Определят стартовете да са през 30 сек. вместо на минута

  • Home
  • Определят стартовете да са през 30 сек. вместо на минута

СТАРТОВЕТЕ в квалификациите днес и в утрешните състезания ще бъдат на всеки 30 секунди, а не както е стандартната процедура в българския шампионат на планински изкачвания. Такова решение взеха  спортните комисари на Мемориал Валери Великов на своето първо заседание днес по обед. Причината е в небивало дългият списък с участници, които са заявени за старта на квалификациите днес. След края на техническия преглед окончателният списък с участващите автомобили е 69. Ако се спазва минутната стартова процедура, при манш от по около 80 мин. чисто състезателно време. Това означава чисти 4 часа, без да се броят две задължителни почивки от по 30 мин между първия и третия манш. Квалификациите днес започват по програма в 13:30 ч. и при 5-часово, абсолютно „чисто“ каране от всички пилоти, финалът би трябвало на теория да е около 18:30 ч. Да припомним, че стартовата процедура в европейските състезания, където бройката от над 70-80 автомобила е обичайна, е именно през 30 сек., като процедурата приема, че на стартовата линия пилотът може да остане 20 сек, а след тях, ако не потегли, се отстранява от старта. Другото важно решение на спортните комисари в Мемориал Валери Великов е, че получилият новия си автомобил от Испания Силвър Кар EF-10 Стефан Стоев (АРА Моторспорт) ще участва в състезанието единствено в генералното класиране.

снимка: петър минчев/maxphoto
ПЪРВИ ОПИТ…  Комисарите на Мемориал Валери Великов постановиха, че пилотът на АРА Моторспорт ще се бори единствено за генералното класиране.

Причините се две, първата от която е, че реално Стоев получи автомобила си, след като Допълнителния правилник на Мемориала бе публикуван. И, втората – техническа грешка, допусната в Годишната наредба на БФАС за 2018 г., където преместването на една скоба, поставя Стоев извън надпреварата на НС1. Грешката е в мястото на поставянето на скобата, която в този си вариант, поставена пред „…и останалите категории SC (спорт карс, каквато е двуседалковата ЕF-10 на Стоев) вади Дългия от надпреварата на НС. Според техническата комисия скобата трябва да бъде поставена пред SS (сингъл ситър – едноместни автомобили). Това означава, че евентуално повторно решение на спортните комисари в Благоевград би върнало правото на габровския пилот да се състезава в най-високата категория от планинския шампионат.

колаж: rallyxpress

ИЗВАДКА ОТ ГОДИШНАТА наредба на БФАС и скобата, която технически е поставена неправилно. Въпреки отказа си от участие в състезанието още преди два дни заради незавършената подготовка на своя „саксофон“, Петър Поломски (ББЦ България) ще е в колоната и за втори път след миналата пролет, ще бъде една от осигуряващите коли с №04. „Поисках от организаторите тази възможност, след като съм платил всички такси да участвам и те бяха любезни, за да удовлетворят тази молба“, каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Петър Поломски.  

През 2017 г. административни неуредици на пилота го извадиха от състезателната колона, за да го изпратят насами челото й.