Ожие пак ги подкара, взе трилъра Монте

  • Home
  • Ожие пак ги подкара, взе трилъра Монте


:: Шампионат на пилотите (1-и от 14 старта): Ожие/Инграсия (Ситроен С3 WRC) 3.21:15.9 ч., следвани на 2.2 сек от Нювил/Гилсул (Хюндай i20 Купе WRC), на 2:15.2 мин от Танак/Ярвеойя (Тойота Ярис WRC), на 2:28.2 от Льоб/Елена (Хюндай i20 Купе WRC), на2:29.9 от Латвала/Антила (Тойота Ярис WRC), на 5:36.2 от Мийки/Мартин (Ситроен С3 WRC), и др.
:: Класиране в шампионат на пилотите:  Ожие 29 т., следван от Нювил 18, Танак 17, Мийки 13, Льоб 12, Латвала 10, Грийнсмит 6 т., и др.
:: Етапни победи: Танак 7, Нювил 3 Льоб 2, Ожие, Латвала и Мийки – по един етап.
:: Лидери на колоната: Танак – 1; Нювил – 2, (3)-4-5-6; Ожие– 7-8-9-10-11-12-13-14-15-16.

ТОЧНО ДЕВЕТДЕСЕТ и седем дни, след като Себастиян Льоб спечели победата за Ситроен Спорт в Испания, сънародникът му Себастиян Ожие (на снимката, Ситроен С3 WRC) записа първата си победа за сезона, взета за новия си стар тим Ситроен, след като се прибра у дома, заедно с шестата си световна титла. Това стана в Алпийския трилър на Монке Карло, в чийто неделен ден напрежението счупи горната част на скалата, гарантирано превръщайки Старата Госпожа в най-зрелищният старт на световните серии по рали през последните година-година и половина. „Мисля, че това е първата от победи в поредицата, които С3 ще има със Себ през годината“, категорично заяви шефът та отбора Пиер Будар. Тази победа не само изравнява Ожие (шеста поредна в Монако) и Льоб – по 7 първи места в най-зрелищното рали, но и срещу името на пилота от Гап вече е записана и най-малката времева дистанция, с която някой е побеждавал в 87-годишната история на Монте! Ожие спечели срещу своя троен вицешампион Тиери Нювил (Хюндай i20 Купе WRC) с аванс от 2.2 сек (!!!) на финала на 13.58-километровата Ла Кабанет-Кол де Брос. Изглежда, че този рекорд бе предопределен, след като в нито един момент от състезанието и хронометрираните общо 303.79 километра, нито за един момент в двата дни на уикенда разликата между Ожие и догонващият го вече трети сезон белгиец не мина границата на 5.7 сек.

снимка: моторспорт
ПЪРВА ПОБЕДА В ЮБИЛЕЙНАТА ГОДИНА… Себастиян Ожие започна сезона, поднасяйки на обора си първата победа за 100-годишнината на марката.

Да припомним, че до този момент рекордът се държеше от Бернар Дарниш (Ланча Стратос HF), победил на финала Бьорн Валдегард (Форд Ескорт RS Мk II) с разлика от само 6 сек.- 8:13.38 ч. срещу 8:13.44 ч. Допреди пауърстейджа съспенсът бе в подножието на върха – разликата, с която Ожие бягаше преди финалните фатални 13-км на Нювил бе незапомняни 0.4 сек! И не само това, но тепърва на СЕ Ла Кабанет-Кол де Брос предстояха два инфарктни момента за пилотите.

снимка: стоп-кадър от екрана

ОЧИ В ОЧИ С КАМЕРИ И ОПЕРАТОРИ… Тиери Нювил успява да укроти своето Купе в последния момент, карайки телевизионерите край последната „фиба“ на Монте Карло лекичко да се припотят. Първо, на 20 м. от финала Нювил изпусна контрола от колата и Хюндай-ът тръгна към камерите и камерманите, разположени в последната „фиба“ преди финала. Макар белгиецът на остана видимо спокоен от втория си за това рали гаф (на едно U-образно кръстовище вчера пилотът на Хюндай Моторспорт предпочете страничния път пред трасето на етапа. Минута след него Ожие изтърва контрола над газта и намирайки се 5-6 метра от фактическия финал на Монте Карло, бе принуден да изживее стресова ситуация от усещането, че двигателят не може да запали и газта не работи изобщо.

снимка: стоп-кадър от екрана

ШОК И УЖАС… Очите на Ожие са шокиращо оцъклени, докато пилотът се опитва отново да подкара двигателя на своята „це-тройка“.

По същото това време на финала на ралито, вече свалилият каската си Нювил, следеше времето, което се въртеше в негова полза, за да разбере дали не печели първата си Стара Госпожа… За разлика от момента на спирането преди последния завой, сега Тиери видимо бе разочарован.

Още повече, че в неделя той стартира много силно, свивайки дефицита си с Ожие от 4.3 на 1.1 сек, а после и на 4 десети. С поредица от четири последователно взети етапни победи ранният лидер на Монте Карло Отт Танак успя да спаси третото място на подиума, оформяйки по този начин втората за две години заявка с пилоти от приоритетния списък, които ще претендират за титлата. Танак пропадна надолу в класирането до 7-ото място след етапа Русю – Лаборел (24 км), където спукана гума изяде близо 2 мин, но естонецът остана в челната десетка. До края на първия ден Танак беше на повече от 2.5 мин зад световния шампион, но съботния му натиск го върна в челната тройка.

снимка: стоп-кадър от екрана

ДВЕ ГРЕШКИ И СРЕБРО… Първо в събота, а след това и неделя Тиери Нювил направи гафове, които със сигурност му донесоха излишни секунди.

снимка: моторспорт

КАКТО ВИНАГИ СИЛНО МОТИВИРАН… Отт Танак показа в Монте Карло, че битката от 2018 г. ще се пренесе и в шампионата за тази година. Защо всъщност да не кажем „каре“, като се има предвид, че Себастиян Льоб е 4-и на финала, а сериозният му опит и не по-малките амбиции го правят потенциален кандидат. Ако ли не точно това, заради ограничената програма на най-титулувания пилот в ралитата за таз година, то като съперник за триото, който дори единснвено с присъствието мотивира всеки един от асовете в колоната да бъде много по-бърз. Междувременно от колоната отпаднаха последователно Андреас Микелсен (удар в стена и ликвидирана задна лява част на Хюндай) и Елфин Евънс, чиято Фиеста се спря в плъзгането си по склона на Сен Лежер –Ла Батие в дървета по ската. При първото си състезание за Тойота Газоо Рейсинг Крис Мийки (Тойота Ярис WRC) завърши на 6-о място и то със значителен дефицит от време – над 5.5 мин. Това обаче по никакъв начин не илюстрира темпото на британеца, който в четвъртък нощува като втори в класирането, а удареното колело и близо 180-те секунди го потопиха на 6-ата позиция.

снимка: моторспорт

ЩЕ ГИ ПОДПИРА ОПАСНО… Нито един от тримата на подиума за първото рали от шампионата няма как да не се съобразява с най- най- най- измежду пилотите в световните ралита: самото присъствие на Себ Льоб на терена вече е силен мотив. Но както темповата му езда, така и фактът, че е в напълно непознат автомобил, с нов навигатор и нов отбор би трябвало да бъдат точно отчитани към този момент.  

Пълно сриване на М-Спорт в Монте Карло, след като и тримата му пилоти (освен Евънс – Сунинен и Тидеман), приключиха с два удара и три неприятности.

ПИЛОТЪТ НА М-СПОРТ Гъс Грийнсмит (на снимката) имаше простата задача днес да бъде достатъчно прагматичен да завърши Монте Карло, за да се разпише като първия победител в новосъздадената подкрепяща шампионата серия на WRC2 PRO. Неговият Форд Фиеста  R5 (на снимката дол) се намираше на 14 мин. пред Фабия-та на основният му съперник – 18-гозишният Кале Рованпера. Да припомним, че Кале се удари у килналият се в канавката преди старта на първата отсечка в четвъртък Фиеста на Теемо Сунинен. Рованпера спечели  всички неделни етапи, но дори и това не му носеше съществено свиване на огромната преднина, с която Грийнсмит комфортно водеше колоната. За първия старт на WRC2 PRO единствените заявени бяха именно Грийнсмит и Рованпера-мл.

:: КОМФОРТ ЗА БОНАТО В ПОД-КАТЕГОРИЯТА WRC2

Ако британецът е малката утеха за разочароващото за Довънби Парк Монте Карло, то Йоан Бонато е най-добрият бонус, който Пиер Будар можеше да прикрепи с кламерче към победата на Ожие и Инграсия, бе първото място за Йоан Бонато (Ситроен С3 R5), успял да  надиграе в безпроблемно състезание всички останали 8 регистрирани в категорията. Французинът финишира с авантаж от повече от 2 мин пред пилота на Адриен Формо (Форд Фиеста R5), след като Гийом де Мевиус се оттегли със своя Ситроен С3 R5 два етапа преди финала със строшено окачване. За Формо, който завърши втори в Монте Карло, това е първо участие в кръг от WRC.

Третото място в този кръг е за Оле-Кристиян Вейби (Фолксваген Поло GTi R5).