Ожие спечели титлата в самия край на хаоса

  • Home
  • Ожие спечели титлата в самия край на хаоса

СЕБАСТИЯН ОЖИЕ (на снимката) спечели шестата си световна титла в последния етап на Рали Австралия, след като двамата му претенденти му бяха принудени да напуснат състезанието: Тиери Нювил с ликвидирано задно дясно окачване и От Танак, който излезе от пътя с грешки при шофиране, създадени при коварните атмосферни условия. Яри-Мати Латвала спечели първото си състезание в WRC след 21 месеца, 50-ата победа на Тойота в световните серии, което доведе отбора на Газоо Рейсинг Тим до титлата на ФИА за производителите. Това става на втората година на активна конкуренция на финландския отбор. И тримата пилоти на Тойота бяха начело на събитието, единственият друг отбор, който бе начело, беше Ситроен, заради който Мадс Остберг беше в челото на третата част от Австралия, преди да се забави с трудности при управлението. Ожие успокои негативния си хендикап, когато стратегията на M-Спорт намали този проблем през втория ден, след като тимът уреди както Елфин Евънс, така и Теему Сунинен да пожертват общите си позиции.

снимка: motorsportmonday
ШЕСТА ПОРЕДНА… Себастиян Ожие сочи с пръст своя навигатор Жулиен Инграсия, показвайки едновременно, че той е №1 сред ко-пилотите, а също и че двамата пак са на върха.

Ожие се превърна в шампион, като не се изненада от обстоятелствата и не направи никакви грешки, въпреки че точно в това рали имаше много малко възможности, за да покаже своето темпо.   Тази титлата беше единствената от шестте , която французинът постепенно смяташе, че тази година не може да спечели. Той трябваше първо да преодолее неудобството от регулаторните последици при трите победи в началото на сезона и да се измъква напред в колоната при първия ден от състезанията, оказвайки се обикновено в тежко и неблагоприятно положение.

снимка: motorsport.com

БЪРЗ, НО НЕ КАКТО ОБИЧАЙНОТО… Към шестия си трон Ожие получи авантаж и от отбора си… След това трябваше да завладее умствения шок, причинен от силно противоречивото отстраняване на допълнителните шампионатни точки поради нарушението в Мексико. Но всичко това му спечели повече решителност и сила към целта и в последния ден в Австралия той показа, че титлата наистина се е превърнала в най-впечатляващия шофьор на своето поколение. Това беше особено емоционален повод в щаб-квартирата в Кофс Харбър, тъй като той вече беше поръчан да напусне шампионата на производителите на М-Спорт 2017 и да се върне там, където започва кариерата си през 2008 г., за да кара следващата година за Citroen, сезон четвърти и последен в сериите на производителите.

снимка: motorsport.com

САМО ЗА ДВЕ ГОДИНИ… Финландският Тойота Газоо Рейсинг върна старата слава на японската марка само след две години в сериите, припомняйки последната тила на Тойота от 1999 г.   Ожие стартира събитието като временен водач в класирането за титлата и когато Австралия започна да се развива, задачата на Ожие бе единствено да завърши пред Тиери Нювил, докато Отт Танак не само трябваше да победи, но Ожие трябваше да завърши на шесто място като цяло, в зависимост от това кой ще спечели допълнителни точки в пауър стейджа. Тъй като в петък след обед Ожие се оказа в неблагоприятно положение заради неговото движение, той се намираше само на 10-о място, като очакването беше, че на следващия ден ще има по-големи затруднения. Те биха идвали от правилата за обратния ред за стартиране в Дни 2 и 3. M-Спорт направи „необходимите поръчки“ в екипа, но това само придвижиха Ожие само до седмото място и когато стигна до 6-ата позиция, заплахата на Танак беше отстранена.

снимка: motorsport.com

ЛОШО СКАЧА, ЛОШО СЕ ПРИЗЕМЯВА… Надеждите на белгиецът Тиери Нювил за световната титла катастрофираха в Австралия, след като пилотът буквално ликвидира задната лява част на своя Хюндай. И ако Ожие не правеше грешки, междувременно Танак му правеше услуги, скачайки лошо и почти излизайки от трасето, а после и повреждайки колата. Тогава остана проблемът с Нювил. В петък следобед белгийският Нювил беше на седмо място, но след това пропадна на 10-о място, закачайки се в крайпътна банка, която проби гума и след това поврежда аеродинамиката отзад вляво. Петък вечер Ожие се представи в силна позиция за титлата, но не и за победа на събитието, след като след ремонтите по Ярис-а Танак отново се появи, а това беше шансът Тойота да гарантира, че ще спечели в Австралия…   От събота сутрин до двата последни етапа на финала, пилотите на Тойота излязоха 1-и и 2-и, а титлата на производителите беше гарантирана. Вторичната им загриженост беше дали да се даде възможност на Танак да изпревари лидера Латвала, дори ако тази маневра разтърси надеждите на Танак и му попречи да бъде шампион при пилотите. Тази дилема се оправяше в последната сутрин, когато Танак излезе, и чрез пациентската подкрепа на третия си шофьор Есапекка Лапи Тойота все още спечели титлата, която пожелаха. Въпреки отпадането на Нювил и липсващите етапи на Микелсен след излизане извън пътя и рестартиране на участието му, Хюндай се класира на второ място в сериите на производителя, благодарение на второто място на Хейдън Падън. M-Спорт спечели точки с пето място (Ожие) и шеста позиция (Евънс), след като седмият поставен автомобил на Сунинен беше прекалено повреден по време на предпоследния етап, за да може да се справи с пауърстейджа.

снимка: motorsport.com

КРАЙ НА ПАУЗАТА… Финландецът Яи-Мати Латвала не само спечели първото си рали в световните серии след 21 месеца, но и имаше решаващ принос за световната титла на тима си при производителите.. Що се отнася до Ситроен и Остберг, той напълно се възползва от неговата работа и ръководи събитието от третия до десетия етап, преди променливите условия да доведат до лош избор на гуми и проблеми при управлението, които го забавиха. „Колата C3 WRC е много чувствителна към променящите се условия, но въпреки това съм удовлетворен, тъй като не бях се състезавал два месеца (той пропусна Каталуня) и не направихме предварителни изпитания с Австралия“. Третото му място направи димната завеса около ужасяващото за неговия съотборник Крейг Брийн австралийско рали.    Сезонът завърши с много въпроси без отговор, между които и бъдещето на втория и третия финиширали пилоти в Австралия, които все още чакат да разберат какви програми да се очаква да бъдат предложени през 2019 г.

Комплектът на Строен беше неуверен, докато Себастиен Льоб не реши какво да направи – дали е решил да се върне като съотборник на Ожие, с каква програма М-Спорт можеше да се запише или не, а Тойота се чудеше какво ще бъде падането, когато Крис Мийки се върне в спорта.