата и отсновна работата по разработването на GR Ярис WRC Рали 1, ще продължи да напътства и съветва Катсута в ролята му на инструктор в програмата.

снимка: прес-сървиз на тойота газоо рейсинг тим
ЗАПОЧНАХА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ… Арон Джонстън и Тако – начало преди месец и продължение с пълен сезон догодина.

Такамото Катсута: „Този ​​сезон беше много добър за мен. В началото го правех стъпка по стъпка и резултатите ставаха все по-добри и по-добри. В крайна сметка завършихме на подиума в Кения, което беше много специално усещане. След това нещата бяха малко по-трудни, но аз научавам много от тези тежки моменти и се надявам, че това ще бъде полезен опит за в бъдеще. Очаквам с нетърпение следващата година и новото поколение автомобили, които ще бъдат много интересни и предизвикателни. Много ще се променят и наистина се вълнувам да видя как се чувства всичко в колата и какво можем да постигнем. „Също така очаквам с нетърпение да продължа да работя с Аарон; ние вече имаме много добри отношения и съм сигурен, че можем да ги направим още по-силни, като правим повече ралита заедно. Искам да благодаря много на Дан за огромната му подкрепа от 2016 г. Без тази подкрепа нямаше да постигна нито един от добрите резултати, които имахме заедно.“ Той ми даде толкова много съвети и имахме много забавни моменти и все още ще работим в тясно сътрудничество извън колата. Благодарим на Тойота Газоо Рейсинг за тяхната подкрепа. Щастлив съм, че работя с този екип и ще продължа да работя усилено, за да постигна добри резултати.”

Юхо Ханинен (инструктор на Програмата Тойота Газоо Рейсинг Челиндж): „Наистина съм щастлив, че Такамото отново ще получи възможността да направи пълен сезон на най-високото ниво на WRC. След като кара повечето ралита през този сезон, той отново ще има повече опит, когато сезонът започне в Монте Карло. В същото време има много нови неща с новия Рали 1 и той ще трябва да се адаптира към това. Вярвам, че това, което Така направи тази година, ще бъде доста добър подход за него и през следващата година: да го вземе стабилно в началото и в края на ралита, да постигне добри резултати и да изгради увереност, очаквам с нетърпение следващата година.”