Няма да има спринт Вида, няма да има и крос Вида!

  • Home
  • Няма да има спринт Вида, няма да има и крос Вида!

ПОВЕЧЕ ОТ ЛОШО! Преди два часа, на фейсбук страницата на АСК Жико-Моторспорт (виж ТУК) се появи постът РАЛИСПРИНТ ВИДА 2021 СЕ ОТМЕНЯ!!! Така най-дълго живялото и без съмнение едно от най-добрите състезания, организирани в спринтовия шампионат без нито един „празен“ лист в своята 8 годишна автомобилна история, няма да бъде проведено през този сезон. Което е най-шокиращото, на страницата на клуба не са посочени никакви причини, за отказа, още повече, че състезанието винаги е било тотално подкрепяно от Община Видин. За първи път, точно с тази силна градска подкрепа, Рали спринт Вида стартира на 19 октомври 2014 г., като бе проведено дори и в пандемичния сезон 20-20, а след като на 1 юни се разбра, че планираните в календара на АФБ дати за Видин се преместват с 5 седмици по-напред – за следващия уикенд.

колаж: rallyxpress

Тогава посочените причини бяха, че по-голямата част от културния календар на Община Видин, заради доскорошните противоепидемични мерки, е била пренасочена за този месец, което първо прави невъзможното вместване на Вида в програмите. Припомняме, че от 2014 г. насам, Община Видин, смятана не без основание за най-бедната в страната, не е пропуснала финал на спринтирането до Бабини Видини Кули, в който първите три екипажа да се надбягват за единственият награден фонд от 5000 лв. в шампионатите у нас. Междувременно, на пощата на RallyXpress се получи и писмото на председателят на АСК Жико-Моторспорт Иван Иванов, с което той уведомява управата на АФБ за невъзможността клубът да проведе не само спринта във Видин, но също и кръга от рали-крос, който е през този уикенд.

ФАКСИМИЛЕ от писмото на АСК Жико-Моторспорт до управата на АФБ, с което се отказват двете състезания, организирани от видинския клуб.

:: От писмото на Иван Иванов се разбира, че основната причина е, че клубът не отговоря на новите разпоредби на кметството, каквото и да означава това сега, след като при преместването на датите през юни от Общината не са посочили подобно разминаване в статута на клуба и изискванията на Община Видин…

ДВА ЧАСА и половина по-късно, управата на националната федерация уведоми сайта за новините в българския автомобилен спорт, че до днес по обед, единственото „уведомление“, което имат от Община Видин за това, че двете състезания са отказани, е… официалната фейсбук страница на кметството, което пък е станало причина, председателят на АФБ Камен Михайлов, да се обърне с официално писмо до кмета на Видин. Ето пълният текст на писмото:

Уважаеми г-н Ценков,

АФБ е единствената легитимна федерация, която има право да организира автомобилни състезания на територията на Република България и е вписана в регистрите на ММС с лиценз №1. Обръщаме се към Вас с това писмо, защото попаднахме на информация на официалната страница на Община Видин във Facebook, където е публикувано съобщение за отмяна на мероприятия, организирани от  КЛУБ ПО АВТОМОБИЛИЗЪМ “ЖИКО – МОТОР СПОРТ“, за което Федерацията не е информирана официално. Във връзка с мероприятията „Рали крос и Ралиспринт Видин“, предвидени съответно за 24-25 юли и 31 юли-1август на територията на Община Видин, които са заложени в Държавния спортен календар на АФБ и са част от спортния календар на Община Видин, Ви уверяваме, че КЛУБ ПО АВТОМОБИЛИЗЪМ “ЖИКО – МОТОР СПОРТ” е дългогодишен организатор на автомобилни мероприятия с дълъг 15г. опит в организацията на тези мероприятия. Същият е с пререгистрация към ММС, видно от техния сайт с регистри и не може да се счита за нов клуб, още повече, че АФБ се счита за съорганизатор на мероприятията. Г-н Ценков, с отмяната на тези състезания от Държавния спортен календар, при положение, че е гласуван  и одобрен бюджет от страна на Община Видин, ще се генерира голямо напрежение в обществените спортни среди, като рискуваме да не завършат шампионата по съответните дисциплини. Моля да преразгледате решението си за допускане организирането на тези автомобилни мероприятия. С уважение:

Камен Михайлов
Председател на АФБ

ФАКСИМИЛЕ от писмото на АФБ до кметът на Видин