Няма никакъв шанс за старт на кивитата 2018

  • Home
  • Няма никакъв шанс за старт на кивитата 2018


ОБЩО шестнадесет държави извън Стария континент през годините са били за кратко част от календарите на световните първенства и са оставили имената си в историята на WRC. Тринадесет от тях са се провалили след първия си опит, като дузината от тези ралита са изпаднали от първенствата заради неадекватната организация и единствено Нова Зеландия бе отхвърлена заради голямата отдалеченост.

ОРГНИЗАТОРИТЕ на проекта за завръщането на Нова Зеландия в световните серии по рали са били предупредени, че организаторите от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) са изоставили дългогодишната си политика за разширяване на шампионатните събития в далечните части на планетата. Това е резултат от направената серия неуспешни опити за съживяване на неевропейските състезания, поредният провал от която серия бе през последните две години с китайския кръг от първенството на планетата. На очакващите да получат място в шампионата от 2018 г. новозеландци е било разяснено, че „ново събитие от първенството ще се окаже изключително предизвикателно поради търговските съображения.“ Плановете за бъдещо WRC състезание в Нова Зеландия неотдавна бяха преструктурирани, за да отговорят на настоящите организационни изисквания. Това състезание е готово за завръщане в световния рали шампионат, но както става от 2012 г. насам, надеждите „това да се случи през следващата година“, винаги са били преждевременно. Миналата година ФИА предложи като единствени възможни промени в календара на сериите да бъде връщането им към Турция (по-късно отложено поради нестабилната сигурност в региона и извън Европа) и Хърватия, което трябва да бъде проведено върху макадам, чието пре-световно състезание бе устроено върху асфалтова настилка.

ВЕЗДЕСЪЩИЯ Е ПОСЛЕДНИЯТ… Себастиян Льоб е последният пилот от световния шампионат, който се разписа като победител в ралито на кивитата през 2012 г. Оттогава насам всяка надежда за реинтегриране в сериите се оказва преждевременна.

♦ Впечатлен от качествата. Деветкратният победител в световните първенства Себастиян Льоб (на снимката долу) направи своя дълго обещаван тест на Ситроен С3 WRC вчера, 8 август, използвайки тестов автомобил на Ситроен Рейсинг. Тестът, в който е участвал и неговия регулярен навигатор Даниел Елена, е бил на трасе недалеч от Страсбург, като след изпитанията Льоб е заявил, че е впечатлен от бързината на „це-тройката“ в бързите завои.

­♦ Трима определени за първия тест. Единственият доставчик за бъдещата формула R4 Кит Рали, определен о ФИА – френската фирма Орека, обяви, че Стефан Сарацин, Раваел Астиер и Теему Сининен са определени да направят тестовете на прототипа R4. Всеки от пилотите има постоянни връзки с компанията, като Сунинен се състезава с Орека Рън Ситроен, Фиеста и Шкода, като част от спонсорирания от Тойота проект за намиране на място в екип за финландеца. Първият R4 Кит с очаква да бъде монтиран на шасито на Тойота Етиос.

♦ Първо-второ-трето за Шевролет. В последния ден от националния рали шампионат на Аржентина  – Вуелта де ла Манзана, всичко бе подчинено на лидерството на Маркос Лигато и Шевролет Агиле МR Танго. Шевролет спечели пълен подиум от Лигато, Канчио и бившият топ-тенисист Налбандиан (на снимката долу).

♦ Журналистически спекулации. Така от М-Спорт коментират описаната в медиите възможност за Елфин Евънс (на снимката) да е гарантиран в отбора на М-Спорт за следващия сезон, след като пилотът завърши на второ място както в Гуанахуато Рали Мексико, така и в последното рали от програмата на шампионата тази година – Несте Рали Финландия. Малкълм Уилсън, шеф на М-Спорт: „Идеалният вариант е да се запаси същата пилотска линия. В момента текат дискусии, но не мога да потвърдя или да отхвърля каквато и да е информация.“