Отиде си още една от шведските легенди

  • Home
  • Отиде си още една от шведските легенди

ИЗВЕСТНИЯТ шведски пилот на СААБ и Порше Уке Андерсон, 77-годишен (на снимката), е починал преди два дни в резултат на сърдечен удар, съобщават шведски медии. В последните години на легендарните шведски автомобили, той е пилот на марката, която печели шведското рали от европейското първенство, а по-късно през 1966 г. и Бритиш Гълф Лондон Рали. Година след това Андерсон започва да се състезава за Порше  и отново печели Бритиш Гълф Лондон Рали, когато е приложена тридневната схема на ралитата. След това шведът прави… 20-годишна почивка в спорта, завръщайки се през 90-те години като частен пилот на Мицубиши гр.N. След това, отново с Порше, но вече в историческите състезания, Андерсон печели британското Чаръктерс RAC, като през 1994 г. става първенец на европейското първенство на ФИА за исторически автомобили. След този период, шведът на два пъти е победител във финландското 1000 Езера за исторически автомобили, както и състезания от тази категория в Германия, Белгия и Норвегия.

Периодът на Уке Андерсон в СААБ се покрива с края на активната кариера на Ерик Карлсон. Фамилията Андерсон е съвпадение с тази на друга шведска звезда от автомобилните ралита – Ове Андерсон, починал на 70-годишна възраст през 2008 г.

снимка: мартин холмс рали
1994 Г., С НАЙ-ДОБРИЯ АВТОМОБИЛ… Уке Андерсон позира с автомобила Порше, донесъл му победата в европейския шампионат на историческите автомобили.