От Швейцария Петков обмисля да се пробва НАСКАР в Щатите

  • Home
  • От Швейцария Петков обмисля да се пробва НАСКАР в Щатите

ЖИВЕЩИЯТ и работещ в Швейцария български пилот Мирослав Петков (на снимката), за когото през последните три-четири години няма европейска дисциплина на писта, в която той да не се е пробвал с тестове или участия, сериозно е хвърлил око на американските серии НАСКАР. „Имам предложение през зимните месеци да карам в долните дивизии на НАСКАР във Флорида“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът. Предложението е страшно примамливо и Миро няма начин да го подмине с лека лъка. „Причината е, че дори и в по-ниските дивизии в Америка има приличен награден фонд.“

Дали това може да стане, дали българинът ще успее да бъде достатъчно бърз, за да кара на овално трасе автомобил с около 700 „коня“, пакетиран отвсякъде от конкуренти е въпрос, който засега няма отговор и за самия него.

„Но ще започна с тест на 17 август на холандския овал Верней, половин миля, където колите от европейската серия НАСКАР се движат със средна скорост около 200 км/ч“, допълва Петков.

снимка: личен архив на мирослав петков
ПЪРВИЯТ ОВАЛ, НА КОЙТО ЩЕ СТЪПИ… Точно след 33 дни, Миро Петков ще може да кажа дали е бил достатъчно бърз на Венрей Рейсуей и да прави разчети за евентуална американска програма в НАСКАР.

Миро, в чиято лична колекция от тестове липсва единствено автомобил от чудовищните американски коли, сериозно обмисля въпроса при успешно представяне на Венрей, дали да не прекоси Атлантика и да се пробва при янките.

„О, добре съзнавам, че там са страшно корави момчета и пилоти, които не пускат леко-леко нови хора в своя „клуб“, категоричен е българинът.

Предложението за тестовете на Венрей, а вероятно и за една бъдеща американска автомобилна авантюра идва от германецът Стефан Оберсдорфен, който е собственик на отбор в евро-НАСКАР и е предложил на Петков тестове с един Лейт Модел V8.

снимка: личен архив на мирослав петков
НЕНАСИТЕН ЗА СЪСТЕЗАНИЯ… Трета поредна година Мирослав Петков прави и невъзможното, за да кара в европейски серии, използвайки всеки един от малкото свободни уикенди.

„Всичко ще зависи от тестът на Верней“, категоричен е Миро Петков. Но както е позната неговия ненаситен характер за състезания и различни автомобилни авантюри, по-скоро отговорът е, че през зимата българинът много вероятно ще се пече и на слънце във Флорида.

снимка: личен архив на мирослав петков

НА СТАРТ ПОЧТИ КАТО В АМЕРИКА, ВЪТРЕ – ПОЧТИ КАТО В СПАРТА… Стартовата процедура на Венрей Рейсуей: 8-цилиндровите Лайт Модел са подредени и чакат началото. (на малката снимка) Кокпит и седалка като в Спарта: никакви удобства, за лукс да не говорим…

Иначе причината за подобна радикална промяна на европейската му експанзия е и във факта, че използваната под наем формула Ван Диемен RF02 в европейския шампионат Карбония къп, е продадена от Томас Хабр и до края на сезона ще се наложи да кара по-старата кола, с която се състезава през миналата година.

„Като пилот плановете ми за тази година бяха да се концентрирам върху Карбония къп. Ван Диемен RF02 се задвижвана от мотоциклетен двигател Кавасаки (200 к.с., при 13 000 об./м.) и макар да е в най-малкия клас 1400 куб. см, лекотата ѝ (тегло 437 кг.) и много добра аеродинамика ми позволяват да се боря в челото с колите от Ф3 с 2-литрови мотори.

„Първото състезание беше на Мост през април. Там за пръв път карах RF02, и още от началото колата много много ми хареса. Отне ми време да свикна с аерото на колата. Но благодарение на телеметрията и това че отбора е местен и има перфектни настройки за тази писта успях бързо да напредна.

снимка: личен архив на мирослав петков

ПРИНУДИТЕЛНА СТЪПКА НАЗАД… След като сезон 2018 започва за българина с новия Ван Диемен RF02, сега Миро ще довърши годината със стария болид, който е карал в миналия шампионат.

„За пример на Мост има един бърз завой, който в първата тренировка взимах с 150 км и 1.6 g странично натоварване , но благодарение на телеметрията до квалификацията успях да се кача до 180 км и близо 2.0 g! В самото състезание завърших втори в класа и пети в общото класиране!

„След това, през май – на унгарската писта Панония Ринг. На тази писта преди почти 20 години направих дебюта си с формула. Трасето е с дълги бързи завой, който идеално пасват на моята кола, и в една от тренировките успях да постигна второ време в генералното класиране. В квалификацията и състезанието завърших втори в класа и четвърти в групата.

„На Панония ринг разбрах че главния ми проблем през този сезон ще е физическата ми подготовка. Кола с такава аеродинамика изисква много добра кондиция.

„Третия кръг от купата беше на Хунгароринг. Първата тренировка започна зле, след като още в първата обиколка отказа бензиновата помпа. Хубавото беше че имахме още две тренировки. Времето беше много горещо 32º. Успях да направя добър старт от 6-а позиция и започнах да се боря с колата отпред.

„След две обиколки температурата на водата беше много висока, за щастие на пистата излезе кола за сигурност и това ми даде шанс да охладя мотора. След рестарта за две обиколки успях да карам на ръба, но температурата отново се покачи критично и ми се наложи да върна газта и да пазя позицията си. Все пак завърших 6-и отново втори в класа!

„Така сега след три състезания се намирам на трета позиция в генералното класиране и второ в класа си (D1). Следващото състезание е на Словакия Ринг, но то никога не е било в програмата ми, тъй като се намира в период когато изцяло работа по подготовка за 24 часа на Спа. А след това остават Силезия Ринг и отново Мост.

„Иначе основното ми занимание тази година е програмата на Лексус с RC-F GT3 и от началото на годината това отнема и много от личното ми време. Зимата имахме шест теста включително и един 24 часов, и макар началото на сезона да беше трудно успяхме да спечелим два подиума и победа в 1000 км на Пол Рикар.

„Сега предстои 24 часа на Спа, най важното състезание за нас през сезона.“